x

Κορωνοϊός

Pfizer: Ενεργά αντισώματα 4 μήνες μετά την τρίτη δόση

25 Ιανουαρίου 2022

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ («WP») – Τα αντισώματα που καταπολεμούν τους ιούς και είναι ικανά να μπλοκάρουν την παραλλαγή Ομικρον επιμένουν τέσσερις μήνες μετά την τρίτη χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό Pfizer-BioNTech, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε σε διακομιστή προεκτύπωσης το Σάββατο, δίνει μια πρώτη υπόδειξη σχετικά με την ανθεκτικότητα της προστασίας από το εμβόλιο του κορωνοϊού, με μια βασική γραμμή ανοσοποιητικής άμυνας να παραμένει ανέπαφη. Η μελέτη δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους και θα χρειαστεί να επαναληφθεί και να επεκταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η εργαστηριακή μελέτη δείχνει ότι μια τέταρτη λήψη μπορεί να μην χρειάζεται αμέσως – μια ερώτηση που έχει προκαλέσει άγχος στους ανθρώπους που αναρωτιούνται εάν και πότε θα χρειαζόταν να λάβουν άλλον αναμνηστικό εμβολιασμό.

«Αυτό είναι πολύ, πολύ νέο για τον τομέα», δήλωσε ο Pei-Yong Shi, μικροβιολόγος στο Ιατρικό Παράρτημα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Γκάλβεστον, η ομάδα του οποίου εξέτασε αντισώματα στο αίμα εμβολιασμένων ατόμων έναντι ενός ιού που μοιάζει με Ομικρον σε συνεργασία με τους επιστήμονες της Pfizer. «Αυτό δείχνει πραγματικά ότι τουλάχιστον έως και τέσσερις μήνες, μετά την τρίτη δόση, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική εξουδετερωτική δραστηριότητα έναντι της Ομικρον».

Είναι γνωστό ότι τα αντισώματα πέφτουν τους μήνες μετά τον εμβολιασμό. Η παραλλαγή της Ομικρον προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία επειδή ακόμη και τον μήνα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όταν τα επίπεδα των αντισωμάτων καταπολέμησης του ιού πρέπει να πλησιάζουν στο ανώτατο όριο, τα αντισώματα που μπορούν να μπλοκάρουν την Ομικρον ήταν ελάχιστα, ακόμη και μη ανιχνεύσιμα σε πολλά άτομα. Αυτά τα αντισώματα που μπλοκάρουν την Ομικρον ήταν ακόμη λιγότερο εμφανή τη στιγμή που οι άνθρωποι επρόκειτο να λάβουν μια τρίτη δόση. Μια τρίτη δόση εμβολίου αναδομεί αυτή τη γραμμή ανοσοπροστασίας έναντι της παραλλαγής Ομικρον, αλλά εξίσου σημαντική, αυξάνει το εύρος της ανοσολογικής απόκρισης δημιουργώντας ένα πιο ισχυρό ρεπερτόριο αντισωμάτων – μια διαδικασία γνωστή ως ωρίμανση συγγένειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές, υπάρχουν αντιπαθητικοί αντικαπνιστές».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε άλλο ένα θέμα διχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης, κοντά στα τόσα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (οικονομική κρίση, πανδημία, εμβόλια).

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Αννα Σαρηγιάννη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Δύο διασωληνωμένοι από τη φωτιά στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε πριν τις 3 το μεσημέρι στο κτίριο όπου στεγάζεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επί της οδού Αριστοτέλους 27 στο κέντρο της πόλης.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας