x
 

Πολιτική

Πέντε οι βασικές προτεραιότητες Χριστοδουλίδη – Ανέλυσε τους άξονες στο Economist

07 Νοεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η βιώσιμη ισορροπία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη βιώσιμη ισορροπία στην άμεση περιοχή της Κύπρου, τη Μέση Ανατολή, καθώς και την ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Λευκωσία.

Μιλώντας στην 19η ετήσια συνάντηση του Economist με τίτλο «Ο νέος οδικός χάρτης και η στρατηγική της Κύπρου για βιώσιμη ισορροπία» που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι πολύ επίκαιρο, καθώς «σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, η χάραξη στρατηγικής για βιώσιμη ισορροπία στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, καθώς και η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών μας αποτελούν μεγάλες προκλήσεις, αλλά και είναι απολύτως απαραίτητες».

Η επίτευξη μιας βιώσιμης ισορροπίας στον σημερινό πολύπλοκο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση, σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνησή του έχει ένα σαφές όραμα και μια καλά μελετημένη στρατηγική για να οδηγήσει προς αυτόν τον στόχο.

Σημειώνοντας ότι, καθώς τα χειρότερα της πανδημίας φαίνεται να έχουν περάσει, νέες προκλήσεις έχουν προκύψει με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και, τις τελευταίες εβδομάδες, με τη σύγκρουση στην άμεση γειτονιά της Κύπρου, τη Μέση Ανατολή – και οι δύο με εκτεταμένες επιπτώσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο.

«Ενώ εργαζόμαστε για την αποκλιμάκωση της κρίσης, την αποτροπή της περιφερειοποίησης και την αντιμετώπιση της δεινής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, καλούμαστε επίσης, να αντιμετωπίσουμε τον αντίκτυπο αυτών των γεωπολιτικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Αναλύοντας τις πέντε βασικές προτεραιότητες της εσωτερικής διακυβέρνησης μέχρι το τέλος του 2028, είπε ότι η Κύπρος χρειάστηκε να λειτουργήσει τον μηχανισμό της τα τελευταία χρόνια, υπό έκτακτες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας διαδοχικές παγκόσμιες κρίσεις που απαιτούσαν ταχεία αντίδραση. Δεσμεύτηκε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται συλλογικά για την αντιμετώπιση άλλων επίμονων κοινών προκλήσεων, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι η Κυβέρνηση «ακολουθεί μια προσέγγιση τριών πυλώνων», οι οποίοι είναι η δημοσιονομική πειθαρχία μέσω πλεονασμάτων του κρατικού προϋπολογισμού για να είναι σε θέση να στηρίξει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ένας σταθερός και υγιής χρηματοπιστωτικός τομέας και συνεχείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η Κυβέρνησή του επικεντρώνεται σε πέντε προτεραιότητες: τοποθέτηση των πολιτών στο επίκεντρο της χάραξης πολιτικής, διασφάλιση μιας βιώσιμης και ανθεκτικής οικονομίας, σύγχρονη, δίκαιη, συμμετοχική και διαφανής διακυβέρνηση, ενίσχυση των συστημάτων εκπαίδευσης και υγείας και προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

Είπε ότι η κυπριακή οικονομία αναμένεται να συνεχίσει να έχει καλές επιδόσεις μεσοπρόθεσμα, παρά το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας. Ο προβλεπόμενος ρυθμός ανάπτυξης για το 2024, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, είναι περίπου 2,9%, ο οποίος είναι χαμηλότερος από τα προηγούμενα έτη «αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Για τα έτη 2025 και 2026 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% περίπου, γεγονός που υποδηλώνει θετικές προοπτικές για την κυπριακή οικονομία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το πράσινο φως άναψε η Κυπριακή Δημοκρατία στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για το διορισμό απεσταλμένης του στο Κυπριακό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ