x
 

Πολιτισμός

Ποιητικές συλλογές ενέπνευσαν καλλιτέχνες που δημιούργησαν σχετικά έργα και τα παρουσιάζουν σε ομαδική έκθεση

02 Απριλίου 2024

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί η ποίηση, επιχείρησαν να αποτυπώσουν πενήντα τρεις καλλιτέχνες στα έργα τους. Λόγος και λέξεις λοιπόν, αποτυπώθηκαν σε ζωγραφικά ή γλυπτά έργα τέχνης.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερη ομαδική έκθεση με τίτλο «Λόγος», που είναι σε εξέλιξη στη Θεσσαλονίκη και στην οποία ο λόγος αποτέλεσε το έναυσμα για να δημιουργηθεί η τέχνη. «Είναι η σύμπραξη των εικαστικών, ζωγράφων και ορισμένων γλυπτών, οι οποίοι διάβασαν ποιητικές συλλογές ποιητών, όχι μόνο από τον τόπο μας, τη Θεσσαλονίκη, αλλά κι από την Αθήνα και την Κύπρο, επηρεάστηκαν από τους τίτλους των εξωφύλλων σε πολύ μεγάλο βαθμό, εμπνεύστηκαν από αυτούς και δημιούργησαν το δικό τους έργο, και το παρουσίασαν σε συνδυασμό με την αρχική έμπνευση, δηλαδή με την ποιητική συλλογή από την οποία εμπνεύστηκαν», εξήγησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η ποιήτρια και συγγραφέας Νίκη Δρούγκα.

Δεκαεπτά ποιητές προσέφεραν τις συλλογές τους και στη συνέχεια οι εικαστικοί επέλεξαν αυτήν που ήθελαν να της δώσουν …χρώμα και σχήμα. Μάλιστα, εκτός από τα έργα των 53 καλλιτεχνών που έγιναν αποκλειστικά για την έκθεση με αφορμή κάποιο βιβλίο, 26 παιδιά εκθέτουν επίσης τις δικές τους δημιουργίες.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο κ Βασίλης Βαρσακέλης

«Το κάθε έργο εκτίθεται μαζί με το εξώφυλλο του βιβλίου που έδωσε την έμπνευση, ενώ υπάρχουν και τα ίδια τα βιβλία, προκειμένου αν θέλει ο επισκέπτης να τα αγοράσει ή να τους ρίξει μία ματιά», προσθέτει η κ. Δρούγκα.

Την έκθεση «Λόγος» εμπνεύστηκε η συγγραφέας και πολιτισμολόγος Νίκη Γκίζη και ο εικαστικός και επιμελητής εκθέσεων Γιάννης Αργυριάδης. Φιλοξενείται στον εκθεσιακό χώρο του Εικαστικού Εργαστηρίου «Ήλιος» (Λαγκαδά 120, Νεάπολη), όπου θα παραμείνει έως τις 14 Απριλίου.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε ο κ Βασίλης Βαρσακέλης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Με ευρύτερη πλειοψηφία ψηφίσθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την προστασία και ενίσχυση του ελληνόφωνου τραγουδιού και των ηχογραφημάτων νέων δημιουργών ή καλλιτεχνών, καθώς και την προστασία και διάχυση της ελληνικής γλώσσας, στο πλαίσιο της διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ