x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πεντελικό μάρμαρο

Πρόσφατα, κάτω από την πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης αλλά και ουσιαστικών τοποθετήσεων επώνυμων προσωπικοτήτων, αρχίζει να διαφαίνεται κάποια αισιοδοξία για μια συμφωνία επιστροφής των κλαπέντων μαρμάρινων Γλυπτών στον Παρθενώνα, στο εμβληματικό αυτό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπου δικαιωματικά ανήκουν.

Χαρακτηριστικά, μόλις προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε προς τούτο μια σημαντική καλλιτεχνική εκδήλωση στο Ηρώδειο Αττικού στην οποία συμμετείχαν παγκόσμιες διασημότητες.

Την ίδια μέρα, κατά αξιοπρόσεκτη σύμπτωση, ένας ομογενής μας από την Αμερική επισκέφτηκε με τα εγγόνια του, γεννημένα στην Αμερική, τα Λατομεία Μαρμάρου της Πεντέλης από όπου ως γνωστόν προέρχεται από την εποχή του Χρυσού Αιώνα του Περικλή μέχρι σήμερα το λευκό μάρμαρο όλων των γλυπτών συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Ακρόπολης και του Παρθενώνα.

Η εμπειρία ήταν εντυπωσιακή και βεβαίως δεν μπορούσε παρά να επηρεασθεί από τη συνείδηση ότι οι πλαγιές και τα σπλάχνα αυτού του ιστορικού βουνού συνεχίζουν να προσφέρουν το υλικό για να δημιουργηθούν τόσα πολλά αριστουργήματα της ελληνικής γλυπτικής πραγματικότητας.

Οι διαστάσεις του λατομείου είναι γιγαντιαίες, οι στοές μέσα στα έγκατα του βουνού για την εξόρυξη του μαρμάρου προκαλούν τον θαυμασμό, η μεταφορά των τεράστιων κομματιών του μαρμάρου για επεξεργασία αλλά και η ίδια η διαδικασία, τεμαχισμός, γυάλισμα και τόσες άλλες μέθοδοι εντυπωσιάζουν.

Μια θαυμαστή ελληνική επιχείρηση με υπερσύγχρονα μηχανικά και άλλα τεχνικά μέσα συνεχίζει ένα έργο που, όπως γνωρίζουμε από την ιστορία, άρχισε χιλιάδες χρόνια πριν προσφέροντας από τότε το μοναδικό λευκό πεντελικό μάρμαρο για να φιλοτεχνηθούν τόσοι υπέροχοι καλλιτεχνικοί θησαυροί όπως τα γλυπτά του Φειδία, του Πραξιτέλη, και τα οικοδομήματα του Καλλικράτη, του Ικτίνου και πολλών άλλων, ακόμη και πρόσφατων ή σύγχρονων δημιουργών.

Εκείνο όμως που είναι πάνω από όλα εκπληκτικό, και που το σημερινό Λατομείο Πεντέλης και Διονύσου φροντίζει αξιέπαινα να επισημαίνει, είναι ο παραλληλισμός των σημερινών μέσων με εκείνα που οι Αρχαίοι Ελληνες είχαν στη διάθεσή τους πριν από χιλιάδες χρόνια για να αποσπούν τεράστια κομμάτια μαρμάρου από το βουνό και να τα μεταφέρουν στον Ιερό Βράχο προκειμένου να χαρίσουν στις επόμενες γενιές τα αριστουργήματα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα.

Διότι όταν παραλληλίζεις εκείνη την πραγματικότητα με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα για τα οποία δίκαια περηφανεύεται η εταιρεία του Λατομείου, δηλαδή τις εξελιγμένες εξορυκτικές μεθόδους, τα τεράστια πανίσχυρα μηχανήματα και οχήματα μεταφοράς του ασήκωτου μαρμάρου και τις περίπλοκες μηχανολογικές μεθόδους επεξεργασίας του, τότε μόνο μπορείς να εκτιμήσεις στην πραγματική διάσταση και σημασία του έργου της εξόρυξης και μεταφοράς του Πεντελικού μαρμάρου στην Αθηναϊκή αρχαιότητα. Ενα έργο που γινόταν τότε με τροχαλίες, μοχλούς και συρόμενες από ζώα καρότσες και βεβαίως τεράστια χειρωνακτική εργασία.

Η αντιπαράθεση της σύγχρονης τεχνολογίας με τα τότε διατιθέμενα μέσα μάς επιτρέπει να κατανοήσουμε και να θαυμάσουμε ακόμη περισσότερο την αγάπη και την προσήλωση των αρχαίων Αθηναίων στη δημιουργία ναών και γλυπτών από το απαράμιλλο λευκό Πεντελικό μάρμαρο.

Το αίσθημα δε αυτό, θαυμασμού και δέους, σου επιτρέπει να εκτιμήσεις ακόμη πιο πολύ την αξία των Γλυπτών του Παρθενώνα ως προϊόντος όχι μόνο μεγαλοφυούς καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και κυκλώπειας φυσικής προσπάθειας. Θαυμασμός ακόμη και μόνο για την απλή αλλά άκρως δυσχερή στην πράξη, επιχείρηση της εξόρυξης και μεταφοράς του βασικού υλικού.

Ιδού λοιπόν πώς μια επίσκεψη στα σημερινά, τα ίδια όμως όπως στην αρχαιότητα, λατομεία μαρμάρου της Πεντέλης, σε οδηγεί σε μια ακόμη μεγαλύτερη εκτίμηση των Γλυπτών του Παρθενώνα ως προϊόντος μια υπεράνθρωπης τότε προσπάθειας. Εμπνέει ταυτόχρονα ισχυρότερη παρόρμηση για συστράτευση προκειμένου τα Γλυπτά αυτά να επιστραφούν στον Παρθενώνα, στο μνημείο και στον τόπο που εδημιουργήθησαν με τόσο μόχθο και αφοσίωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε νέα εποχή μπαίνουν οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ καθώς οι δύο χώρες αποφάσισαν την Τετάρτη να αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις και να αφήσουν πίσω την περίοδο των μεταξύ τους συγκρούσεων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας