x

Οικονομία

Πέντε μεγάλα κατασκευαστικά έργα που αλλάζουν το οδικό δίκτυο της Κύπρου

24 Ιανουαρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σε εργοτάξιο έχουν μετατραπεί διάφορες περιοχές της Κύπρου, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες με στόχο τη δημιουργία δρόμων, οι οποίοι θα διευκολύνουν τους πολίτες και θα αμβλύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Από τον περιμετρικό αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας, μέχρι τους αυτοκινητοδρόμους Πόλης-Πάφου και Λεμεσού-Σαϊττά, όλα τα έργα, τα οποία υλοποιούνται, αναμένεται να βελτιώσουν αισθητά το οδικό δίκτυο του νησιού.

Περιμετρικός αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας

Προχωρούν οι εργασίες του ίσως πιο σημαντικού οδικού έργου, το οποίο αναμένεται να αμβλύνει αισθητά την τροχαία κίνηση, η οποία παρατηρείται στην είσοδο της Λευκωσίας,

Την υλοποίηση του περιμετρικού αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας ανέλαβε η εταιρεία Cyfield, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου να υπολογίζεται στο τέλος του 2023. Η πρώτη φάση ύψους €60 εκατ. αφορά το τμήμα από την συμβολή του με τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού, παρά την Βιομηχανική περιοχή Ιδαλίου μέχρι την συμβολή του με την Λεωφόρο Στροβόλου – Τσερίου, παρά τη Βιοτεχνική Ζώνη Λακατάμιας.

Το έργο περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων μήκους 7,5 χιλιομέτρων, συν δευτερεύοντες δρόμους περίπου 10 χιλιομέτρων, που συνδέουν το υπάρχον δίκτυο.

Δρόμος Πόλης-Πάφου

Εντατικά συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς. Από το καλοκαίρι του 2022 εκτελούνται χωματουργικές εργασίες σε μεγάλο τμήμα της πρώτης φάσης του έργου και κυρίως στο πρώτο τμήμα από την Αγία Μαρινούδα μέχρι τα όρια Επισκοπής και Τσάδας. Βάσει του συμβολαίου, το έργο, το οποίο εισέρχεται σε δυναμική φάση υλοποίησης, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός δύο χρόνων.

Αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη-Ευρύχου

Τη μεγαλύτερη γέφυρα της Κύπρου θα περιλαμβάνει ο αυτοκινητόδρομος Αστρομερίτη-Ευρύχου, οι κατασκευαστικές εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κατασκευή του έργου αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια, με το συνολικό του κόστος να ανέρχεται σε €88.627.630. Πρόκειται για υπεραστικό αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας, μήκους 11 χιλιομέτρων.

Ο δρόμος ξεκινά σε σημείο του υφιστάμενου δρόμου Αστρομερίτη-Ευρύχου, νοτίως της κοινότητας Αστρομερίτη, μετά τη διασταύρωση προς την κοινότητα Βυζακιάς και τερματίζει στη συμβολή του υφιστάμενου δρόμου.

Αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά\

Θέμα μερικών μηνών φαίνεται να είναι η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού-Σαϊττά. Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου, το οποίο έχει αναλάβει η Cyfield και βρίσκονται στη φάση Α1, άρχισαν τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο νέος αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Σαϊττά θα είναι τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας με κεντρική διαχωριστική νησίδα και το συνολικό του μήκος θα ανέρχεται στα 22,5 χιλιόμετρα.

Αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Παλαιχωρίου

Περί τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για την προσφορά εκτέλεσης του έργου, το οποίο αφορά στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας Παλαιχωρίου. Το έργο αφορά αυτοκινητόδρομο τεσσάρων λωρίδων, δύο ισόπεδους κυκλικούς κόμβους (Εργατών και Αγροκηπιάς), δύο ανισόπεδους κόμβους (Αγίου Ιωάννη και Μαλούντας), τρεις γέφυρες, δύο υπόγειες οχηματικές προσβάσεις και μία υπέργεια οχηματική πρόσβαση. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα €71.4 εκατ.

Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να υπάρξει βελτίωση της οδικής ασφάλειας, μείωση δυστυχημάτων, συντόμευση των διαδρομών, εξοικονόμηση χρόνου και καυσίμων, όπως επίσης μείωση καυσαερίων. Το συγκεκριμένο έργο εμπίπτει στον στρατηγικό σχεδιασμό για σύνδεση του εθνικού οδικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων, που έχει ως στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας, τον περιορισμό της αστυφιλίας, την αναζωογόνηση των περιοχών της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς και Ορεινής, αλλά και της ευρύτερης περιοχής Τροόδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Σαφείς εξηγήσεις από τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, αναφορικά με τα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο τα οποία τον φέρουν να έχει επιρρίψει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά, για τη στασιμότητα στο Κυπριακό, ζήτησε η Λευκωσία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ