x
 

Κοινωνία

Πέθανε ο τραπεζίτης Γιάννης Κωστόπουλος

09 Μαρτίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Γιάννης Κωστόπουλος, επίτιμος πρόεδρος της Alpha Bank, μια εμβληματική προσωπικότητα της σύγχρονης τραπεζικής Ιστορίας της Ελλάδας. 

Ο Γιάννης Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε ναυπηγός στο King's College του Πανεπιστημίου Durham της Αγγλίας. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του στην Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως το 1963. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Τραπέζης από το 1973 και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και γενικός διευθυντής από το 1984 έως το 1996. Από το 1996 έως το 2005 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank. Από τον Φεβρουάριο του 2005 έως τον Μάιο του 2014 διετέλεσε εκτελεστικός πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, ενώ τον Ιούνιο του 2014 η Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του απένειμε τον τίτλο του επιτίμου προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ο εκλιπών συνέδεσε το όνομά του με την πορεία της Alpha Bank, τον εκσυγχρονισμό της, την διεθνή επέκτασή της και την υλοποίηση της στρατηγικής του να αναδείξει την Τράπεζα σε πρωταγωνιστή του τραπεζικού κλάδου αλλά και γενικότερα στην ελληνική οικονομία.

Ο πατέρας του, Σπύρος Κωστόπουλος ήταν γιος του ιδρυτή της Τράπεζας Καλαμών -πρόγονος της σημερινής Alpha Bank- Ιωάννη Φ. Κωστόπουλου.

Η τραπεζική δραστηριότητα της οικογένειας ξεκινά το 1879 στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα όταν ο Ιωάννης Φ. Κωστόπουλος, καταγόμενος από το χωριό Σπερχογεία (απέχει εννέα χιλιόμετρα από την Καλαμάτα), ιδρύει την ομώνυμη εμπορική επιχείρηση, ενώ το 1918 το τραπεζικό τμήμα του οίκου «Ι. Φ. Κωστοπούλου» μετονομάζεται σε «Τράπεζα Καλαμών».

Το 1924 -την χρονιά που η μοναρχία δίνει την θέση της στο πολίτευμα της Προεδρευομένης Δημοκρατίας και μόλις δύο χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή- η έδρα της οικογενειακής τράπεζας μεταφέρθηκε στην Αθήνα.

Τότε, αποκτά το νέο της τίτλο – χωρίς γεωγραφική ή τοπική αναφορά. Με τον τίτλο «Τράπεζα Ελληνικής Εμπορικής Πίστεως», η τράπεζα κατάφερε να επιβιώσει από την ντόμινο της κατάρρευσης των μικρών ιδιωτικών τραπεζικών ιδρυμάτων της δεκαετίας του ’30.

Τρία χρόνια μετά την Απελευθέρωση από τους Γερμανούς -το 1947- η επωνυμία αλλάζει και πάλι και καθιερώνεται ο τίτλος: «Τράπεζα Εμπορικής Πίστεως».

Σε ένα πόστο αυτής της τράπεζας ξεκίνησε το 1963 να εργάζεται ο Γιάννης Κωστόπουλος. Είναι η εποχή που ο θείος του, Σταύρος Κωστόπουλος από την παλαιά φρουρά των πολιτευτών των βενιζελογενών Φιλελευθέρων περιλαμβάνεται ανάμεσα στα προβεβλημένα στελέχη της Ενωσης Κέντρου.

Ο Γιάννης Κωστόπουλος λάτρευε την τέχνη και την ιστιοπλοΐα. Το 1988 δημιούργησε την ιστορική ιστιοπλοϊκή ομάδα της ΩΚΥΑΛΟΥ, που κατέκτησε για τρία συνεχή χρόνια (1988, 1989 και 1990) το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοικτής Θαλάσσης στην κατηγορία 3/4ΤΟΝ και ΟΝΕ ΤΟΝ, μια επιτυχία που δεν έχει καταρριφθεί έως σήμερα.

Το 1994 δημιουργείται η ιστιοπλοϊκή ομάδα Alpha Sailing Team, στους σκοπούς της οποίας ήταν και η λειτουργία σχολών ιστιοπλοΐας για το προσωπικό της Τράπεζας και όχι μόνο (πάνω από 500 άτομα έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή αυτή με άδεια κυβερνήτη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ.  Στις 5 Απριλίου θα συνεχιστεί η εκδίκαση της πρώτης αγωγής αποζημίωσης συγγενών θύματος του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, που ξεκίνησε ενώπιον του Πρωτοδικείου το οποίο απέρριψε αίτημα αναβολής των εναγομένων εταιριών ΟΣΕ και Hellenic Train.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ