x

Πολιτική

Παύλος Γερουλάνος στον «Ε.Κ.»: Να κάνουμε τους Απόδημους κομμάτι του εθνικού μας αφηγήματος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, αναλύει στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») τα δεδομένα εν όψει των κρίσιμων διεργασιών στο Κίνημα λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες. Ο κ. Γερουλάνος θεωρεί ότι μακροπρόθεσμος στόχος πρέπει να είναι η πολιτική επικράτηση επί του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική έναντι της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η ψηφοφορία πρέπει να αναδείξει μια ηγεσία με προοπτική, δίνοντας έμφαση στις ιστορικές αξίες του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με τον Απόδημο Ελληνισμό, ο κ. Γερουλάνος τονίζει ότι «θα πρέπει να γίνει κομμάτι του εθνικού μας αφηγήματος», ενώ εκφράζεται θετικά για το μοντέλο του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος και το κατά πόσον θα μπορούσε να αποτελέσει περαιτέρω έμπνευση για την Παράταξη στην Ελλάδα.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Γερουλάνε, αρχικά ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο διακύβευμα των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ και κατά πόσον θεωρείτε ότι μπορεί να επηρεαστούν άμεσα οι πολιτικοί συσχετισμοί από το τελικό αποτέλεσμα;

Παύλος Γερουλάνος: Το διακύβευμα των εκλογών είναι να αποκτήσει ο χώρος μας ηγεσία με προοπτική, να επικρατήσει πολιτικά επί του ΣΥΡΙΖΑ και εκλογικά επί της Νέας Δημοκρατίας. Για να γίνει όμως αυτό χρειαζόμαστε ηγεσία με προοπτική. Αυτό σημαίνει 4+1 πράγματα: Πρώτον, γνώση της αγοράς. Δεν μπορείς να μιλάς για δίκαιη ανάπτυξη εάν δεν γνωρίζεις την αγορά. Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης την οποία έσωσα από τη χρεοκοπία χωρίς να απολυθεί κανείς, είναι ένας τομέας που γνωρίζω καλά. Δεύτερον, ικανότητα διοίκησης. Θεωρώ ότι την επέδειξα στο τιμόνι του Υπουργείου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, όπου με ομαδική δουλειά και σεβασμό στους υπαλλήλους και τις δομές κάναμε πλεονασματικές τη Λυρική και την ΕΡΤ μέσα σε ένα εξάμηνο. Τρίτον, πεποίθηση ενότητας. Τέταρτον, αξιοπιστία. Υπερασπίστηκα τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ πάντα, όταν άλλοι υπέγραφαν για να αλλάξουν, και δεν δίστασα να υποβάλλω την παραίτησή μου, όταν έγιναν οι κλοπές στο Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας. Αλλά και ένα πέμπτο: Πολιτικό σχέδιο. Οπως το σχέδιο Αναγέννηση που παρουσιάζω.

Ο Παύλος Γερουλάνος (Παραχώρηση στον Εθνικό Κήρυκα)

«Ε.Κ.»: Διανύουμε το τελικό στάδιο μιας εσωκομματικής διεργασίας με πλειάδα υποψηφίων αρχηγών και έναν πολιτικό λόγο που κατά καιρούς είναι έντονος. Πόσο εύκολο θα είναι όλες αυτές οι τάσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά την επόμενη ημέρα, χωρίς τον κίνδυνο περαιτέρω διασπαστικών τάσεων;

Π. Γερουλάνος: Θεωρώ ότι όλοι οι υποψήφιοι έχουμε σε γενικές γραμμές επιδείξει έναν πολιτικό πολιτισμό που αρμόζει στις αρχές και τις αξίες που αποτελούν την κοινή μας βάση. Μην ξεχνάτε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν, από την ίδρυσή του, ένα κόμμα τάσεων, στο πρότυπο του big tent party, ένα κόμμα δημοκρατικό, ανοιχτό σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες, που σεβόταν την διαφορετική άποψη, είχε όμως πολύ στέρεο σχέδιο στον πυρήνα της πολιτικής του. Αυτό είναι το όραμά μου και για την παράταξή μας την επόμενη μέρα. Είμαι πεπεισμένος ότι το σχέδιό μας για τη χώρα είναι αυτό που θα μας κρατήσει ενωμένους.

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η πολιτική κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ, προκειμένου να εκφράσει την ιστορική βάση του;

Π. Γερουλάνος: Πρέπει να επανέλθουμε στις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ και να τις μεταφράσουμε στο σήμερα, προκειμένου να εμπνεύσουμε ξανά την εμπιστοσύνη στους προοδευτικούς πολίτες. Να συνδεθούμε ξανά με τα λαϊκά στρώματα και τη μεσαία τάξη, να ξαναφέρουμε κοντά μας τον κόσμο της εργασίας, τους νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό και ψάχνουν ευκαιρία να γυρίσουν πίσω, τους αγρότες, τους επιστήμονες. Η πολιτική βάση, υπάρχει. Πρέπει όμως να προσαρμοστούμε στη σημερινή εποχή. Σε αυτή την κατεύθυνση ήταν και η πρότασή μου για ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου, έχοντας υπ’ όψιν και τους απόδημους Ελληνες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής αλλά περιμένουν από εμάς να τους δώσουμε τα εργαλεία. Κανένας και καμία δεν περισσεύει στην προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα και την παράταξη.

«Ε.Κ.»: Το μοντέλο του αμερικανικού Δημοκρατικού Κόμματος μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα;

Π. Γερουλάνος: Δύο από τα πράγματα που θαυμάζω χρόνια στην επιρροή του Δημοκρατικού Κόμματος είναι, αφενός, η παραγωγή ιδεών, και αφετέρου, ο τρόπος με τον οποίο κινητοποιεί τον κόσμο στις καμπάνιες του. Παρακολουθώ τα think tank που έχουν γεννήσει ένα πλέγμα πραγματικά καινοτόμων πολιτικών ιδεών, που αφορούν την κοινωνία και τη στήριξη των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων. Οχι απλώς για την προστασία, αλλά για τη στήριξη του πολίτη έτσι ώστε να επιστρέψει ως δημιουργική μονάδα στην κοινωνία. Θεωρώ ότι είναι πρακτική που θα ευνοούσε πολύ και τη χώρα μας. Παράλληλα, μπορεί να ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, η οποία αναμφίβολα έχει αλλάξει τα δεδομένα, αλλά τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή. Στις καμπάνιες του κόμματος βλέπεις εθελοντές που είναι από καθηγητές Πανεπιστημίου μέχρι κομμωτές, φοιτητές ή μαραγκοί, να παρατάνε τα πάντα και για τρεις μέρες ή παραπάνω, να γυρίζουν τα σπίτια και πόρτα πόρτα να συζητάνε με τους πολίτες, ζητώντας τους να βάλουν ένα πλακάτ στον κήπο, ή να υποστηρίξουν τον υποψήφιό τους. Πάνω από όλα, όμως, να πάνε να ψηφίσουν. Η κινητοποίηση για τη συμμετοχή στις εκλογές είναι κάτι παραπάνω από συγκινητική. Οι grassroots ενέργειες για να πείσουμε τον κόσμο να ψηφίσει είναι πηγή έμπνευσης για κάθε πολίτη που βλέπει τη δημοκρατία ως συμμετοχή, και είναι αξίες τις οποίες κι εγώ προωθώ σε όποιο πόστο της πολιτικής διαδικασίας έχω βρεθεί ως τώρα.

«Ε.Κ.»: Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί το κεφάλαιο του Απόδημου Ελληνισμού, ανεξαρτήτως της ευρύτητας του δικαιώματος ψήφου;

Π. Γερουλάνος: Πρέπει να ενσωματώσουμε και να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία των Αποδήμων και των Ομογενών, σε μια πιο μόνιμη βάση. Το σχέδιο Αναγέννηση, που παρουσιάζω, πρεσβεύει την αποσυγκέντρωση της εξουσίας ως προϋπόθεση για τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Περιλαμβάνει συστήματα πάνω στα οποία η Ελλάδα μόνο να κερδίσει έχει από τη γνώση του Απόδημου Ελληνισμού, που έχει συχνά αναπτύξει την τεχνογνωσία για προγράμματα που ευνοούν τις συνεργασίες τοπικών φορέων σε στρατηγικά προγράμματα ανάπτυξης. Υπάρχουν, επίσης, ομογενείς και απόδημοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, με σημαντικές ιδέες για το πώς λειτουργεί μία σύγχρονη κοινωνία, και αυτές τις ιδέες πρέπει να τις φέρουμε στην Ελλάδα. Από την πλευρά της, η Ελλάδα θεωρώ πως πρέπει να συνεχίσει και να διευρύνει τα προγράμματα εκπαιδευτικής φιλοξενίας ομογενόπουλων του εξωτερικού, που διοργάνωνε για 40 και χρόνια η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού. Μέσα από αυτά τα προγράμματα επισκέφτηκαν την Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες παιδιά, δημιουργήθηκαν φιλίες και παγκόσμια δίκτυα με βάση την προσωπική επαφή και το προσωπικό βίωμα. Πολλά από αυτά τα παιδιά με την τόνωση του ενδιαφέροντος για τη χώρα καταγωγής τους, γυρνώντας στις μόνιμες πατρίδες τους αναζωπύρωσαν και το ενδιαφέρον τους για τις οργανώσεις της κοινότητάς τους, συμμετείχαν σε αυτές και σήμερα βοηθούν στη διαιώνιση του Ελληνισμού. Η σχέση της Ελλάδας με τους Απόδημους και τους Ομογενείς της, πρέπει να είναι σχέση αμοιβαίου σεβασμού, κοινού οφέλους και αλληλοβοήθειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μόλις μερικά 24ωρα μετά τη γνωστοποίηση του ειδεχθούς ομαδικού βιασμού 24χρονης γυναίκας στην πόλη της Θεσσαλονίκης την παραμονή Πρωτοχρονιάς συγκλονισμένη παραμένει η κοινή γνώμη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι και εκπαιδευτικοί φορείς στην Αθήνα.

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.