x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ποιμαντική επίσκεψη στην κοινότητα του Αγίου Βασιλείου του Πίμποντι, Μασαχουσέτη

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στην κοινότητα του Αγίου Βασιλείου στην πόλη Πίμποντι της Μασαχουσέτης, όπου προέστη της Θείας Λειτουργίας και της λιτάνευσης των ιερών εικόνων τις οποίες εισόδευσαν παιδιά του κατηχητικού και ελληνικού σχολείου.

Συμμετείχαν ο ιερατικός προϊστάμενος πρωτοπρεσβύτερος Χριστόφορος Φουστούκος και ο εφημέριος Ιωάννης Μιχαηλίδης.

Ακολούθησε δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα όπου έγινε πρόγραμμα παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς επίσης και το πρόγραμμα «η κουζίνα του Αγίου Βασιλείου» -St. Basil’skitchen –το οποίο παρέχει δωρεάν φαγητό σε ανθρώπους χρήζοντες βοηθείας στο Πίμποντι.

Επισημαίνεται ότι η κοινότητα του Αγίου Βασιλείου στο Πίμποντι είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες της Νέας Αγγλίας και βρίσκεται 25 μίλια βορείως της Βοστώνης.

Από την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Αγίου Βασιλείου του Πίμποντι. Διακρίνονται ο Μητροπολίτης Μεθόδιος και οι ιερείς Χριστόφορος Φουστούκος και Ιωάννης Μιχαηλίδης και μέρος του εκκλησιάσματος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΟΣΤΩΝΗΣ

Από την ιστορία της κοινότητας που είναι αναρτημένη στον ιστότοπό της πληροφορούμαστε ότι η κοινότητα ξεκίνησε περί το έτος 1897 με την έλευση των δύο αδελφών Δημητρίου και Γεωργίου Ανδριανού, οι οποίοι ήταν μετανάστες από τη Σπάρτη και μετοίκισαν στην πόλη του Πίμποντι από την πόλη του Λόουελ στην οποία αφίχθηκαν αρχικά.

Τους πρώτους Ελληνες μετανάστες προσείλκυσε στην περιοχή η βιομηχανία της βυρσοδεψίας, η οποία ωστόσο απαιτούσε βασικές γνώσεις της αγγλικής γλώσσας. Πολύ σύντομα ακολούθησαν πολλοί μετανάστες και περί το έτος 1905 πεντακόσιοι Ελληνες κατοικούσαν ήδη στο Πίμποντι και στις γειτονικές πόλεις του Σάλεμ, Μπέβερλι και Ντάνβερς. Η πλειονότητα των μεταναστών ήταν άνδρες οι οποίοι είχαν έλθει στην περιοχή με προοπτική να εργασθούν μερικά χρόνια και να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα και μόνο δέκα έξι οικογένειες υπήρχαν ανάμεσα στους μεγάλους αριθμούς των μεταναστών.

Παρόλο ότι υπήρχαν Ελληνορθόδοξες εκκλησίες στο Λόουελ και τη Βοστώνη η μετάβαση εκείνη την εποχή ήταν δύσκολη, οπότε το 1905 οι Ελληνες μετανάστες αποφάσισαν να ιδρύσουν τη δική τους κοινότητα. Διοργάνωσαν μία χοροεσπερίδα στο δημαρχείο του Πίμποντι στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 700 Ελληνες και συγκέντρωσαν το ποσό των 1.800 δολαρίων. Αγόρασαν τον πρώην σταθμό της Πυροσβεστικής ονόματι Τόρεντ ευρισκόμενο στην οδό Walnut Street του Πίμποντι από την εταιρεία Korn Leather Company με προσωπικές εγγυήσεις των επιχειρηματιών Μιχαήλ Μαντά, Γεωργίου Πάππα, Χρήστου Παρασκευόπουλου, Ευθύμιου Σπηλιώτη, Γεωργίου Μπακόπουλου, Ιωάννη Πραματάρη και Αθανασίου Κουτσογεώργη.

Μετέτρεψαν το κτίριο σε ναό και την πρώτη Ιανουαρίου του 1906 τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία από τον ιερέα Γεώργιο Σακαλλάριο, γι’ αυτό και η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα να ονομάσει την εκκλησία επ’ ονόματι του Αγίου Βασιλείου. Στις 17 Νοεμβρίου του 1912 ίδρυσαν το Ελληνοαμερικανικό Σχολείο του Αγίου Βασιλείου το οποίο άνοιξε με σαράντα μαθητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Η κοινότητα του Τιμίου Σταυρού στο Bay Ridge Brooklyn γιόρτασε και φέτος με παρέλαση την ημέρα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου την Παρασκευή 24 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ