x
 

Πολιτική

Περηφάνια και συγκίνηση στην παρέλαση για την 62η επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας

01 Οκτωβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Η Κύπρος γιόρτασε σήμερα την 62η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της με μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Λευκωσία.
Tον χαιρετισμό της παρέλασης, δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Άμυνας, Χαράλαμπο Πετρίδη, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Παρέστη επίσης η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς και Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών.
Της έναρξης της παρελάσεως, προηγήθηκε η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών και η επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Η Κύπρος εξασφάλισε την ανεξαρτησία της μετά τη λήξη του ηρωικού απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ όταν οι Άγγλοι αποικιοκράτες, αφού κατοχύρωσαν κυρίαρχες βάσεις, παρέδωσαν την κυριαρχία του νησιού στους νόμιμους κατοίκους του. Πρώτος Πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Κυπριακής Δημοκρατίας είχε αναδειχθεί ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ και στη θέση του Αντιπροέδρου ο Τ/κ Φαζίλ Κουτσιούκ. Η κοινή διακυβέρνηση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων διήρκεσε μόλις τρία χρόνια, ενώ η βάρβαρη και παράνομη τουρκική εισβολή του 1974 στερεί μέχρι και σήμερα από την Κυπριακή Δημοκρατία σχεδόν το 40% των εδαφών της.
Tην παρέλαση για την επέτειο της 1ης Οκτωβρίου, άνοιξαν οι πολεμιστές, τραυματίες και ανάπηροι πολέμου του 1974, συνοδευόμενοι από εθελόντριες του Ερυθρού Σταυρού. Ακολούθησαν τα μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα της Εθνικής Φρουράς, της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, του Τμήματος Δασών, της Πολιτικής Άμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων. Επιπλέον, των τμημάτων υπερίπταντο σχηματισμοί ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και της Κυπριακής Αστυνομίας.
Στην παρέλαση παρουσιάστηκαν και τα νέα drones που προμηθεύτηκε η Εθνική Φρουρά από το Ισραήλ.
Πρόκειται για τα μη επανδρωμένα Α/Φ AEROSTAR τα οποία έχουν δυνατότητα παρακολούθησης με μέγιστη αυτονομία 12 ωρών και μέγιστη ταχύτητα 110 κόμβων.
Το άνοιγμα φτερών των Α/Φ AEROSTAR είναι 8,7 μέτρα, έχουν μήκος 4,5 μέτρα και ζυγίζουν 230 κιλά. Έχουν ωφέλιμο φορτίο 50 κιλά και εύρος πτήσης πάνω από 250 χιλιόμετρα, ενώ μπορούν να φτάσουν σε ύψος μέχρι 18 χιλιάδες πόδια.
Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, συνεχάρη τα τμήματα για την επιβλητική εμφάνισή τους, ενώ στην Ημερήσια του Διαταγή ανέφερε ότι σήμερα εορτάζουμε την 62η επέτειο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας, τιμώντας παράλληλα τη γενέθλιο μέρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επεσήμανε ότι, η τόλμη, ο ηρωισμός και η θυσία όσων αγόγγυστα ανηφόρισαν τα δύσβατα μονοπάτια της ελληνικής αρετής στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 – 1959, επέφεραν την απαλλαγή από την Αγγλική αποικιοκρατία και οδήγησαν τον κυπριακό ελληνισμό στην πολυπόθητη για αιώνες λευτεριά και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις 16 Αυγούστου 1960.
Έκτοτε, τόνισε ότι, η Κύπρος πορεύεται σταθερά στο διεθνές στερέωμα, συμμετέχοντας σε ισχυρές συμμαχίες στη βάση των αρχών και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, λειτουργώντας με αυτό τον τρόπο ως πυλώνας ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Πέραν των άλλων, υπογράμμισε ότι, κατά παράβαση κάθε αρχής του Διεθνούς Δικαίου, το 37% περίπου του εδάφους μας εξακολουθεί να κατέχεται παράνομα, ενώ συνεχώς η Τουρκία αμφισβητεί και παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, η συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της, επιβάλλει τη συνεχή ετοιμότητά μας, για να προασπίσουμε την εθνική κυριαρχία.
Επισήμανε επίσης ότι οι διαρκείς προκλήσεις μας βρίσκουν ικανούς και αποφασισμένους να υπερασπιστούμε την ακεραιότητα και την εδαφική ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας και διαβεβαίωσε ότι, η Εθνική Φρουρά παρακολουθεί τις εξελίξεις και προσαρμόζεται με ευελιξία, ώστε να επαυξήσει την αποτρεπτική της ισχύ, αποτελώντας παράλληλα ισχυρό και αξιόπιστο μέσο για την υλοποίηση των πολιτικό-στρατιωτικών επιδιώξεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στην ανθρωπότητα ο Χένρι Κίσιντζερ δεν παραγράφονται.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ