x
 

Πολιτική

Ποινική δίκη Τραμπ: Η 1η ημέρα τελείωσε χωρίς να επιλεγούν ένορκοι

15 Απριλίου 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ιστορική δίκη του Ντόναλντ Τραμπ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες περί παραποίησης εγγράφων με σκοπό την απόκρυψη χρημάτων που κατέβαλε για να εξαγοράσει τη σιωπή της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς, πριν από τις εκλογές του 2016, ξεκίνησε τη Δευτέρα με την επίπονη διαδικασία επιλογής ενόρκων για την εκδίκαση της υπόθεσης, ωστόσο η πρώτη ημέρα τελείωσε χωρίς να επιλεγεί κανένας ένορκος. Η διαδικασία επιλογής είχε προγραμματιστεί να συνεχιστεί την Τρίτη.

Η ποινική δίκη που είναι η πρώτη οποιουδήποτε πρώην προέδρου των ΗΠΑ ξεκίνησε με τον Τραμπ να διεκδικεί εκ νέου τον Λευκό Οίκο και να δημιουργείται έτσι ένα αξιοσημείωτο θέαμα με τη ζωή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών να μοιάζει με μία διαιρεμένη οθόνη στο ένα μισό της οποίας περνά τις ημέρες του κατηγορούμενος για ποινικό αδίκημα και στο άλλο μισό πραγματοποιώντας την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης το πρωί της Δευτέρας, 15 Απριλίου 2024, για την πρώτη ημέρα της δίκης του με την κατηγορία της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων.(Jefferson Siegel/Pool Photo via AP)

Ο ίδιος έχει συνδυάσει αυτούς τους ρόλους τον τελευταίο χρόνο, παρουσιάζοντας τον εαυτό του στους υποστηρικτές του, στην προεκλογική εκστρατεία και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως στόχο πολιτικά υποκινούμενων διώξεων που αποσκοπούν στον εκτροχιασμό της υποψηφιότητάς του.

“Είναι απάτη. Είναι ένα πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πάντα”, δήλωσε ο Τραμπ μετά την έξοδό του από την αίθουσα του δικαστηρίου, όπου κάθισε στο τραπέζι της υπεράσπισης με τους δικηγόρους του.

Η δίκη ισοδυναμεί με έναν απολογισμό για τον Τραμπ, ο οποίος αντιμετωπίζει τέσσερα κατηγορητήρια που τον κατηγορούν για εγκλήματα που κυμαίνονται από τη συσσώρευση απόρρητων εγγράφων έως τη συνωμοσία για την ανατροπή εκλογών. Ωστόσο, το πολιτικό διακύβευμα είναι λιγότερο ξεκάθαρο, επειδή μια καταδίκη δεν θα τον απέκλειε από το να γίνει πρόεδρος και επειδή οι ισχυρισμοί σε αυτή την υπόθεση χρονολογούνται εδώ και χρόνια και θεωρούνται λιγότερο βαριές από τη συμπεριφορά που κρύβεται πίσω από τις τρεις άλλες κατηγορίες.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης το πρωί της Δευτέρας, 15 Απριλίου 2024, για την πρώτη ημέρα της δίκης του με την κατηγορία της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων.(Jefferson Siegel/Pool Photo via AP)

Η ημέρα ξεκίνησε με προδικαστικά επιχειρήματα – μεταξύ άλλων για ένα πιθανό πρόστιμο για τον Τραμπ – προτού προχωρήσει στην επιλογή ενόρκων, όπου τα μέρη θα αποφασίσουν ποιοι θα μπορούσαν να επιλεγούν για να καθορίσουν τη νομική τύχη του πρώην και ενδεχομένως μελλοντικού Αμερικανού προέδρου.

Αφού τα πρώτα μέλη των ενόρκων, 96 συνολικά, κλήθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, ο Τραμπ έσκυψε για να τους κοιτάξει, ψιθυρίζοντας στον δικηγόρο του καθώς έμπαιναν στο εδώλιο.

“Πρόκειται να συμμετάσχετε σε μια δίκη με ενόρκους. Το σύστημα της δίκης με ενόρκους είναι ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του δικαστικού μας συστήματος”, είπε ο δικαστής Χουάν Μερτσάν στους ενόρκους. “Το όνομα αυτής της υπόθεσης είναι Λαός της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ”.

Η φήμη του Τραμπ θα καθιστούσε τη διαδικασία επιλογής 12 ενόρκων και έξι αναπληρωματικών σχεδόν ηράκλειο έργο σε οποιαδήποτε χρονιά, αλλά είναι πιθανό να είναι ιδιαίτερα δύσκολη τώρα, που εκτυλίσσεται σε μια στενά αμφισβητούμενη προεδρική εκλογική διαδικασία στην έντονα δημοκρατική πόλη όπου ο Τραμπ μεγάλωσε και έγινε διάσημος δεκαετίες πριν κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Υπογραμμίζοντας τη δυσκολία, μόνο το ένα τρίτο περίπου από τα 96 άτομα της πρώτης ομάδας πιθανών ενόρκων παρέμεινε μετά την απαλλαγή ορισμένων μελών από τον δικαστή. Περισσότεροι από τους μισούς απαλλάχθηκαν αφού είπαν στον δικαστή ότι δεν θα μπορούσαν να είναι δίκαιοι και αμερόληπτοι. Τουλάχιστον εννέα ακόμη απαλλάχθηκαν αφού σήκωσαν το χέρι τους όταν ο Μερτσάν τους ρώτησε αν δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Μια γυναίκα ένορκος απαλλάχθηκε αφού δήλωσε ότι είχε έντονες απόψεις για τον Τραμπ. Νωρίτερα στο ερωτηματολόγιο, η γυναίκα, κάτοικος του Χάρλεμ, ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι ουδέτερη στην εκδίκαση της υπόθεσης. Όταν όμως ρωτήθηκε αν είχε έντονες απόψεις για τον πρώην πρόεδρο, η γυναίκα απάντησε με τρόπο αντικειμενικό: “Ναι”.

Όταν ο Μερτσάν της ζήτησε να επαναλάβει την απάντηση, εκείνη απάντησε: “Ναι, είπα ναι”, οπότε απαλλάχθηκε.

Ο Μερτσάν έχει γράψει ότι το κλειδί είναι “αν ο υποψήφιος ένορκος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι θα παραμερίσει τυχόν προσωπικά συναισθήματα ή προκαταλήψεις και θα λάβει μια απόφαση που θα βασίζεται στα στοιχεία και τον νόμο”.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης το πρωί της Δευτέρας, 15 Απριλίου 2024, για την πρώτη ημέρα της δίκης του με την κατηγορία της παραποίησης επιχειρηματικών αρχείων.(Jefferson Siegel/Pool Photo via AP)

Ανεξάρτητα από την έκβαση, ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να επωφεληθεί από τη διαδικασία, θεωρώντας την υπόθεση, και τις κατηγορίες, ως μια ευρεία “οπλοποίηση της επιβολής του νόμου” από Δημοκρατικούς εισαγγελείς και αξιωματούχους. Υποστηρίζει ότι ενορχηστρώνουν εικονικές κατηγορίες με την ελπίδα να παρεμποδίσουν την προεδρική του υποψηφιότητα.

Έχει κατακεραυνώσει δικαστές και εισαγγελείς εδώ και χρόνια, ένα μοτίβο επιθέσεων που συνεχίστηκε τη Δευτέρα, καθώς εισήλθε στο δικαστήριο αφού αποκάλεσε την υπόθεση “επίθεση κατά της Αμερικής”.

“Πρόκειται για πολιτική δίωξη. Πρόκειται για μια δίωξη που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ”, είπε.

Ο δικαστής απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης να εξαιρεθεί από την υπόθεση, αφού οι δικηγόροι του Τραμπ ισχυρίστηκαν ότι είχε σύγκρουση συμφερόντων. Είπε επίσης ότι οι εισαγγελείς δεν μπορούν να παίξουν στους ενόρκους την ηχογράφηση του “Access Hollywood” του 2005, στην οποία ο Τραμπ καταγράφεται να συζητάει για το πώς πιάνει σεξουαλικά γυναίκες χωρίς την άδειά τους. Ωστόσο, οι εισαγγελείς θα έχουν τη δυνατότητα να ανακρίνουν μάρτυρες σχετικά με την ηχογράφηση, η οποία δημοσιοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Οι εισαγγελείς του γραφείου του εισαγγελέα του Μανχάταν ζήτησαν επίσης από τον Μερτσάν να επιβάλλει πρόστιμο 3.000 δολαρίων στον Τραμπ για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που, όπως είπαν, παραβίαζαν την εντολή φίμωσης του δικαστή που περιορίζει το τι μπορεί να πει δημοσίως για τους μάρτυρες. Την περασμένη εβδομάδα, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα Truth Social για να αποκαλέσει τον πρώην δικηγόρο του Μάικλ Κόεν και την ηθοποιό ταινιών ενηλίκων Στόρμι Ντάνιελς “δύο αχρείους που με τα ψέματα και τις παραποιήσεις τους κόστισαν ακριβά στη χώρα μας”!

Ο δικηγόρος του Τραμπ Τοντ Μπλανς υποστήριξε ότι ο Τραμπ απλώς απαντούσε στις δηλώσεις των μαρτύρων.

“Δεν είναι σαν να βγαίνει ο πρόεδρος Τραμπ και να στοχοποιεί άτομα. Απαντά στις χυδαίες, επαναλαμβανόμενες σφοδρές επιθέσεις αυτών των μαρτύρων”, δήλωσε ο Μπλανς.

Ο Μερτσάν όρισε ακρόαση για την επόμενη εβδομάδα σχετικά με το αίτημα.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει αθώος σε 34 κατηγορίες κακουργήματος για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων. Οι εισαγγελείς λένε ότι η φερόμενη απάτη ήταν μέρος μιας προσπάθειας να κρατήσει τις πικάντικες – και, όπως λέει ο Τραμπ, ψεύτικες – ιστορίες για τη σεξουαλική του ζωή μακριά από το να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2016.

Οι κατηγορίες επικεντρώνονται στις πληρωμές που έκανε η εταιρεία του Τραμπ στον Κόεν για να τον αποζημιώσει για τα 130.000 δολάρια που πλήρωσε για να αποτρέψει την Ντάνιελς από το να δημοσιοποιήσει, ένα μήνα πριν από τις εκλογές, τους ισχυρισμούς της για σεξουαλική επαφή με τον παντρεμένο μεγιστάνα μια δεκαετία νωρίτερα.

Οι εισαγγελείς λένε ότι οι πληρωμές προς τον Κόεν καταγράφηκαν ψευδώς ως νομικές αμοιβές, προκειμένου να συγκαλυφθεί ο πραγματικός τους σκοπός. Οι δικηγόροι του Τραμπ λένε ότι οι πληρωμές ήταν πράγματι νομικά έξοδα και όχι συγκάλυψη.

Έπειτα από δεκαετίες υποβολής και έναρξης αγωγών, ο επιχειρηματίας που έγινε πολιτικός αντιμετωπίζει τώρα μια δίκη που θα μπορούσε να καταλήξει σε φυλάκιση έως και τεσσάρων ετών εάν καταδικαστεί, αν και θα ήταν επίσης δυνατή μια ποινή χωρίς φυλάκιση.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οπως πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν, η Ημέρα Μνήμης είναι μια αμερικανική αργία που γιορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου και τιμά τους άνδρες και τις γυναίκες που θυσίασαν τη ζωή τους ενώ υπηρετούσαν στον στρατό των ΗΠΑ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ