x
 

Οικονομία

Ποινική έρευνα στα σκαριά για το σκάνδαλο με το τερματικό στο Βασιλικό

26 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την έναρξη ποινικής έρευνας για το σκάνδαλο με την κατασκευή τερματικού φυσικού αερίου (ΦΑ) στο Βασιλικό προκρίνει η κυβέρνηση, την ώρα που το έργο έχει παγώσει και η κοινοπραξία του έργου συνεχίζει να διατηρεί σιγή.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατη ειδική έκθεση που δημοσιοποίησε η Ελεγκτική Υπηρεσία, αποκαλύπτει σε όλες τους τις διαστάσεις τις σκανδαλώδεις διαδικασίες με τις οποίες το Υπουργείο Ενέργειας, η ΔΕΦΑ και η ΕΤΥΦΑ προώθησαν το 2018-19 την προκήρυξη, αξιολόγηση και κατακύρωση σε κοινοπραξία κινεζικών (εταιρεία CPP), ελληνικών και νορβηγικών συμφερόντων την κατασκευή του τερματικού παραλαβής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό, συνολικού κόστους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κυβερνητικό επιτελείο το θέμα διερεύνησης του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει συζητηθεί και η πρόθεση είναι να ξεκινήσει προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενες ευθύνες και από ποιους.

Οι έρευνες θα έχουν ως αφετηρία τον Φεβρουάριο του 2016 χρονιά κατά την οποία η ΔΕΦΑ ανέθεσε στον διεθνή οίκο Gaffrey Cline & Associates, την διεξαγωγή μελέτης για την μεθοδολογία, τις επιλογές/προτάσεις για την εισαγωγή και χρήση ΦΑ. Μελέτη η οποία στοίχησε στο κυπριακό δημόσιο γύρω στις €250,000. Η έρευνα θα επεκταθεί στις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για επιλογή της εταιρείας ή κοινοπραξίας που θα το εκτελούσε διαδικασίες που έτρεξε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και δυο Υπουργοί Ενέργειας. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης και η Νατάσα Πηλείδου. Η έρευνα προκειμένου να μην αφήσει σκιές θα εξετάσει και την περίοδο μετά την έναρξη των κατασκευαστικών έργων μέχρι και σήμερα.

Επί του προκειμένου υπάρχουν δυο απόψεις. Μια πολιτική και μια νομική. Σε πολιτικό επίπεδο υποστηρίζεται πως οι έρευνες θα πρέπει να ξεκινήσουν πριν η κυβέρνηση αναγκασθεί να καταγγείλει τη σύμβαση του έργου επειδή η κοινοπραξία έχει σταματήσει τα κατασκευαστικά έργο. Σε νομικό επίπεδο η ποινική έρευνα θεωρείται δεδομένη πλην όμως δεν μπορεί να διεξαχθεί στην παρούσα φάση.

Όπως έλεγαν πηγές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν έρευνες παράλληλα με την διαιτησία στην οποία έχει προσφύγει η κοινοπραξία του έργου με απαίτηση €200 εκατ. «Θα ήταν εγκληματικό. Διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα της Δημοκρατίας. Αν γίνανε λάθη αυτά δεν μπορούν να διορθωθούν στην παρούσα φάση. Μπορούν να διερευνηθούν αλλά όχι αυτή τη στιγμή που υπάρχει διαιτησία» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Η έναρξη ποινικών ερευνών δεν είναι άσχετη με την τροπή που έχει πάρει το τερματικό στο Βασιλικό. Με την κοινοπραξία του έργου China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd, METRON S.A., Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd και Wilhelmsen Ship Management Limited να έχει σταματήσει τα κατασκευαστικά έργα, στην κυβέρνηση η 31η Μαρτίου είναι η τελευταία διορία που έχει δοθεί προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο.

Ωστόσο η ρήξη σε κάθε μορφής επικοινωνίας με τη Λευκωσία αποδίδεται στους νομικούς συμβούλους της κοινοπραξίας οι οποίοι πιστεύεται πως έχουν δώσει τη συγκεκριμένη κατεύθυνση ένεκα της διαιτησίας στο Λονδίνο.

Η πολιτική κατεύθυνση στη Λευκωσία είναι πως το τέλμα δεν θα αφεθεί να σέρνεται μέχρι την ολοκλήρωση της διαιτησίας. Στο πνεύμα αυτό έχει αποφασισθεί να δοθεί μια νέα χρονική παράταση μέχρι τέλος Μαρτίου. Εάν και εφόσον δεν τερματιστεί η υφιστάμενη κατάσταση σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκασθεί να λάβει τολμηρές αποφάσεις με την καταγγελία της σύμβασης να είναι προ των πυλών. Για την ώρα γίνονται κάποιες προσπάθειες στο παρασκήνιο για άρση του αδιεξόδου.

Κρούσεις έγιναν και προς την πλευρά του Πεκίνου με επαφές αξιωματούχων με τον πρέσβη της Κίνας στη Λευκωσία. Προσπάθειες που επί του παρόντος δεν έχουν αποδώσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αμερικανικοί πύραυλοι μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ από το Κατάρ μέσω της Κύπρου, ενόψει της προετοιμασίας της ισραηλινής αεράμυνας για την αντιμετώπιση της πρόσφατης ιρανικής πυραυλικής επίθεσης, μετέδωσε το βράδυ της Πέμπτης η ισραηλινή κρατική τηλεόραση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ