x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πλήθη επισκεπτών στο Φεστιβάλ της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πλήθη συνέρρευσαν στο Ελληνικό Φεστιβάλ της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα του Νιου Χαμσάιρ, το οποίο ήταν το δεύτερο κατά σειρά έπειτα από την πανδημία του κορωνοϊού. Κατέστη και φέτος ήταν το πολιτιστικό γεγονός της πόλης το οποίο ανέμεναν με λαχτάρα όλες οι ηλικίες και οι φυλές της πόλης για να απολαύσουν τα Ελληνικά φαγητά και γλυκίσματα.

Είχαν σχηματιστεί μακρόσυρτες γραμμές που περίμεναν έξω στον περίβολο του ναού για να μπουν στην κοινοτική αίθουσα να αγοράσουν το φαγητό τους και στη συνέχεια να γευματίσουν κάτω από την τεράστια τέντα που είχε στηθεί.

Η ομάδα της Ελληνικής σαλάτας υπό τον χειρούργο οφθαλμίατρο Δρ. Ιωάννη Νταγιάννη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησαν η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Μάρσι Μαβούρ και η Τζένη Πάππα. Συγκεκριμένα η πρόεδρος της επιτροπής Μάρσι Μαβούρ, είπε, «είναι μία ένα επιτυχημένο φεστιβάλ παρά τον βροχερό καιρό. Οι επισκέπτες μας περίμεναν υπομονετικά στη γραμμή κάτω από τη σκηνή για να μπουν να δοκιμάσουν τα φαγητά μας. Ολοι έφευγαν ευχαριστημένοι, δεν άκουσα ούτε ένα παράπονο». Είπε ακόμα πως «οι άνθρωποι το περιμένουν με λαχτάρα κάθε χρόνο κι όλοι μας έλεγαν πως αυτό είναι το καλύτερο Φεστιβάλ με το καλύτερο φαγητό παντού».

Η Τζένη Πάππα είπε πως «οι επισκέπτες μας ήλθαν πιο μπροστά από την ώρα έναρξης που ήταν η 11, από τις 10:15 ήταν απ’ έξω και περίμεναν γιατί ήξεραν πως η γραμμή αναμονής θα ήταν μεγάλη. Οι άνθρωποι το περιμένουν πλέον να το κάνουμε κάθε χρόνο και μάλιστα ρωτούν και απαντούμε πως εφόσον εξακολουθείτε να έρχεστε θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε κάθε χρόνο».

Οι Αμερικανοί συμπολίτες μας αγόραζαν με χαμόγελο τα Ελληνικά φαγητά όπως η κυρία της φωτογραφίας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η Στέλλα Μπλουμ, η οποία είναι επιφανής σεφ αφιέρωνε μαζί με άλλες κυρίες της κοινότητας όπως την Αθανασία Γκιούρη, την Χρυσούλα Πιτσιλίδη, πολλές ώρες την ημέρα επί μήνες ετοιμάζοντας τα φαγητά και τα γλυκά, είπε στον «Ε.Κ.»  πως «ήταν επιτυχές το Φεστιβάλ, κάποια φαγητά όπως τα ντολμαδάκια τελείωσαν μέσα σε μερικές ώρες».

Σε ξεχωριστό δωμάτιο μέλη της κοινότητας με επικεφαλής τον χειρούργο οφθαλμίατρο Ιωάννη Νταγιάννη είχαν αναλάβει και έκαναν εκατοντάδες ελληνικές σαλάτες, ενώ άλλα μέλη ήταν υπεύθυνα για τους λουκουμάδες και κυρίες για τα γλυκίσματα.

Η ομάδα του ψησίματος των κρεατικών πάντοτε με χαμόγελο και με μεράκι.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Γεώργιος Ευθυμίου έτρεχε διαρκώς και επέβλεπε την όλη εκδήλωση. Κάποια στιγμή πήγε φαγητό στην αστυνομικό η οποία συντόνισε την κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο του φεστιβάλ.

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας π. Παύλος Μπεμπής, καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ υποδεχόταν στο ναό τους επισκέπτες εκείνους οι οποίοι ήθελαν να μάθουν για την Ορθόδοξη Εκκλησία και τους εξηγούσε σχετικά με την ναοδομία, τον εσωτερικό διάκοσμο των εικόνων, το Ιερό Βήμα, τα Ιερά Σκευή και τη Θεολογία της Εκκλησίας.

Η ομάδα για τον καφέ, το παγωτό, το ρυζόγαλο χαμογελαστές και ευγενικές προς όλους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Επισημαίνεται ότι στην πόλη της Νάσουα είχαν ιδρυθεί στην αρχή του 20ού αιώνα δύο κοινότητες, η μία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η άλλη του Αγίου Νικολάου, καθότι είχε γίνει αυτό που έγινε σε πλείστες όσες κοινότητες ανά την Αμερική με τον διχασμό των λεγόμενων Βασιλικών και Βενιζελικών, ο οποίος είχε δυστυχώς μεταγγιστεί από την Ελλάδα και εδώ στην Ομογένεια. Οι δύο ναοί βρίσκονταν στην ίδια γειτονιά της πόλης, σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλον.

Το έτος 1972, όμως, έγινε η συνένωση των δύο κοινοτήτων σε μία. Αγοράστηκε οικόπεδο σε περίοπτη θέση της πόλης, δίπλα ακριβώς από την κεντρική οδική αρτηρία 3 και οικοδομήθηκε ο σημερινός περικαλλής ναός επί Αρχιεπισκοπίας του μακαριστού Ιακώβου.

Οι επισκέπτες απολαμβάνουν το γεύμα τους κάτω από την τεράστια τέντα στον περίβολο του ναού του Αγίου Φιλίππου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Για να μην υπάρχει το αίσθημα ότι η μία εκ των δύο κοινοτήτων «κέρδισε», αποφασίστηκε να εγκαταλειφθούν και τα δύο προηγούμενα ονόματα, δηλαδή του Ευαγγελισμού και του Αγίου Νικολάου και να δοθεί στον νεόδμητο ναό και την ενωμένη κοινότητα το όνομα του Αποστόλου Φιλίππου, με πρώτον ιερέα τον π. Σωτήριο Αλεξόπουλο, ο οποίος ιεράτευσε στην καινούργια κοινότητα του Αγίου Φιλίππου επί 25 χρόνια.

Η πόλη της Νάσουα απέχει περί τα 45 μίλια από την Βοστώνη, έχει ανεπτυγμένη οικονομία λόγω των Μονάδων Υψηλής Τεχνολογίας που διαθέτει. Επίσης, έχει ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα πολυκαταστημάτων στη Νέα Αγγλία το Pheasant Lane Mall.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενα μικρό ελληνικό χωριό, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, στήθηκε, για μια ακόμη χρονιά, στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπρονξ για το καθιερωμένο φεστιβάλ της κοινότητας, το οποίο ξεκίνησε την Τετάρτη 14 Ιουνίου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ