x
 

Κύριο Άρθρο

Πίσω από τις λέξεις του Ερντογάν

Η πρόσφατη ωμή παραδοχή του Ταγίπ Ερντογάν ότι η μισή Κύπρος έμεινε ελεύθερη από επιλογή της Τουρκίας το 1974 -υπό τύπο παραπόνου προς τους προκατόχους του που «δεν τελείωσαν τη δουλειά»- θα πρέπει να προβληματίσει σοβαρά ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Για όσους δεν το διάβασαν ή δεν το πρόσεξαν, υπενθυμίζουμε τι είπε ο ηγέτης της κατοχικής χώρας και του νεοοθωμανικού επεκτατισμού στις 19 Μαρτίου 2024, όπως δημοσιεύθηκε στην τουρκική «Milliyet» (Μιλιέτ): «Χωρίς την ειρηνευτική επιχείρηση του 1974 δεν θα υπήρχαν σήμερα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου.

Εάν το 1974 η Τουρκία είχε επιτεθεί και στο νότιο κομμάτι της Κύπρου, η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας. Δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς. Αυτό να το γνωρίζουν οι πολλοί εχθροί της χώρας μας και να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο».

Η παραληρηματική παραδοχή του Ερντογάν ενώπιον Τούρκων στρατιωτικών, αφαιρεί τη μάσκα του ειρηνοποιού που φορά σήμερα η Τουρκία και αποκαλύπτει περίτρανα τους πραγματικούς στόχους της. Οχι μόνο σε ό,τι αφορά τη μεθοδευμένη παρεμπόδιση της λύσης του Κυπριακού, αλλά και τη μη εγκατάλειψη του οθωμανικού ονείρου για κατάληψη ολόκληρης της νήσου, αν υπάρξει ξανά μια δεύτερη ευκαιρία, όπως εκείνη που τους δόθηκε το καλοκαίρι του 1974.

Στην ουσία, με τις αναφορές του στο ζήτημα της Κύπρου, ο νεοσουλτάνος επικαλείται τα γεγονότα της εισβολής του «Αττίλα» το ’74 για να περιγράψει τις σημερινές πραγματικές επιδιώξεις του. Στέλνει εμμέσως και ένα μήνυμα σε όσους ακόμα πιστεύουν πως υπό τις σημερινές συνθήκες είναι εφικτή μια δίκαιη, βιώσιμη και «ευρωπαϊκή» λύση, ως αποτέλεσμα των συνομιλιών με τον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή, ο οποίος μισό αιώνα μετά, περηφανεύεται για τη βάρβαρη εισβολή του 1974 και μετανιώνει που η επιχείρηση δεν ολοκληρώθηκε με την κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου.

Ολοι γνωρίζουμε, όμως, πως τους… ξέφυγε η υπόλοιπη Κύπρος το 1974. Δεν προβλεπόταν στην απάνθρωπη επιχείρηση του «Αττίλα» που είχε λάβει την έγκριση του Κίσινγκερ και τη σιωπηλή αποδοχή των άλλων εταίρων στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τα πρακτικά της σύσκεψης που είχε γίνει στον Λευκό Οίκο στις 13 Αυγούστου του 1974 -την παραμονή, δηλαδή, της δεύτερης εισβολής, όταν έγινε η μεγάλη προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων- ο Κίσινγκερ είχε πει το περιβόητο «η Αμερική δεν θα είχε κανένα πρόβλημα αν η Τουρκία καταλάβει και ελέγχει το 1/3 της επικράτειας της Κύπρου».

Και πράγματι, η Τουρκία κινήθηκε τότε, με βάση τον χάρτη που της δόθηκε. Μόνο η περίκλειστη Αμμόχωστος ήταν εκτός. Και την κατέλαβαν χωρίς να την εποικίσουν, αφού είχε εγκαταλειφθεί από τους Ελληνοκύπριους κατοίκους της, μέσα στον πανικό που επικρατούσε. Και την εποικίζουν σήμερα, αποδεικνύοντάς μας ότι ανοίγει και πάλι η όρεξή τους για επέκταση της κατοχής. Αυτό εννοεί και ο Ερντογάν, που με τον απολογισμό και την αυτοκριτική του, έρχεται να μας υπενθυμίσει ανατριχιαστικά πόσο επικίνδυνη παραμένει η Τουρκία…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κινείται πλέον σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου είναι διάχυτη η αίσθηση μεταξύ των πολιτών ότι η ψήφος σε αυτή την αναμέτρηση μπορεί να είναι «χαλαρή».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ