x

Υπόλοιπος Ελληνισμός

Πεζοπορία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα χιόνια

ΒΟΣΤΩΝΗ. Είναι γνωστό στους κληρικούς του Φαναρίου, αλλά και ευρύτερα στην Πόλη, την Ιμβρο και σε στενούς φίλους του, πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αγαπά πολύ το χιόνι, το θαυμάζει και στην λευκότητα του βλέπει την καθαρότητα της Δημιουργίας του Θεού.

Την Τετάρτη το πρωί που το άσπρο πέπλο του ουρανού είχε σκεπάσει την Βασιλεύουσα Πόλη του Κωνσταντίνου και το Φανάρι, το ορατό Κέντρο ενότητας, αλήθειας και αναφοράς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από μέλη της Πατριαρχικής Αυλής, πήγε περίπατο στο χιονισμένο πάρκο του Yildiz θαυμάζοντας την ομορφιά του ολόλευκου τοπίου.

Κι όπως τον βλέπουμε στη φωτογραφία έπιασε το χιόνι στα χέρια του και έπαιζε σαν μικρό παιδί με τη λαχτάρα και τη χαρά μικρού παιδιού, γιατί όσοι ξέρουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο γνωρίζουν πως είναι «παιδαριογέρων», δηλαδή με σώμα και κορμί μεγάλου ανθρώπου, αλλά με ψυχή παιδιού.

Αναμνηστική φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με μέλη της Πατριαρχικής Αυλής στο πάρκο Yildiz της χιονοσκέπαστης Κωνσταντινούπολης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Άλλωστε οι φωτογραφίες έχουν αποτυπώσει για μία ακόμα φορά την απλότητα και εγγύτητα που αναδύει σ’ αυτόν τον χιονισμένο περίπατο στους συνεργάτες του, οι οποίοι συμπορεύονται μαζί του ολημερίς, ολοχρονίς, κρατώντας ακοίμητη την κανδήλα της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης στα ιερά χώματα και σκηνώματα της Μητρός Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, της οποίας η δύναμη βρίσκεται στη θυσιαστική αγάπη για να κρατηθούν ορθόστητα «τα μη σαλευόμενα». Όχι,  δεν μπορούν «να σαλευθούν» από εκεί τα μέγιστα και ουσιώδη του Γένους, γιατί είναι σμιλεμένα και θεμελιωμένα με το διάβα και την πείρα αιώνων πολλών κι η ιστορία έχει βάλει ανεξίτηλα την υπογραφή της.

Ηταν κι αυτή η εξόρμηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στα χιόνια μία ακόμα φανέρωση της αγάπης του για τη Φύση και την ιερότητα του Δημιουργίας του Θεού, ο Οποίος «πάντα εν σοφία εποίησε» συμπεριλαμβανομένου βέβαια και του χιονιού.

Η Πόλη του Κωνσταντίνου είναι πάντοτε όμορφη και σε κάθε εποχή ντύνεται τα δικά της φορέματα, αλλά το λευκό της ταιριάζει πιο πολύ απ’ όλα, γιατί της το στέλνει απλόχερα ο Πλαστουργός της Κτίσης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάνει περίπατο στο χιονισμένο πάρκο του Yildiz θαυμάζοντας την ομορφιά του ολόλευκου τοπίου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ/ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ. Να εντρυφήσουν «εις το ανοιχτόν πνεύμα της Ρωμιοσύνης», αποβάλλοντας «τας αγκυλώσεις και ακαμψίας της εθνικιστικής θεωρήσεως των εκκλησιαστικών πραγμάτων» κάλεσε τους μαθητές της Αθωνιάδας Ακαδημίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψη του στη σχολή, στις Καρυές Αγίου Όρους.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τσούνης: «Οι καλύτερες μέρες για την Ελλάδα είναι μπροστά»

ΑΘΗΝΑ. «Είμαι ευγνώμων και περήφανος που θα περάσω τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα ως πρέσβης των ΗΠΑ.

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας