ΣΕΝΤ ΛΟΥΙΣ. ΣΕΝΕΓΑΛΗ. Οι μικροί σωροί από άμμο που είναι διάσπαρτοι στην παραλία στη βόρεια Σενεγάλη γίνονται ένα με το έδαφος. Αλλά ένα χοντρό σχοινί ξεπροβάλλει από κάτω από τους σωρούς. Κομμάτια από μαύρες πλαστικές σακούλες είναι διάσπαρτα σε κοντινή απόσταση και από πάνω είναι σκορπισμένο πράσινο δίχτυ.
Ετσι λένε οι κάτοικοι της μικρής ψαράδικης πόλης του Saint-Louis ότι ξέρουν πού βρίσκονται τα πτώματα.
Αυτοί οι χωρίς σήμανση παραλιακοί τάφοι φιλοξενούν ανείπωτους αριθμούς μεταναστών από τη Δυτική Αφρική που επιχειρούν όλο και περισσότερο το ριψοκίνδυνο ταξίδι σε μέρη του Ατλαντικού προς την Ευρώπη, είπαν στο «Associated Press» οι αρχές της Σενεγάλης, καθώς και κάτοικοι κατά μήκος της ακτής αλλά και επιζώντες από αποτυχημένα ταξίδια με σκάφος.
Τα πτώματα ξεβράζονται στην ακτή ή εντοπίζονται από ψαράδες στη θάλασσα και στη συνέχεια θάβονται από τις αρχές χωρίς σαφήνεια ως προς το εάν οι θάνατοι τεκμηριώνονται ή διερευνώνται όπως απαιτείται από τη Σενεγάλη και το Διεθνές Δίκαιο, σύμφωνα με δικηγόρους και ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι περισσότερες οικογένειες των θαμμένων δεν θα μάθουν ποτέ τι απέγιναν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Η διαδρομή από τη Δυτική Αφρική προς την Ισπανία είναι μια από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο, ωστόσο ο αριθμός των μεταναστών που φεύγουν από τη Σενεγάλη με ξεχαρβαλωμένες ξύλινες βάρκες έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Αυτό σημαίνει περισσότερους αγνοούμενους και θανάτους – συγγενείς, ακτιβιστές και αξιωματούχοι έχουν αναφέρει εκατοντάδες τον περασμένο μήνα, αν και τα ακριβή στοιχεία είναι δύσκολο να επαληθευτούν.
Οι αυξήσεις έρχονται εν μέσω πίεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής να σταματήσουν τις διελεύσεις μεταναστών. Οπως τα περισσότερα έθνη της περιοχής, η Σενεγάλη δημοσιεύει ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με τις διελεύσεις, τους μετανάστες που επιχειρούν το ταξίδι ή αυτούς που πεθαίνουν προσπαθώντας.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, τουλάχιστον 2.300 μετανάστες έφυγαν από τη Σενεγάλη προσπαθώντας να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας τους πρώτους έξι μήνες του έτους, διπλασιάζοντας τον αριθμό από την ίδια περίοδο το 2022. Ενας Ισπανός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε στο «AP» ότι περίπου 1.100 έφτασαν στα Κανάρια Νησιά.
Δεν είναι σαφές τι συνέβη με τους 1.000 και πλέον ανθρώπους που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην Ισπανία. Μπορεί να έχουν πεθάνει στη θάλασσα, να έχουν διασωθεί από βάρκες που έχουν ανατραπεί ή να κρατούνται από τις αρχές. Μέχρι τον Ιούνιο, η Σενεγάλη συνέλαβε 725 μετανάστες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Μαχάμ Κα (Maham Ka), αν και οι αξιωματούχοι δεν είπαν εάν τα εννέα εμπλεκόμενα πλοία είχαν φύγει ακόμη από την ακτή. Οι αρχές στο Σεντ Λούις παραδέχθηκαν στο «AP» ότι μερικές φορές θάβονται πτώματα στην παραλία. Είπαν ότι συμβαίνει μόνο όταν εγκριθεί από τον τοπικό εισαγγελέα – και συνήθως τα σώματα αποσυντίθενται σε μεγάλο βαθμό.
«Γιατί να το πας στο νεκροτομείο αφού κανείς δεν μπορεί να το αναγνωρίσει;» είπε ο Αμαντου Φολ (Amadou Fall), διοικητής της πυροσβεστικής για τρεις περιοχές της βόρειας Σενεγάλης.
Ο εισαγγελέας στο Σεντ Λούις δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την έγκριση των ταφών, ούτε είπε εάν άρχισαν έρευνες για τους θανάτους. Το «AP» τηλεφώνησε και έστειλε μήνυμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Σενεγάλης, που είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση των θανάτων, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.
Για τις οικογένειες, η σιωπή μπορεί να είναι οδυνηρή. Οι 19χρονος και 24χρονος ανιψιοί του Μοχάμεντ Νιάνγκ (Mouhamed Niang) χάθηκαν πριν από ένα μήνα. Υπέβαλε αναφορές για αγνοούμενους, είπε, αλλά δεν έλαβε ενημερώσεις από τις Αρχές. Φίλοι τον ειδοποίησαν όταν ανασύρθηκαν βάρκες ή όταν ξεβράστηκαν πτώματα στην ακτή. Θα έκανε το τρίωρο ταξίδι με το λεωφορείο από το Μπουρ (Mbour) βόρεια στο Σεντ Λούις για να επικοινωνήσει με τους αξιωματούχους ή να επισκεφθεί το νεκροτομείο. Είπε στο «AP» ότι γνωρίζει για τα πτώματα στην παραλία. Ο χειρότερος φόβος του: ότι οι ανιψιοί του ήταν ανάμεσά τους.
«Είναι ανθρώπινα όντα», είπε ο 51χρονος Νιάνγκ. «Θα πρέπει να ταφούν εκεί που θάβονται τα ανθρώπινα όντα».
Πηγή: «Associated Press»