ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι εργάζεται με όλες τις οργανώσεις για να διασφαλίσει ότι θα φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια από την Κύπρο στη Γάζα. Οπως δήλωσε κατά την τακτική ενημέρωση στο Πεντάγωνο, η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου Σαμπρίνα Σιγκχ, σε σχέση με τον ανθρωπιστικό διάδρομο στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, οι μηχανικοί των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) αφαίρεσαν το αγκυροβολημένο τμήμα της προβλήτας Trident από την παραλία και όλα τα τμήματα της προβλήτας που υπέστησαν ζημιές από τη θαλάσσια καταιγίδα, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Ashdod για ανακατασκευή και επισκευή.
Οπως σημείωσε η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα, και μετά την ολοκλήρωσή της η προβλήτα Trident θα αγκυροβολήσει εκ νέου στις ακτές της Γάζας.
Η κ. Σιγκχ είπε ότι μαζί με τον οργανισμό USAID (Οργανισμός για τη Διεθνή Ανάπτυξη των ΗΠΑ) και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις «παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε με τη διεθνή κοινότητα για να φέρουμε βοήθεια στη Γάζα το συντομότερο δυνατό».
Ερωτηθείσα για τη ζημιά στο αγκυροβολημένο τμήμα της προβλήτας, η κ. Σιγκχ είπε ότι θα πάρει πέραν της μιας εβδομάδας για ανασκευή του τμήματος αυτού. Επίσης, ανέφερε ότι υπήρξε ζημιά στο μεγαλύτερο μέρος της προβλήτας και οι εμπειρογνώμονες στο λιμάνι του Ασχτόντ θα την ξανακτίσουν.
Επεσήμανε ότι πριν την καταιγίδα η όλη επιχείρηση ήταν επιτυχημένη, αλλά ο συνδυασμός της ανοικτής θάλασσας και στη συνέχεια της καταιγίδας από τη Βόρεια Αφρική «δημιούργησε το περιβάλλον που είδαμε το Σαββατοκύριακο». Συνήθως, πρόσθεσε, αυτή την περίοδο υπάρχουν σχετικά πιο ήρεμες θάλασσες σε αυτό το τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου όπου είναι αγκυροβολημένη η προσωρινή προβλήτα. «Δεν αναμένουμε άλλες καταιγίδες. Αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε όλα τα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι συνήθως σχετικά ήρεμα τα πράγματα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα αν υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές ή λύσεις ώστε η βοήθεια που φθάνει από την Κύπρο να καταλήξει στη Γάζα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε ότι αυτό είναι κάτι που η USAID καθώς και ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις εργάζονται για να επιλύσουν ώστε να φθάσει η βοήθεια το συντομότερο και με αποτελεσματικό τρόπο στη Γάζα. Μέχρι τη στιγμή που έγινε η ζημιά, ο όγκος της ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε εισρεύσει στη Γάζα ήταν πάνω από 1000 μετρικούς τόνους.
«Εργαζόμαστε ώστε η βοήθεια που υπάρχει στην Κύπρο να μπορεί να φθάσει στη Γάζα με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε.