ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ανθρώπινη ζωή έχει ένα όριο και ίσως το έχουμε φτάσει, αναφέρει δημοσίευμα της «Wall Street Journal».
Ο Σ. Τζέι Ολσάνσκυ (S. Jay Olshansky), ο οποίος μελετά τα ανώτατα όρια της ανθρώπινης μακροζωίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο, πιστεύει ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να περιμένουν να ζήσουν μέχρι τα 100. Οι περισσότεροι, υποστηρίζει, θα φτάσουν μεταξύ 65-90 ετών.
Η βιολογία μάς κρατάει πίσω, δήλωσε ο Ολσάνσκυ. Η ανθρώπινη εξέλιξη ευνοεί την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή, όχι τη ζωή σε μεγάλες ηλικίες. Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, τα κύτταρα και οι ιστοί τους συσσωρεύουν βλάβες. Διαταραχές κάποιου είδους συμβαίνουν πιο συχνά και η επιδιόρθωσή τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πιθανό να υπάρχουν πολλά γονίδια που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής. Η γήρανση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που δεν είναι επαρκώς κατανοητή.
Ο Ολσάνσκυ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», γνωρίζει ότι η άποψή του δεν είναι δημοφιλής.
Η υπόθεση της μακροζωίας γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Οι άνθρωποι συρρέουν σε συνεδρίες μακροζωίας και παίρνουν σκευάσματα που ελπίζουν ότι θα παρατείνουν τη ζωή τους. Οι επενδυτές στηρίζουν επιστήμονες που ερευνούν τεχνικές επαναπρογραμματισμού κυττάρων σε νεότερη κατάσταση με στόχο την αποκατάσταση λειτουργιών που φθίνουν με την ηλικία.
«Θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πώς να ανανεωθούμε και να αναζωογονηθούμε. Αυτό κάνει η επιστήμη», δήλωσε ο Δρ Πίτερ Χ. Διαμαντής (Dr. Peter H. Diamandis), ένας 63χρονος επιχειρηματίας που διοργανώνει ταξίδια μακροζωίας για επενδυτές προκειμένου να συναντήσουν επιστήμονες στον τομέα αυτό.
Και όμως, στα 70 του χρόνια, ο Ολσάνσκυ είναι πιο σίγουρος από ποτέ για την πρόβλεψή του. Ο ίδιος και οι συνάδελφοί του μελετούν τα δημογραφικά δεδομένα και τα στοιχεία θνησιμότητας από το 1990 έως το 2019 στις ΗΠΑ και στις ανεπτυγμένες χώρες με τους μακροβιότερους πληθυσμούς. Κατά τη διάρκεια αυτών των 30 ετών, διαπίστωσαν ότι το προσδόκιμο ζωής επιβραδύνθηκε. Η πρόοδος σταμάτησε ακόμη και πριν η πανδημία του Covid-19 οδηγήσει τα ποσοστά προσδόκιμου ζωής σε πτώση.
Αλλαγή γενεών
Σίγουρα, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 100 ετών και άνω έχει αυξηθεί. Ο Ολσάνσκυ δήλωσε ότι οι τάξεις τους θα αυξηθούν πιο δραματικά από το 2046, την 100ή επέτειο του babyboom που ακολούθησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αλλά αυτή η δημογραφική αύξηση δεν θα αλλάξει το μέσο προσδόκιμο ζωής. Ο Ολσάνσκυ προέβλεψε ότι, υπό ιδανικές συνθήκες, λιγότερο από το 10% των νεογέννητων θα φτάσουν στα 100ά γενέθλιά τους.
Ο Γιαν Βιγκν (Jan Vijg), πρόεδρος Γενετικής στο Albert Einstein College of Medicine στο Μπρονξ, κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα από διαφορετική οπτική γωνία. Μελέτησε τη μέγιστη εξακριβωμένη ηλικία στην οποία πέθαναν οι γηραιότεροι άνθρωποι σε διάφορες χώρες. Η μέγιστη ηλικία θανάτου αυξήθηκε σταδιακά τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990, οπότε και φάνηκε να κορυφώνεται.
Δεν τον εκπλήσσει το γεγονός ότι η Ζαν Καλμέν (Jeanne Calment), μια Γαλλίδα που πέθανε το 1997 σε ηλικία 122 ετών, εξακολουθεί να κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ της μεγαλύτερης εξακριβωμένης ηλικίας θανάτου. Υπάρχουν τώρα εκατοντάδες εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι που έχουν φτάσει σε μεγάλη ηλικία υπό βέλτιστες συνθήκες – επωφελούμενοι από το καθαρό νερό, τα αντιβιοτικά, τις βελτιωμένες θεραπείες για κορυφαίες αιτίες θανάτου, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος, και τον υγιεινότερο τρόπο ζωής.
Αν η διάρκεια ζωής δεν είχε όριο, κάποιοι από αυτούς τους εκατοντάρηδες θα είχαν ήδη σπάσει το ρεκόρ του Καλμέν, υποστήριξε.
Πηγή: «The Wall Street Journal»