x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πικρή γεύση

Το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας, που ξέσπασε πρώτα στην Αμερική και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ενάντια στον καταστρεπτικό πόλεμο στη Γάζα και τον υπερβολικό και αυξανόμενο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, δείχνει να κάμπτεται μετά την αποφασιστική αντιμετώπισή του από τις Αρχές με επεμβάσεις αστυνομικών δυνάμεων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες πανεπιστημιακές αρχές.

Οι κυβερνήσεις, ιδιαίτερα στην Αμερική, αναμενόμενα τοποθετήθηκαν υπέρ της διατήρησης της τάξεως και της ευνομίας και κατά της ασυδοσίας σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Παρόλο που η κρίση φαίνεται, προς το παρόν τουλάχιστον, να τίθεται υπό έλεγχο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, γενικά, έχει μείνει μια «πικρή γεύση» και υπάρχει αισθητή αρνητική απήχηση σε καίρια θέματα αρχών σχετικά με το φοιτητικό κίνημα και γενικότερα τη νεολαία, την ελευθέρια έκφρασης αλλά και την ευρυθμία στη λειτουργία των ακαδημαϊκών διαδικασιών.

Θα ήταν ίσως επιπόλαιο να θελήσει κανείς να αγνοήσει και να αντιπαρέλθει όσα συνέβησαν και να θεωρήσει το κίνημα διαμαρτυρίας, τα επεισόδια και την καταστολή τους ως «περασμένα ξεχασμένα».

Τα γεγονότα αυτά, που χάρις στην τηλεόραση, την ηλεκτρονική ενημέρωση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άγγιξαν σχεδόν το σύνολο των ενεργών και ενημερωμένων πολιτών, προξένησαν ζωηρές εντυπώσεις στο κοινό και άφησαν διακριτό αποτύπωμα στην πολιτική διαπαιδαγώγηση και ψυχοσύνθεση της νεολαίας.

Εικόνες από τη σύλληψη και προσαγωγή εκατοντάδων δέσμιων φοιτητών και την επιδρομή στους ακαδημαϊκούς χώρους πάνοπλων αστυνομικών ομάδων, συγκρούσεις μεταξύ φοιτητικών ομάδων και κάθε είδους γενικευμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που άγγιζαν ενίοτε και τα όρια της βίας, ήταν τραυματικές και έθεσαν σε πολύπλευρη δοκιμασία την ελευθερία της ακαδημαϊκής δράσης και έκφρασης λόγου.

Δεν θα ξεχαστούν εύκολα από τους νέους και ενδεχομένως να ζημιώσουν ή, ακόμη χειρότερα, να κάμψουν σε ορισμένο βαθμό τον νεανικό, πρωτότυπο λόγο και τη ρηξικέλευθη σκέψη και προβληματισμό που η κοινωνία οφείλει να προσδοκά από τους νέους ανθρώπους.

Εξ άλλου, δεν πρέπει να παραγνωρισθεί η κάποια τουλάχιστον ψυχολογική ρήξη που έχει επέλθει στις σχέσεις μεταξύ μερίδας του φοιτητικού κόσμου και των ακαδημαϊκών αρχών. Οι τελευταίες, ιδιαίτερα στην Αμερική, εκλήθησαν βεβαίως να εξισορροπήσουν έντονα αντιτιθέμενες πολιτικές θεωρήσεις και κατεστημένες νοοτροπίες και να λάβουν υπόψη εξόχως σημαντικά οικονομικά συμφέροντα των εκπαιδευτικών τους ιδρυμάτων.

Πέραν όμως από τον πολιτικό και ψυχολογικό αντίκτυπο των γεγονότων, όπως τα είδαν και τα έζησαν οι πρωταγωνιστές τους αλλά και το ευρύτερο κοινό, η σκληρή πραγματικότητα παραμένει ότι η όλη αναταραχή και οι εκδηλώσεις αγανάκτησης και διαμαρτυρίας φαίνεται ότι σε τελική ανάλυση και μέχρι αποδείξεως του εναντίου παρέμειναν ουσιαστικά ατελέσφορες.

Ο πόλεμος συνεχίζεται, τα θύματα μεταξύ των αμάχων εξακολουθούν να αυξάνονται, οι όμηροι δεν απελευθερώνονται και δεν διαφαίνεται προοπτική προόδου στον ορίζοντα.

Η φοιτητική νεολαία αναγκάστηκε να προσγειωθεί στη σκληρή πραγματικότητα έχοντας βιώσει την ανημποριά και το μάταιο των προσπαθειών της, κάτι που δεν αποκλείεται να ενισχύσει κάποια ακραία στοιχεία ανάμεσά της και πάντως, γενικότερα, δεν αποτελεί πηγή έμπνευσης και οραματισμού για τους νέους από τις τάξεις των οποίων, όπως σημειώθηκε, προσδοκά κανείς να πηγάσει η ανθρωπιστική, προοδευτική, ανανεωτική προσέγγιση που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

Υπάρχει άραγε γιατρικό, αντίδοτο για όσα επιζήμια συνέβησαν;

Ισως η κάθε πολιτική ηγεσία θα πρέπει να σκεφθεί σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξηγηθούν στους νέους οι σκοπιμότητες και οι ανάγκες του σκληρού ρεαλισμού.

Χωρίς κυνικότητα και, κατά το δυνατόν, χωρίς πρόκληση απογοήτευσης, θα μπορούσε να τους εντυπωθεί ότι η τρομοκρατία είναι Λερναία Υδρα με πολλά κεφάλια που εξωθεί σε ενίοτε δραστικούς τρόπους αντιμετώπισής της και ότι οι διεθνείς συρράξεις έχουν πάντοτε πολλές και σύνθετες πλευρές με στοιχεία συχνά ασυμβίβαστα με τους νεανικούς πόθους και επιδιώξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καθώς πλησιάζει η 6η Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία εκπνέει χρονικά η αποστολή της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό κυρίας Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, η τουρκική πλευρά -Αγκυρα και ψευδοκράτος- κάνουν το παν για να εκτροχιάσουν κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την επανάληψη των συνομιλιών για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ