x
 

Πολιτική

Περίπου οι μισοί Αμερικανοί υπέρ της καταδίκης του Τραμπ για τις 6 Ιανουαρίου

30 Ιουνίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Περίπου οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να καταδικαστεί για τον ρόλο του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021, στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η έρευνα του Κέντρου Ερευνών Δημοσίων Υποθέσεων του «Associated Press-NORC» διαπιστώνει ότι το 48% των ενηλίκων στις ΗΠΑ λέει ότι ο πρώην πρόεδρος θα πρέπει να διωχτεί για έγκλημα για τον ρόλο του, ενώ το 31% ότι δεν θα πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες. Επιπλέον, το 20% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει αρκετά για να έχει άποψη. Το 58% λέει ότι ο Τραμπ φέρει μεγάλη ή αρκετά μεγάλη ευθύνη για ό,τι συνέβη εκείνη την ημέρα.

Παράλληλα, σε μία άλλη δημοσκόπηση του «Associated Press-NORC», μια συντριπτική και αυξανόμενη πλειοψηφία Αμερικανών (συμπεριλαμβάνονται σχεδόν 8 στους 10 Δημοκρατικούς) αναφέρει ότι οι ΗΠΑ βαδίζουν προς τη λάθος κατεύθυνση (περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα 8).

Η δημοσκόπηση για την καταδίκη Τραμπ διεξήχθη μετά από πέντε δημόσιες ακροάσεις από την Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία έχει προσπαθήσει να σκιαγραφήσει την πιθανή ποινική ενοχή του Τραμπ στα γεγονότα που οδήγησαν στη φονική επίθεση. Αλλά έγινε πριν από την αιφνιδιαστική ακρόαση της Τρίτης, στην οποία συμμετείχε η πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κάσιντι Χάτσινσον. Η εκρηκτική της κατάθεση παρείχε τα πιο πειστικά στοιχεία που έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα, ότι ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε να συνδεθεί με ομοσπονδιακό έγκλημα, λένε οι ειδικοί.

Οι απόψεις σχετικά με την ποινική ευθύνη του Τραμπ διαφέρουν -όπως ήταν αναμενόμενο- κατά μήκος των κομματικών παρατάξεων, με το 86% των Δημοκρατικών, αλλά μόνο το 10% των Ρεπουμπλικανών, να λέει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να κατηγορηθεί για κάποιο έγκλημα. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, το 68% λέει ότι δεν πρέπει να του απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ το 21% ότι δεν γνωρίζει. Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι σχεδόν η μισή χώρα πιστεύει ότι θα πρέπει να του ασκηθεί δίωξη είναι μια αξιοσημείωτη θέση για τον πρώην πρόεδρο, υποδεικνύοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει αν κάνει άλλη μια εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο το 2024.

Για την Ελα Μέτζε (Ella Metze), μια Δημοκρατική από τη Νότια Καρολίνα, η ενοχή του Τραμπ ήταν ξεκάθαρη από την αρχή, όταν προέτρεψε τους υποστηρικτές του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο το πρωί της 6ης Ιανουαρίου και «να πολεμήσουν σαν την κόλαση». «Σκοπός ήταν να προκαλέσει βία επειδή συνέχιζε να τους ενθαρρύνει», είπε η 86χρονη στο «Associated Press». «Οπως συνέβη, τα παρακολούθησα όλα και απλώς σκέφτηκα γιατί δεν το σταματάει κάποιος; Γιατί δεν το σταματά αυτό;».

Ο Κρις Σλόμερ (Chris Schloemer), ανεξάρτητος από το Τέξας, συμφώνησε ότι ο Τραμπ φέρει την ευθύνη για την επίθεση στο πλήθος με τους αβάσιμους ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία. Ομως, ο 61χρονος δεν ρίχνει την ευθύνη αποκλειστικά στον Τραμπ. Ο Σλόμερ πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο έχουν ρόλο σε αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα: «Αισθάνομαι ότι ο κόσμος φοβόταν τον Ντόναλντ Τραμπ, ειδικά οι Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, και έτσι δεν θα του έβαζαν ‘χαλινάρι’ και νομίζω ότι αυτό απλώς τον ενθάρρυνε».

Και δεν είναι μόνος. Ενώ οι απόψεις για τον ρόλο του Τραμπ δεν έχουν αλλάξει από τον Δεκέμβριο, οι Αμερικανοί είναι κάπως πιο πιθανό τώρα από ό,τι ήταν τότε να πουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο ήταν σημαντικά υπεύθυνοι για τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Το 46% το λέει αυτό τώρα, ελαφρώς αυξημένο από 41% τον Δεκέμβριο. Ένα επιπλέον 21% λέει ότι οι νομοθέτες του GOP είχαν κάποια ευθύνη και το 30% ότι δεν ήταν υπεύθυνοι. Η αλλαγή στο ποσοστό που λέει ότι οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο έχουν μεγάλη ευθύνη οφείλεται κυρίως σε Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους.

Τέλος, σχεδόν 6 στους 10 Αμερικανούς -το 56%- λένε ότι παρακολούθησαν προσεκτικά τις ειδήσεις σχετικά με τις ακροάσεις στο Κογκρέσο. Ενα μικρότερο αλλά ακόμα σημαντικό ποσοστό -42%- λέει ότι παρακολούθησε ή άκουσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κατηγορίες περί διαφθοράς σε ομοσπονδιακό κατηγορητήριο απαγγέλθηκαν στον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ (Robert Menendez) από τη Νέα Ιερσέη, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές την Παρασκευή.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ