x
 

Κοινωνία

Πλησιάζει το 75% του πληθυσμού η κάλυψη με την πρώτη δόση του εμβολίου

01 Αυγούστου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πλησιάζει το 75% το σύνολο του κυπριακού πληθυσμού που εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση, αριθμός πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Υγείας, υπολογίζεται ότι 188,090 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, εκ των οποίων οι 129,267 είναι άτομα ηλικίας 18-39 ετών.

Συνολικά εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την 1η δόση το 73,8% του ενήλικου πληθυσμού (18+), και ποσοστό 65,3% του ενήλικου πληθυσμού ολοκλήρωσε το εμβολιαστικό του σχήμα. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην ΕΕ είναι 70,4% με την 1η δόση και 57,5% πλήρως εμβολιασμένοι.

Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά Επαρχία, η Πάφος εξακολουθεί να βρίσκεται στην 1η θέση με ποσοστό 84% του πληθυσμού της να έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση. Ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 80,4% και 74,1% αντίστοιχα και η Επαρχία Λεμεσού με 71,8%. Κάτω από το 70% παραμένει η εμβολιαστική κάλυψη στην Επαρχία Λάρνακας, με το ποσοστό να βρίσκεται στο 67,8%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, από τη Δευτέρα, 2 Αυγούστου του  2021, θα επιτρέπεται ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 12-15 ετών, με εμβόλια τεχνολογίας mRNA (Pfizer/BioNTech και Moderna), κατόπιν και της σύστασης από την Παιδιατρική Εταιρεία Κύπρου και τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό.

Ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 12-17 ετών γίνεται με απαραίτητη ενυπόγραφη συγκατάθεση από τους δύο γονείς/νόμιμους κηδεμόνες, σύμφωνα με τη διαδικασία που τηρεί το Υπουργείο Υγείας.

Καταργούνται δωρεάν rapid test σε ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα καταργείται από σήμερα η δωρεάν διενέργεια ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ τίθενται σε εφαρμογή και τα νέα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων την υποχρεωτική προσκόμιση SafePass σε μικρότερες επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Διάταγμα, ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2021, από 1η Αυγούστου η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη διενέργεια rapid test αντιγόνου ορίζεται στα 10 ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων, που θα ισχύσουν από σήμερα , θα είναι και η μείωση μέγιστου αριθμού που απαιτείται για την επίδειξη safepass, από τα 20 άτομα στα 10 άτομα, περιλαμβανομένων των εργαζομένων του υποστατικού ή της επιχείρησης.

Το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου του Υπουργείου Υγείας παραμένει μόνο για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού που δεν δύνανται να εμβολιαστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο υπό διερεύνηση οικονομικό και ηθικό σκάνδαλο που ξέσπασε αρχές Μαρτίου με επίκεντρο την Μονή Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι και το οποίο συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινή γνώμη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ