x

Πολιτισμός

Πίνακας της Φρίντα Κάλο δημοπρατήθηκε σε ιστορικά υψηλή τιμή

17 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ («ΝΥΤ») – Η πώληση στον οίκο Sotheby’s, την Τρίτη, ήταν σημείο αναφοράς για την Μεξικάνα ζωγράφο Φρίντα Κάλο και ήταν το πιο πολύτιμο έργο τέχνης της Λατινικής Αμερικής που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Μια αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο (Frida Kahlo), μιας καλλιτέχνιδας γνωστής για την ακατέργαστη συναισθηματική της ένταση, πουλήθηκε για 34,9 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s, το βράδυ της Τρίτης, θέτοντας σημείο αναφοράς σε δημοπρασία για το πιο ακριβό έργο τέχνης Λατινοαμερικανού καλλιτέχνη.

Ολοκληρώθηκε πέντε χρόνια πριν από τον θάνατό της, το 1954. Η ελαιογραφία, «Ο Ντιέγκο και εγώ», είναι ένα από τα τελευταία αυτοπροσωπογραφήματα της Κάλο και ένα παράδειγμα της ανησυχητικής οικειότητας που έχει προσελκύσει τους συλλέκτες στους πίνακές της. Το έργο προσφέρει ένα παράθυρο στον ταραχώδη γάμο της με τον Μεξικανό τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα, ο οποίος απεικονίζεται σε αυτό ακριβώς πάνω από τα δακρυσμένα μάτια του καλλιτέχνη.

Θέτοντας νέο υψηλό για έναν Λατινοαμερικανό καλλιτέχνη σε δημοπρασία, η Κάλο ξεπέρασε ένα σημείο αναφοράς που έθεσε ο Ριβέρα το 2018, όταν ένας από τους πίνακές του πουλήθηκε σε δημοπρασία για 9,76 εκατομμύρια δολάρια, ή ισοδύναμο με 10,75 εκατομμύρια δολάρια σήμερα, αντιπροσωπεύοντας τον πληθωρισμό.

Ενας εκπρόσωπος του Sotheby’s αναγνώρισε τον αγοραστή του πίνακα ως τον Eduardo F. Costantini, ιδρυτή ενός Μουσείου στο Μπουένος Αϊρες. Το έργο αγοράστηκε για την ιδιωτική του συλλογή. Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητα του πωλητή.

Η νικητήρια προσφορά για 34,9 εκατομμύρια δολάρια μετά από αμοιβές λήφθηκε από την Αννα Ντι Στάζι, διευθύντρια Τέχνης της Λατινικής Αμερικής του Sotheby’s. Είχε εξασφαλιστεί μια μεγάλη πώληση ακόμη και πριν από την έναρξη της δημοπρασίας, επειδή ο Sotheby’s είχε αποδεχθεί τόσο μια εγγύηση όσο και μια αμετάκλητη προσφορά, πράγμα που σημαίνει ότι ένα τρίτο μέρος είχε ήδη υποβάλει μια προσφορά που δεν μπορούσε να αποσύρει.

Αναφερόμενη στο «Diego and I», η Aντριάνα Ζαβάλα (Adriana Zavala), η οποία επιμελήθηκε μια έκθεση Kahlo το 2015 στον Βοτανικό Κήπο της Νέας Υόρκης, είπε: «Πρόκειται για ένα σημαντικό όψιμο έργο από μια περίοδο όπου η σωματική της ταλαιπωρία είχε ενταθεί και η ζωγραφική της είχε γίνει ασταθής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ διολίσθησαν την Τετάρτη, 6 Ιουλίου, και οι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν στις αρχές των συναλλαγών, παρά τις παρατεταμένες ανησυχίες για μια οικονομική επιβράδυνση που έχει ωθήσει το ευρώ σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας