x
 

Κοινωνία

Πελώνη: «Οποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα υφίσταται περισσότερους περιορισμούς»

06 Ιουλίου 2021

ΑΘΗΝΑ. «Τα στοιχεία απ' όλο τον κόσμο -και από τη χώρα μας- είναι συντριπτικά υπέρ των εμβολιασμών, υπέρ της προστασίας από βαριά νόσηση ή εισαγωγή σε Μ.Ε.Θ., υπέρ της αποτελεσματικότητάς τους στη μείωση της διασποράς του ιού» τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και πρόσθεσε «οι ανεμβολίαστοι μπορούν να γίνουν και αναμεταδότες. 'Αρα ο εμβολιασμός δεν είναι μόνο θέμα προστασίας της δικής τους ζωής, είναι και θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας, θέμα κοινωνικής ευθύνης».

Επισήμανε ότι πρέπει να πείσουμε και τους πλέον δύσπιστους, αυτούς που ενδεχομένως περίμεναν τόσο καιρό να δουν τ' αποτελέσματα των εμβολιασμών, να σπεύσουν. «Και αυτό έρχεται σε μια συγκυρία που έχουμε και τον κίνδυνο της μετάλλαξης Δέλτα, που φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική» είπε, υπογραμμίζοντας ότι την τελευταία εβδομάδα είχαμε αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κατά 75%. «Τα στοιχεία αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι πολλά από τα κρούσματα, τα περισσότερα, είναι σε νεότερες ηλικίες. Περισσότερο από το 60% αυτών των κρουσμάτων έχουν διαγνωστεί με self test» συμπλήρωσε η κ. Πελώνη.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι 5 εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και 4 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 45% του ενήλικου πληθυσμού, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό σημείο.

«Μπορούμε και πρέπει να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό, ακριβώς επειδή έχουμε και τις μεταλλάξεις. Δεν πρέπει ν' αφήσουμε το καλοκαίρι να περάσει. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια όλοι, κυβέρνηση, κοινωνία των πολιτών, επιχειρήσεις» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε υγειονομικό κίνδυνο, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση πανδημίας και προέχει η προστασία της δημόσιας υγείας. «Γι' αυτό και πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα και πολύ περισσότερο η μη εμβολιασμένοι. Ο υγειονομικός κίνδυνος διαφέρει ανάμεσα στον εμβολιασμένο και στον μη εμβολιασμένο. Είναι τόσο απλό» είπε.

Η κ. Πελώνη απαντώντας στις αιτιάσεις περί «διχασμού» της κοινωνίας και αφού σημείωσε ότι ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός είπε «τη στιγμή, όμως, που το εμβόλιο είναι δωρεάν, διαθέσιμο και εύκολα προσβάσιμο σε όλους είναι αδιανόητο να μην κάνει κάποιος χρήση αυτού του όπλου για τη θωράκιση του ιδίου και των αγαπημένων του απέναντι στον ιό».

«Κάθε άνθρωπος έχει και ένα περιβάλλον. Αν δεν σκεφτεί τον εαυτό του, πρέπει να σκεφτεί το περιβάλλον του. Είναι ζήτημα αυτοπροστασίας, είναι ζήτημα, όμως, και κοινωνικής ευθύνης.

Εχουμε ανοιχτές κοινωνίες, ανοιχτές οικονομίες. Δεν μπορούμε να μένουμε κλειστοί για πάντα. Είναι ανάγκη να εμβολιαστούν όλοι. Και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να κάνουν συχνούς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Να μην έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς τους, με τους γονείς τους, με τους παππούδες τους, αν δεν είναι εμβολιασμένοι» είπε, σημειώνοντας ότι γίνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ δωρεάν Rapid Test σε περισσότερα από 130 σημεία σε όλη την επικράτεια.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ η κυβερνητική εκπρόσωπος αφού θύμισε ότι «ο κ. Τσίπρας όταν έρχονταν τα εμβόλια, μιλούσε για εμπόριο ελπίδας. Έλεγε ότι δεν υπήρχαν εμβόλια. Και πολλά στελέχη του κόμματός του, κατά καιρούς, έχουν εκφράσει αντιεμβολιαστικές απόψεις, με κορυφαίο τον κ. Πολάκη, που έχει δώσει και ο ίδιος το παράδειγμα, δηλώνοντας ότι δεν θα εμβολιαστεί μέχρι νεωτέρας» πρόσθεσε «δεν διχάζουμε τους πολίτες, καλούμε σε εμβολιασμό. Προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα και να ενθαρρύνουμε όσους έχουν δυσπιστία». «Βρισκόμαστε σε μία συνθήκη πανδημίας, όποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα υφίσταται περισσότερους περιορισμούς» κατέληξε η κ. Πελώνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Τραγική κατάληξη είχε οικογενειακό επεισόδιο γύρω στις 19.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ