x
 

Πολιτική

Πεδίο αντιπαράθεσης η στάση της Κύπρου στο ψήφισμα του ΟΗΕ για Γάζα

29 Οκτωβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Εντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο ΑΚΕΛ και την Κυβέρνηση προκάλεσε η στάση που τήρησε η Κύπρος, στο ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την Γάζα.

Τον κύκλο των αντιδράσεων άνοιξε το πρωί του Σαββάτου το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση του στην οποία ζητούσε εξηγήσεις, σε σχέση με τη στάση της αποχής που κράτησε η Κύπρος (στο ίδιο μήκος κύματος με την Ελλάδα), στο ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σε σχέση με την ανάγκη άμεσης κήρυξης ανθρωπιστικής εκεχειρίας και την απρόσκοπτη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η στάση που τήρησε η Κύπρος, βρίσκεται σε συνέπεια με τη σταθερή στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία από τις 7 Οκτωβρίου και εντεύθεν καταγράφεται σε όλες τις επίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Η θέση αυτή βασίζεται στον απερίφραστο σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία των αμάχων όπως και την ανεπιφύλακτη καταδίκη των ειδεχθών τρομοκρατικών πράξεων της Χαμάς» αναφέρει.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η Κύπρος κατέβαλε επιμελή προσπάθεια προς υιοθέτηση κοινής θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζοντας τροπολογία που θα διασφάλιζε θετική ψήφο εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντούτοις αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Νωρίτερα, το ΑΚΕΛ είχε καλέσει την Κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις, για ποιο λόγο επέλεξε να τηρήσει αποχή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, την ώρα, προσθέτει, που άλλα ευρωπαϊκά κράτη στήριξαν την έκκληση για κήρυξη εκεχειρίας. «Η στάση αυτή εκθέτει τη Κύπρο και ακυρώνει την αξιοπιστία της διεθνώς», ανέφερε το ΑΚΕΛ.

Απαντώντας ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι «το ΑΚΕΛ αξιοποιεί έναν πόλεμο έξω από την Κύπρο για να ασκήσει κριτική στη κυβέρνηση, την ώρα πού η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει το ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία».

Δήλωσε επίσης πως η Κύπρος, όπως συνολικά 15 ευρωπαϊκές χώρες, τήρησε αποχή, καθότι δεν περιλαμβανόταν ξεκάθαρη καταδίκη της Χαμάς και δεν επετεύχθη ομόφωνη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ένσταση με το περιεχόμενο και καταδίκασε την όποια ενέργεια αποσκοπεί στον θάνατο άμαχου πληθυσμού.

Ανταπαντώντας ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, αναφέρει πως «εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης δεν συγκινείται με τις σφαγές παιδιών και αμάχων στη Γάζα, ας σκεφτεί ότι είναι Πρόεδρος χώρας που είναι θύμα εισβολής και κατοχής».

Πρόεδρος: Απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

«Η Κύπρος θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια και ό,τι άλλο χρειάζεται, σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη για εκκένωση πληθυσμών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», τόνισε εξάλλου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Επισήμανε πως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που γειτνιάζει με την περιοχή και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη, καταβάλλει προσπάθεια στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, προς την κατεύθυνση απρόσκοπτης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει βοήθεια από την Ε. Ένωση για την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι υπήρξαν δημόσια σχόλια από τον Γάλλο Πρόεδρο και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα κίνητρα στα οποία γίνεται πολύς λόγος ότι θα πρέπει να δοθούν από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κατοχική πλευρά για να συνεργασθεί έχουν, όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, συγκεκριμενοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ