x
 

Κοινωνία

Περισσότερα επιφανή ονόματα στις υποθέσεις Επστάιν

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («WP»). Καθώς οι κυβερνητικοί δικηγόροι ξετυλίγουν το περίπλοκο κύκλωμα οικονομικών και σεξουαλικής διακίνησης του Τζέφρι Επστάιν, οι αξιωματούχοι εστιάζουν σε άλλα επιφανή ονόματα, με τα οποία ο διαβόητος επενδυτής μπορεί να είχε συναλλαγές.

Μία από τις πιο προσεκτικά εξεταζόμενες υποθέσεις προέρχεται από τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, όπου ο Επστάιν διατηρούσε κατοικία, καθώς ασκεί αγωγή κατά της JPMorgan Chase, της τράπεζας του Επστάιν επί 15 χρόνια. Η μήνυση ισχυρίζεται ότι το ίδρυμα επωφελήθηκε από τη διατήρηση του Επστάιν ως πελάτη και ότι ήταν συνένοχος στη χρηματοδότηση της μακράς ιστορίας του για κακοποίηση και σεξουαλική διακίνηση παιδιών.

Η Deutsche Bank, όπου ο Επστάιν μετέφερε μεγάλο μέρος της περιουσίας του μετά την αποχώρησή του από την JPMorgan το 2013, έχει ήδη διευθετήσει μια παρόμοια υπόθεση για 75 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, νομικοί παρατηρητές λένε ότι οι αξιώσεις κατά της JPMorgan είναι πολύ πιο σαρωτικές από αυτές κατά της Deutsche Bank, καλύπτοντας μια περίοδο κατά την οποία η επιχείρηση διακίνησής του ήταν πιο ισχυρή και περίπλοκη.

Ακολουθούν τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση JPMorgan – Επστάιν:

Τζέιμι Ντάιμον (Jamie Dimon):

Ο ελληνικής καταγωγής Διευθύνων Σύμβουλος της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, έχει λάβει επίσημη πρόταση για το αξίωμα του Τελετάρχη της παρέλασης της
30ής Απριλίου. (Φωτογραφία AP)

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan πρόκειται να καταθέσει ενόρκως σε κυβερνητικούς δικηγόρους την Παρασκευή.

Αξιωματούχοι των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η τράπεζα γνώριζε ύποπτες συναλλαγές γύρω από τους λογαριασμούς του Επστάιν και αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης ήδη από το 2006.

Οι κυβερνητικοί δικηγόροι έχουν ήδη ανακρίνει την Μέρι Ερντοϊς (Mary Erdoes), διευθύνουσα σύμβουλο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και περιουσίας της JPMorgan.

Η JPMorgan αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία και είπε ότι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης είναι αβάσιμοι. Εχει κινηθεί για να επιρρίψει την ευθύνη για τυχόν παραβιάσεις στο πρώην στέλεχος Τζες Στάλεϊ (Jes Staley), ο οποίος ήταν ένας από τους στενότερους φίλους του Επστάιν.

Ελον Μασκ: Οι δικηγόροι των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ κάλεσαν τον ιδιοκτήτη του Twitter και διευθύνοντα σύμβουλο της Tesla και της SpaceX, Ελον Μασκ, για αρχεία επικοινωνίας με τον Επστάιν και την JPMorgan και «όλα τα έγγραφα που αντικατοπτρίζουν ή αφορούν τη συμμετοχή του Επστάιν σε εμπορία ανθρώπων ή/και την προμήθεια κοριτσιών ή γυναικών για σεξουαλική δουλεία».

Οι κυβερνητικοί δικηγόροι, σύμφωνα με νομικές καταθέσεις, αναζητούν αρχεία για να προσδιορίσουν εάν ο Επστάιν συμβούλεψε τον Μασκ σχετικά με τις συναλλαγές με την JPMorgan ή εάν ο Επστάιν είχε μια σχέση με τον Μασκ ως πιθανή νέα επιχείρηση για την τράπεζα.

Ο Μασκ στο Twitter χαρακτήρισε την κλήτευση «ηλίθια σε τόσα πολλά επίπεδα» και είπε για τον Επστάιν: «Αυτός ο κρετίνος δεν με συμβούλεψε ποτέ για τίποτα».

Αρχείου. O CEO της Tesla, Ιλον Μασκ, στα εγκαίνια εργοστασίου της εταιρείας στο Βερολίνο, 22 Μαρτίου 2022. (Patrick Pleul/Pool Photo via AP, File)

Ο Μασκ έγραψε επίσης στο Twitter ότι διέκοψε τη σχέση της Tesla με την JPMorgan πριν από μια δεκαετία.

Λάρι Πέιτζ (Larry Page): Ο Πέιτζ συνίδρυσε την Google μαζί με τον Σεργκέι Μπριν το 1998 και υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος τόσο στην Google όσο και στην Alphabet σε διάφορα σημεία μεταξύ 1998 και 2019. Παραμένει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Alphabet.

Οι δικηγόροι των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ εξέδωσαν κλήτευση στην Πέιτζ παρόμοια με αυτή του Μασκ, ζητώντας αρχεία σχετικά με τις επικοινωνίες του με τον Επστάιν και οποιαδήποτε άλλη τεκμηρίωση σχετικά με τη συμμετοχή του Επστάιν στην εμπορία ανθρώπων. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο Επστάιν προσπάθησε να διατηρήσει τους δεσμούς του με την JPMorgan διαφημίζοντας τις σχέσεις του με άλλα επιφανή άτομα ως πιθανούς πελάτες τραπεζών.

Σέργκεϊ Μπριν (Sergey Brin): Ατομο που ήταν εξοικειωμένο με την υπόθεση των Παρθένων Νήσων των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο Μπριν κλήθηκε καθώς οι εισαγγελείς αναζητούσαν αρχεία παρόμοια με εκείνα που ζητήθηκαν από τον Μασκ και τον Πέιτζ.

Μπιλ Γκέιτς (Βill Gates): Ο συνιδρυτής της Microsoft συναντήθηκε με τον Επστάιν για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς, είπε ο εκπρόσωπος του Γκέιτς στη «WSJ». Ο Γκέιτς έχει επανειλημμένα πει ότι μετανιώνει για τις σχέσεις του με τον Επστάιν.

Τζες Στάλεϊ (Jes Staley): Ο Στάλεϊ έφυγε από την τράπεζα το 2013 και η δικογραφία τον παρουσιάζει ως στενό φίλο του Επστάιν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.Η ηλικιακή διαφορά τους δεν είναι παρά τριάμισι χρόνια, ωστόσο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει κάνει την προχωρημένη ηλικία του Τζο Μπάιντεν ένα από τα κύρια επιχειρήματα της προεκλογικής εκστρατείας του, εμφανιζόμενος ο ίδιος ως ένας δραστήριος ηγέτης απέναντι σε έναν ηλικιωμένο σε παρακμή.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ