x
 

Πολιτική

Πιερρακάκης: Γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού συζητούν την ίδρυση παραρτημάτων τους στην Ελλάδα

11 Μαρτίου 2024

ΑΘΗΝΑ. «Υπάρχουν συζητήσεις με μεγάλα και γνωστά πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, τόσο για να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικά παραρτήματα στην Ελλάδα όσο και για να συνεργαστούν, σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, με δημόσια ΑΕΙ της χώρας» ανέφερε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

« Τις σχετικές ανακοινώσεις όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις θα τις κάνουν τα ίδια» συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι « έχουμε θέσει τα αυστηρότερα κριτήρια στην Ευρώπη για την ίδρυση των μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων των ξένων πανεπιστημίων», διευκρινίζοντας παράλληλα πως «αυτός ήταν ο τρόπος για να ξεπεράσουμε τις αγκυλώσεις του άρθρου 16 του Συντάγματος».

Ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε πως «με τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση λύθηκε μια ιστορική ανορθογραφία για την οποία συζητάμε τα τελευταία σαράντα χρόνια, καθώς είχαμε απομείνει εμείς κι η Κούβα να αρνούμαστε το προφανές», επανέλαβε ότι « η χώρα χρειάζεται νέες ιδέες και νέες αντιπαραθέσεις για να βγει από την ακινησία» και εμφανίστηκε και πάλι βέβαιος πως «μεγάλο ρόλο στην επόμενη μέρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα παίξει η ελληνική πανεπιστημιακά διασπορά, τόσο για τα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα όσο και για τα δημόσια πανεπιστήμια».

Για τον υπουργό Παιδείας « είναι απολύτως βέβαιο πως ο νόμος θα εφαρμοστεί», προκύπτει η αναγκαιότητα « να λυθούν γρήγορα οι ενστάσεις που θα προκύψουν ενώπιον του ΣτΕ, εμείς παραμένουμε στις γνωμοδοτήσεις κορυφαίων συνταγματολόγων σύμφωνα με τις οποίες η πρωτοβουλία μας είναι ένα στέρεο συνταγματικό βήμα» και, επίσης, « η συναίνεση της αντιπολίτευσης στις αλλαγές αυτές είναι επιθυμητή, αλλά όχι αναγκαία.Η κυβέρνηση έχει λάβει εντολή για αλλαγές και αυτό κάνει».

Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν στους αναπληρωτές καθηγητές και στην διαδικασία διορισμών μόνιμων καθηγητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, « από το 2019 μέχρι και φέτος έχουν συμβεί οι περισσότεροι διορισμοί μόνιμων καθηγητών», ενώ για τα θέματα που αφορούν στην έξαρση της σχολικής βίας τόνισε ότι « σύντομα θα εκδηλωθεί μια εθνική καμπάνια με την συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων, αλλά και ειδικών σε θέματα συμπεριφοράς, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών».

«Αν έχει ριζώσει η βία στα σχολεία, θα την ξεριζώσουμε» υποστήριξε και ζήτησε «να ενοχοποιήσουμε τη βία σε κάθε της εκδήλωση και πτυχή» καταδικάζοντας απερίφραστα τα όσα συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη με τις επιθέσεις νεαρών και ανήλικων σε βάρος ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην πλατεία Αριστοτέλους.

Τέλος, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές, παρατήρησε ότι « ο κόσμος θα μας στηρίξει και πάλι καθώς θα εκτιμήσει τη διάθεση μας για κίνηση και αλλαγές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Στη Νέα Υόρκη για τους εορτασμούς της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 βρίσκεται ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή του Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ