x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πίτερ Πούλος στον «Ε.Κ.»: Ζητούμενο η διασύνδεση των Ελλήνων απ’ όλο τον κόσμο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την πεποίθηση ότι ο ρόλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative – THI) είναι εξίσου επίκαιρος και κομβικός, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βγει από τη σκιά της οικονομικής κρίσης των προηγούμενων ετών, εξέφρασε, μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο προσωρινός Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Πίτερ Πούλος (Peter Poulos).

Παράλληλα, ο κ. Πούλος, ο οποίος επέστρεψε στο τιμόνι της Ελληνικής Πρωτοβουλίας μετά την παραίτηση της Τίνας Κούρπα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια διασύνδεσης Ελλήνων μεταγενέστερων γενεών της Διασποράς από ολόκληρο τον κόσμο, όπως επίσης και για τον επιχειρηματία Τεντ Λεόνσις (Ted Leonsis), που θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο στη δεξίωση της 2ας Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, για την οποία τα εισιτήρια εξαντλήθηκαν.

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Πούλος, κατ’ αρχήν ποιοι είναι οι στόχοι για τη φετινή ετήσια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη;

Πίτερ Πούλος: Η Ελληνική Πρωτοβουλία είναι ένας οργανισμός συγκέντρωσης δωρεών για την υποστήριξη σκοπών για τους Ελληνες και την Ελλάδα. Στόχος μας σε αυτή τη δεξίωση ήταν να συγκεντρώσουμε ένα ποσό κοντά στα 2,3 εκατομμύρια δολάρια και τον έχουμε ήδη ξεπεράσει, έχοντας συγκεντρώσει 2,5 εκατομμύρια από τις δωρεές που έχουμε λάβει. Στόχος μας δεν είναι μόνο να προσελκύουμε Ελληνες στην εκδήλωση, αλλά και φιλέλληνες. Μπορείτε να το δείτε και από τους χορηγούς μας υπάρχουν εταιρείες που δεν είναι ελληνικές.

«Ε.Κ.»: Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής του Τεντ Λεόνσις για το φετινό τιμητικό βραβείο;

Π. Πούλος: Ο Τεντ Λεόνσις ενσαρκώνει όλα αυτά τα στοιχεία που πρεσβεύει η Ελληνική Πρωτοβουλία: Είναι φιλάνθρωπος, ενδιαφέρεται για τη χώρα του, ενδιαφέρεται για την κοινότητά του. Επίσης, έχετε δει ότι δεν είναι τόσο πολύ εκεί έξω, ούτε έχει αναγνωριστεί για την προσφορά του. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας, οπότε θεωρήσαμε ότι έπρεπε να τον τιμήσουμε για τα επιτεύγματά του. Επίσης, με δική του δωρεά θα διοργανώσουμε μια καλοκαιρινή ακαδημία στην Αθήνα τον Ιούλιο (THI Summer Youth Academy), για μη προνομιούχους νέους, που θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια ευχάριστη καλοκαιρινή εμπειρία. Εχει σχέση με τον αθλητισμό και την καλαθοσφαίριση, όμως έχει έναν ευρύτερο σκοπό, να κάνει τους συμμετέχοντες να νιώσουν μέλη μιας κοινότητας.

Ο επιχειρηματίας Τεντ Λεόνσις

«Ε.Κ.»: Ποιος είναι ο στόχος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας για την Ελλάδα, στο σημερινό αναδιαμορφωμένο σκηνικό;

Π. Πούλος: Με ρώτησαν κάποτε, εφόσον η Ελλάδα δεν είναι πια ο ασθενής της Ευρώπης, ενδεχομένως είναι η νούμερο ένα «ιστορία επιτυχίας» (Success Story), μήπως η αποστολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας δεν είναι απαραίτητη. Λοιπόν, εγώ θα σας πω ότι είναι ακόμα απολύτως απαραίτητη. Γνωρίζετε ότι έχουμε ακόμη ένα 10% ανεργίας αλλά και πως το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Είμαστε εδώ όμως για την εκπαίδευση, για τη διασύνδεση με τη Διασπορά, για να βοηθήσουμε να οικοδομηθούν επιχειρήσεις, για να βοηθήσουμε να χτιστούν γέφυρες. Κάποτε, οι παππούδες μας ήρθαν στις ΗΠΑ επειδή τις έβλεπαν ως τη γη της ευκαιρίας. Τώρα η Ελλάδα μπορεί να είναι για πολλούς η γη της ευκαιρίας, βλέπουμε πολλούς που θέλουν να διασυνδεθούν με την Ελλάδα.

«Ε.Κ.»: Υπάρχει ανάλογο ενδιαφέρον από τους Ελληνες της Διασποράς να έρθουν σε επαφή με την Ελλάδα, όπως παλαιότερα;

Π. Πούλος: Η ελληνοαμερικανική κοινότητα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία 11 χρόνια, κατά τα οποία υπάρχει η Ελληνική Πρωτοβουλία. Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι 10 και 15 χρόνια πριν, οι «οικογενειακές» οργανώσεις ήταν μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Πλέον είναι εκατοντάδες. Οταν κάνουμε, για παράδειγμα, μια διαδικτυακή καμπάνια, λαμβάνουμε συνδρομή από ολόκληρο τον κόσμο. Το καλοκαίρι κάναμε μια εκστρατεία για τις πυρκαγιές και λάβαμε χιλιάδες δωρεές από 40 διαφορετικές χώρες. Θεωρώ, λοιπόν, ότι, κατά κάποιον τρόπο, υποτιμάμε το μέγεθος της ελληνικής διασποράς και το ενδιαφέρον της να διασυνδεθεί με την Ελλάδα. Πρέπει να συνεχίζουμε να γνωρίζουμε Ελληνες που είναι τρίτης, τέταρτης ή και πέμπτης γενιάς, που θέλουν να συνδεθούν και να μάθουν για την Ελλάδα με έναν τρόπο που έχει νόημα. Δεν είναι υπερβολή να σας πω ότι δεχόμαστε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε μέρα από τέτοιους ανθρώπους. Επιπλέον, όλοι αγαπάμε τη θρησκεία μας και είμαστε συνδεδεμένοι με την Εκκλησία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει μια ολόκληρη νέα γενιά που θέλει να συνδεθεί με την Ελλάδα με επιπλέον τρόπους. Θέλει να συνδεθεί μέσω της κουλτούρας, μέσω της φιλανθρωπίας, μέσω του εθελοντισμού, μέσω της εκπαίδευσης. Παράλληλα, ας μην ξεχνάμε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει το εμπόδιο της γλώσσας ανάμεσα στην Ελλάδα και τον αγγλόφωνο κόσμο, διότι στην Ελλάδα όλοι μιλούν πολύ καλά αγγλικά. Συνεπώς είναι πολύ εύκολο να γίνει η σύνδεση ανάμεσα στους Ελληνες και της Διασποράς. Μέσω αυτού, λοιπόν, αναζητούμε τρόπους να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση και να μεγαλώσουμε αυτή τη δύναμη, προκειμένου να χτίσουμε έναν οργανισμό προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα.

«Ε.Κ.»: Θα θέλαμε να κάνουμε μια αναφορά και στο πρόγραμμα Νέων Ηγετών της Ελληνικής Πρωτοβουλίας.

Π. Πούλος: Το πρόγραμμα «Νέων Ηγετών» (New Leaders) αφορά επαγγελματίες από 45 ετών και κάτω. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η Αρτεμις Κόχα (Artemis Kohas), μια Ελληνο-Αμερικανίδα η οποία έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και περνάει πολύ χρόνο εκεί. Εχουμε χιλιάδες «νέους ηγέτες» σε ολόκληρο τον κόσμο και στόχος είναι η διασύνδεσή τους, ενώ, άπαντες, εκτός των άλλων θέλουν να έχουν σχέση με την Ελλάδα. Είναι περιττό να σας πω για την ποιότητα των ανθρώπων που το απαρτίζουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μαζική ήταν η προσέλευση στο Εθνικό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν που γιόρτασε τα ονομαστήριά του, με τον Μεγάλο Πανηγυρικό Εσπερινό, το βράδυ της παραμονής της γιορτής, αλλά και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε την Τετάρτη το πρωί.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ