x
 

Επιστήμη

Πέθανε το πρώτο άτομο που έλαβε μεταμόσχευση νεφρού από γενετικά τροποποιημένο χοίρο

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρώτος λήπτης μεταμόσχευσης γενετικά τροποποιημένου νεφρού χοίρου πέθανε σχεδόν δύο μήνες μετά την επέμβαση, δήλωσαν το Σάββατο η οικογένειά του και το νοσοκομείο που πραγματοποίησε την επέμβαση.

Ο Ρίτσαρντ «Ρικ» Σλέιμαν (Richard «Rick» Slayman) υποβλήθηκε στη μεταμόσχευση στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης τον Μάρτιο, σε ηλικία 62 ετών. Οι χειρουργοί δήλωσαν ότι πίστευαν ότι το νεφρό του χοίρου θα διαρκούσε τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η ομάδα μεταμοσχεύσεων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι λυπήθηκε βαθύτατα για τον θάνατο του Σλέιμαν και εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένειά του. Είπαν ότι δεν είχαν καμία ένδειξη ότι πέθανε ως αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης.

Ο άνδρας από το Γουέιμαουθ της Μασαχουσέτης ήταν ο πρώτος ζωντανός άνθρωπος που υποβλήθηκε στη διαδικασία. Προηγουμένως, είχαν μεταμοσχευθεί προσωρινά νεφρά χοίρων σε εγκεφαλικά νεκρούς δότες. Δύο άνδρες έλαβαν μεταμόσχευση καρδιάς από χοίρους, αν και πέθαναν και οι δύο μέσα σε λίγους μήνες.

Ο Σλέιμαν είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού στο νοσοκομείο το 2018, αλλά αναγκάστηκε να ξαναμπεί σε αιμοκάθαρση πέρυσι όταν εμφάνισε σημάδια ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Οταν προέκυψαν επιπλοκές στην αιμοκάθαρση που απαιτούσαν συχνές επεμβάσεις, οι γιατροί του πρότειναν μεταμόσχευση νεφρού χοίρου.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια του Σλέιμαν ευχαρίστησε τους γιατρούς του.

«Οι τεράστιες προσπάθειές τους που οδήγησαν στην ξενομεταμόσχευση έδωσαν στην οικογένειά μας άλλες επτά εβδομάδες με τον Ρικ και οι αναμνήσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου θα παραμείνουν στο μυαλό και την καρδιά μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Είπαν ότι ο Σλέιμαν υποβλήθηκε στην επέμβαση εν μέρει για να δώσει ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν.

«Ο Ρικ πέτυχε αυτόν τον στόχο και η ελπίδα και η αισιοδοξία του θα μείνουν για πάντα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ξενομεταμόσχευση αναφέρεται στη θεραπεία ανθρώπων ασθενών με κύτταρα, ιστούς ή όργανα από ζώα. Τέτοιες προσπάθειες επί μακρόν απέτυχαν επειδή το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα κατέστρεφε αμέσως τους ξένους ζωικούς ιστούς. Πρόσφατες προσπάθειες αφορούσαν χοίρους που έχουν τροποποιηθεί έτσι ώστε τα όργανά τους να μοιάζουν περισσότερο με τα ανθρώπινα.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι βρίσκονται στην εθνική λίστα αναμονής για μεταμόσχευση, οι περισσότεροι από αυτούς νεφροπαθείς, και χιλιάδες πεθαίνουν κάθε χρόνο πριν φτάσει η σειρά τους.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέντε εντυπωσιακές νέες όψεις του σύμπαντος, τις οποίες «αιχμαλώτισε» η διαστημική αποστολή Euclid του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δημοσιεύονται σήμερα, σχεδόν έντεκα μήνες μετά την εκτόξευση της αποστολής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ