x
 

Αμερική

Πέθανε ο Νταν Γεωργακάς, συγγραφέας, ακτιβιστής και αρθρογράφος του «Ε.Κ.»

24 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 83 ετών, άφησε ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας, ποιητής, ιστορικός, μοντέρ, καθηγητής, μελετητής κινηματογράφου, αναρχικός ακτιβιστής και μακροχρόνιος συνεργάτης του «Εθνικού Κήρυκα», Νταν Γεωργακάς (Dan Georgakas), σκορπίζοντας τη θλίψη στους οικείους του αλλά και σύσσωμη την ελληνοαμερικανική Oμογένεια.

Ο Γεωργακάς ήταν διευθυντής του Προγράμματος Ελληνοαμερικανικών Σπουδών (Greek American Studies Project) στο Κέντρο Βυζαντινών και Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στο Queens College. Η εβδομαδιαία στήλη του στην «The National Herald», αγγλόφωνη έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», ήταν μία από τις πιο αγαπημένες των αναγνωστών.

Τα απομνημονεύματά του “My Detroit: Growing Up Greek and American in Motor City” (Το Δικό μου Ντιτρόιτ μου: Μεγαλώνοντας Ελληνας και Αμερικανός στην Αυτοκινητούπολη) αποτελούν έναν θησαυρό της Ελληνοαμερικανικής ιστορίας.

Ο Νταν Γεωργακάς γεννήθηκε την 1η Μαρτίου 1938. Γονείς του ήταν ο Ξενοφών και η Σοφία Γεωργακά. Είχε να επιδείξει μια πολύ μεγάλη καριέρα, με το συγγραφικό του έργο να θεωρείται διαχρονικό.

Ο γνωστός ομογενής έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στην καριέρα του, με την ζωή του να γίνεται και ντοκιμαντέρ, με τίτλο «Dan Georgakas: A Diaspora Rebel», σε σκηνοθεσία Κώστα Βάκκα. Η ταινία προβλήθηκε στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2015 με εκείνον να αφηγείται την ιστορία της ζωής του και τις εμπειρίες του, μεγαλώνοντας στο Ντιτρόιτ.

«Η επαναστατική μου προοπτική συνδέεται με το να μεγαλώσω σε μια εργατική συνοικία του Ντιτρόιτ και να γεννηθώ Ελληνας και Αμερικανός» είχε δηλώσει στον «Ε.Κ.» στην παρουσίαση της ταινίας του, συμπληρώνοντας πόσο καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ελληνική του καταγωγή στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του και κατ’ επέκταση και της «πένας» του.

Το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού του έργου, φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη Walter P. Reuther, Archives of Labor and Urban Affairs στο Wayne State University.

Πολλοί ήταν και εκείνοι που έσπευσαν να γράψουν για το θάνατό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πολύ λυπηρό που ακούω ότι ο Νταν Γεωργακάς, εκ των συγγραφέων ενός εκ των σπουδαιότερων έργων της αριστερής ιστορίας του Ντιτρόιτ: ‘I Do Mind Dying’, πέθανε», έγραψε ο συγγραφέας Τζον Μέρικ (John Merrick) στο Twitter.

Ο Ηλίας Κάτσος (Lou Katsos), ιδρυτής και πρόεδρος της AHEPA και του EMBCA, ανάρτησε την θλιβερή είδηση στα κοινωνικά δίκτυα.

«Με τηλεφώνημα από τον Καθηγητή Νικόλαο Αλεξίου και στη συνέχεια από άλλους, πληροφορήθηκα πως  ο καθηγητής Dan Georgakas αναχώρησε εις Κύριον πριν από λίγες ώρες. Η είδηση αυτή με στεναχώρησε πολύ αφού έφυγε ένας από τους κορυφαίους Ελληνοαμερικανούς εκπαιδευτικούς και μελετητές. Αιωνία του η μνήμη», τόνισε ο κ. Κάτσος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ