x
 

Εκκλησία

Πατριαρχικό μήνυμα για την ιερότητα του περιβάλλοντος

01 Σεπτεμβρίου 2023

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ινδικτος σηματοδοτεί την αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους, αλλά και του ακαδημαϊκού, ενώ έχει θεσπιστεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος δηλαδή της Δημιουργίας του Θεού.

Στο φετινό του μήνυμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκφράζει τη χαρά για την απήχηση που έχουν οι πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για το περιβάλλον παγκοσμίως. Γράφει, πως, «χαιρόμεθα διά την απήχησιν των οικολογικών πρωτοβουλιών του Οικουμενικού Πατριαρχείου όχι μόνον εις τον χριστιανικόν κόσμον, αλλά και εις άλλας θρησκείας, εις κοινοβούλια και πολιτικούς, εις τον χώρον της κοινωνίας των πολιτών, της επιστήμης, των οικολογικών κινημάτων και της νεολαίας. Ούτως ή άλλως, η οικολογική κρίσις, ως παγκόσμιον πρόβλημα, μόνον με παγκόσμιον ευαισθητοποίησιν και κινητοποίησιν δύναται να αντιμετωπισθή».

Σε άλλο σημείο αναφέρει πως «ο αγών διά τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν είναι δυνατόν να αγνοήση το γεγονός ότι αυτά απειλούνται υπό της κλιματικής αλλαγής, υπό της ελλείψεως ποσίμου ύδατος, ευφόρου εδάφους και καθαράς ατμοσφαίρας, και γενικώτερον υπό της ‘περιβαλλοντικής υποβαθμίσεως’. Αι επιπτώσεις της οικολογικής κρίσεως οφείλουν να αντιμετωπίζωνται εξόχως εις το επίπεδον των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Είναι αυτονόητον ότι αυτά, εις όλας των τας πτυχάς και διαστάσεις, αποτελούν αδιάσπαστον ενότητα και ότι η προστασία των είναι αδιαίρετος».

Κάνει αναφορά στον πόλεμο Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας ζητώντας τον τερματισμό του και τονίζοντας πως «εις αυτήν την συνάφειαν ανήκει και η αντιμετώπισις των δεινών, τα οποία προεκάλεσεν η επίθεσις της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και συνδέονται με φοβεράς οικολογικάς καταστροφάς. Κάθε πολεμική ενέργεια είναι και πόλεμος κατά της κτίσεως, είναι μία σοβαρωτάτη απειλή κατά του φυσικού περιβάλλοντος. Η ρύπανσις της ατμοσφαίρας, των υδάτων και του εδάφους από τους βομβαρδισμούς, ο κίνδυνος πυρηνικού ολοκαυτώματος, απελευθερώσεως επικινδύνου ακτινοβολίας από τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας, η καρκινογόνος σκόνη των βομβαρδισμένων κτιρίων, η καταστροφή των δασών και η αχρήστευσις καλλιεργησίμων αγροτικών εκτάσεων, όλα αυτά μαρτυρούν ότι ο λαός και το οικοσύστημα της Ουκρανίας υπέστησαν και συνεχίζουν να υφίστανται ανυπολογίστους απωλείας. Επαναλαμβάνομεν γεγονυία τη φωνή: Να τερματισθή αμέσως ο πόλεμος και να αρχίση ο ειλικρινής διάλογος.

Ενώπιον όλων αυτών των προκλήσεων, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία συνεχίζει τον αγώνα της υπέρ της ακεραιότητος της δημιουργίας, εν επιγνώσει ότι η μέριμνά της διά το φυσικόν περιβάλλον δεν είναι μία πρόσθετος δράσις εις την ζωήν της, αλλά ουσιαστική έκφρασις και πραγμάτωσίς αυτής, ως προέκτασις της Θείας Ευχαριστίας εις όλας τας μορφάς και διαστάσεις της καλής μαρτυρίας της εν τω κόσμω. Αυτή υπήρξε και η τιμαλφεστάτη παρακαταθήκη του εισηγητού της οικολογικής θεολογίας μακαριστού Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΟΝΔΙΝΟ. Εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ