x

Πολιτική

Πιο φιλόδοξος ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός

17 Ιανουαρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Ανανεώσιμες πηγές, αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας είναι τρεις πυλώνες στους οποίους στηρίζεται ο αναθεωρημένος ενεργειακός σχεδιασμός με ορίζοντα το 2030 που συζητήθηκε χθες στην αρμόδια διυπουργική επιτροπή και πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα τις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει σημαντική αναβάθμιση των στόχων τόσο για την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών όσο και για την αποθήκευση και εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τον υφιστάμενο σχεδιασμό ενώ θα προσαρμοστεί ανάλογα ο σχεδιασμός των διαχειριστών των ενεργειακών δικτύων προκειμένου να διασφαλιστούν τα απαιτούμενα περιθώρια υποδοχής των νέων σταθμών ΑΠΕ και αποθήκευσης ενέργειας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αλλά και τις επίσημες τοποθετήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΝ ως τώρα:

-Η εγκατεστημένη ισχύς των μονάδων ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά χερσαία και υπεράκτια, υδροηλεκτρικά) αυξάνεται σε 28 γιγαβάτ έναντι 19 γιγαβάτ που προβλέπει ο υφιστάμενος σχεδιασμός.

-Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας που είναι κρίσιμες για την ασφάλεια εφοδιασμού και τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ προβλέπεται να φτάσουν στα 8 γιγαβάτ.

-Το 80 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2030 θα καλύπτεται από ΑΠΕ.

-Αναβαθμίζονται οι στόχοι για την ενεργειακή απόδοση με έμφαση στα κτίρια και τις μεταφορές.

-Διατηρείται το φυσικό αέριο ως καύσιμο μετάβασης μέχρι την επίτευξη της πλήρους απανθρακοποίησης.

Οι στόχοι του νέου ΕΣΕΚ προσδιορίζονται ως ένα βαθμό και από την Κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει ότι η ΕΕ θα γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος ως το 2050 ενώ ως το 2030 οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 55 % σε σχέση με το 1990. Η ενεργειακή κρίση μετά την εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε την ΕΕ σε επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα θα υποβληθούν στην ΕΕ ως τις 30 Ιουνίου και θα οριστικοποιηθούν έως τα μέσα του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας θα πρέπει να διατηρηθεί, δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού, κατά τη χθεσινή Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ