x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Πωλ Πούλος: Επίτιμος πολίτης

10 Δεκεμβρίου 2022

Ο ενεργός ρόλος που επιδιώκουν οι Ελληνοαμερικανοί πολίτες σε μικρές πόλεις, κωμοπόλεις και μεγάλες αστικές περιοχές σε όλη την Αμερική είναι ένα θέμα που ελάχιστα έως καθόλου διερευνάται. Η επικρατούσα υπόθεση ότι οι Ελληνοαμερικανοί δεν είναι τίποτα περισσότερο από παθητικοί νομοταγείς πολίτες στερείται του ατομικού τους αισθήματος υπερηφάνειας και της βαθιάς προσωπικής τους ταύτισης με τις κοινότητές τους σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή η προσωπική αναγνώριση εκφράζεται συχνά με τον ρόλο ή τους ρόλους που διαδραματίζουν αυτά τα άτομα στις κοινότητές τους. Ενδεικτικά, η καθημερινή ζωή και η συμμετοχή στα κοινά του αείμνηστου Πωλ Πούλου (Paul Poulos) στο Φολ Ρίβερ της Μασαχουσέτης, είναι ένα διαφωτιστικό παράδειγμα ενός τέτοιου τυπικού Ελληνοαμερικανού πολίτη.

Ο Πωλ Πούλος, γιος των Ελλήνων μεταναστών Κωνσταντίνου και Πολυξένης (Μυλωνά) Πούλου, γεννήθηκε το 1936 στο Μάνσφιλντ του Οχάιο. Κάποια στιγμή, χρόνια αργότερα, η οικογένεια Πούλου μετακόμισε στο Μπρόκτον της Μασαχουσέτης – όπου το ζεύγος Πούλου πέρασε 22 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Πωλ Πούλος αποφοίτησε από το Λύκειο του Μπρόκτον το 1954. Ο Πούλος ήταν βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας που υπηρέτησε από το 1955-58. Το 1962, ο Πούλος ήταν απόφοιτος του Bridgewater State College, όπου απέκτησε πτυχίο στην παιδαγωγικά. Το 1964 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη Γεωγραφία από το Πανεπιστήμιο Rutgers της Νέας Ιερσέης.

Λίγο αργότερα, ο Πούλος άρχισε να εργάζεται στο Φολ Ρίβερ και το 1968 μετακόμισε μόνιμα εκεί.

Ο Πούλος κατείχε διάφορες θέσεις στην πόλη. Από το 1969-75, ήταν εκτελεστικός διευθυντής του Model Cities Agency του Φολ Ρίβερ, ενός προγράμματος στο πλαίσιο του οποίου σχεδίαζε και δρομολογούσε αναπλάσεις στις γειτονιές. Από το 1967-69 ήταν βοηθός διευθυντή Πολεοδομίας του Τμήματος Πολεοδομίας του Φολ Ρίβερ, ενώ το 1964-67 ήταν ανώτερος σχεδιαστής του Τμήματος Πολεοδομίας του Φολ Ρίβερ. Για 23 χρόνια, ο Πούλος ήταν εκτελεστικός διευθυντής του Fall River Community Development Agency («Herald News» (Fall River MA), 9 Οκτωβρίου 2020). Τελικά, ο Πούλος βοήθησε στη δημιουργία του γενικού σχεδίου της πόλης, με τον αρκετά εύστοχο τίτλο «Fall River 2000». Αυτό το επιγραμματικό χρονολόγιο της καριέρας του Πούλου λέει ελάχιστα ή τίποτα για τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις του με τους άλλους.

Πολίτες και αξιωματούχοι σημείωναν συχνά ότι ο Πούλος έδειξε σε πολλούς από αυτούς τα βασικά για ένα τόσο δυναμικό αναπτυξιακό πρόγραμμα. Oπως αναγνώρισε απερίφραστα ο Κέννεθ Φιόλα Τζούνιορ (Kenneth Fiola Jr.) του Γραφείου Οικονομικής Ανάπτυξης του Φολ Ρίβερς, «είναι ουσιαστικά ένα κινούμενο εγχειρίδιο σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς και την πολιτική». Ο Φιόλα συνέχισε λέγοντας: «Ηταν σίγουρα πρωτοπόρος στον τομέα του και βρισκόταν στην υπηρεσία κοινοτικής ανάπτυξης από την ίδρυσή της στο Φολ Ρίβερ. Διαχειριζόταν όλες τις πτυχές των προγραμμάτων της και είναι υπεύθυνος για την επιτυχία της (South Coast Today 1998- επικαιροποιημένο 2011)».

Ωστόσο, ο Πούλος δεν ήταν απλώς μια φυσιογνωμία της τοπικής κοινότητος.

Το Νοέμβριο του 1996, ο Πούλος ήταν ο πρώτος που έλαβε το Βραβείο Αριστείας Κοινοτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ι (Region I Community Development Achievement Award) για την εξαιρετική συμβολή του στην ανάπτυξη της κοινότητας. Το 1998 έλαβε το Βραβείο Αριστείας Luther Roberts (Luther Roberts Achievement Award) στη χειμερινή συνάντηση της Εθνικής Ενωσης Κοινοτικής Ανάπτυξης (National Community Development Association) στην Ουάσιγκτον, «σε αναγνώριση της εξαιρετικής ηγεσίας του στην προώθηση των στόχων της NCDA».

Υπήρξε πρώην πρόεδρος, αντιπρόεδρος, γραμματέας και ταμίας της Εθνικής Ενωσης Κοινοτικής Ανάπτυξης (National Community Development Association), και διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ι και πρώην ταμίας, ενώ κάποτε ήταν μέλος της νομοθετικής επιτροπής. Ο Πούλος ήταν μέλος της Διάσκεψης των Δημάρχων των Ηνωμένων Πολιτειών (United States Conference of Mayors), έχοντας εργαστεί στην υποεπιτροπή για την κοινοτική ανάπτυξη. Ο Πούλος ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης για την Κοινοτική Ανάπτυξη (Community Development Training Institute) από τον Μάρτιο του 1985. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Πούλος ήταν μέλος της Eνωσης Διευθυντών Πρότυπων Πόλεων (Model Cities Directors Association), του Αμερικανικού Ινστιτούτου Σχεδιαστών (American Institute of Planners), της Αμερικανικής Εταιρείας Αξιωματούχων Σχεδιασμού (American Society of Planning Officials) και της Eνωσης Αμερικανών Γεωγράφων (Association of American Geographers). Πράγματι υψηλός έπαινος. Ωστόσο, από αυτές τις αξιοσημείωτες πηγές μαθαίνουμε ελάχιστα για τον Πωλ Πούλο, τον άνθρωπο.

Εκτός από τα καθήκοντά του στην ένωση για την ανάπτυξη του Φολ Ρίβερ, υπενθυμίζεται ότι ο Πούλος ήταν επίσης μανιώδης παίκτης του γκολφ και μέλος της λέσχης Fall River Country Club για πολλά χρόνια. Ο Πούλος ήταν επίσης, για ένα διάστημα, ο επικεφαλής της μπάντας των Swansea Community Musicians. Ο Πούλος αγαπούσε την τζαζ και ήταν γνωστό ότι, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, ανέβαινε στη σκηνή σε τοπικά τζαζ κλαμπ για να τραγουδήσει μερικά τραγούδια.

Δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ουσιαστικά μοναδικό ή στην πραγματικότητα ακόμη και εγγενώς ενδιαφέρον σε έναν ιδιαίτερα δραστήριο πολεοδόμο. Ωστόσο, σε μια αντικειμενική θέαση της ζωής του Πωλ Πούλου μας χρησιμεύουν ίσως καλύτερα όχι όσα βρίσκονται ελεύθερα σε δημοσιευμένα έγγραφα, αλλά οι άμεσες παρεμβάσεις εκείνων που γνώριζαν, ζούσαν μαζί του και επηρεάζονταν καθημερινά από τον Πωλ Πούλο.

Ο Πωλ Πούλος πέθανε την Κυριακή, 28 Απριλίου 1998, στο Νοσοκομείο Αγία Αννα, σε ηλικία 62 ετών, μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Στους τεθλημένους περιλαμβάνονται ένας γιος, Μάικλ Α. Πούλος από το Κουίνσι, δύο κόρες, Μελίσα Α. Πούλος από το Κέιμπριτζ και Μάρσι Α. Πούλος από το Στόουτον, δύο αδελφές, Αναστασία Πούλος από το Γουέστ Μπρίτζγουοτερ και Αθηνά Παράσκη (Athena Paraskis) από το Χόλμπρουκ, και μια αγαπημένη σύντροφος, Μαίρη Αλμέντια (Mary Almedia) από το Χόλμπρουκ. Η κηδεία ξεκίνησε στις 9 π.μ. της Παρασκευής από το Cherry Place Home of Waring – Ashton & Coughlin – Sullivan – Driscoll, 178 WinterSt., με Λειτουργία στις 11 π.μ. στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, 45 Oak St., Μπρόκτον. Αλλά η παρακαταθήκη του Πούλου δεν τελείωσε με τον άνθρωπο.

Λίγο καιρό μετά το θάνατο του Πούλου, η Εθνική Ενωση Κοινοτικής Ανάπτυξης (NCDA) της Περιφέρειας 1 στη Νέα Αγγλία μετονόμασε το ετήσιο βραβείο αριστείας της σε Βραβείο Αριστείας Πωλ Πούλος. Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της «Το Βραβείο Αριστείας Πωλ Πούλος είναι ένα ετήσιο βραβείο που θεσπίστηκε από την Εθνική Ενωση Κοινοτικής Ανάπτυξης (NCDA) της Περιφέρειας 1 στη Νέα Αγγλία προς τιμήν του αείμνηστου εκτελεστικού διευθυντή του Οργανισμού Κοινοτικής Ανάπτυξης του Φολ Ρίβερ και πρώην εθνικού προέδρου της NCDA. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα άτομο προς αναγνώριση των μακροχρόνιων επιτευγμάτων και της συνεισφοράς του στην ανέγερση κατοικιών και την κοινοτική ανάπτυξη (ncdaregion1.yolasite.com/paul-poulos-award.php)».

Στη συνέχεια, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 στις 2:32 μ.μ., ο δήμαρχος Πωλ Κούγκαν (Paul Coogan), αξιωματούχοι της πόλης, μέλη του Οργανισμού Κοινοτικής Ανάπτυξης του Φολ Ρίβερ και μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος Πωλ Πούλου συγκεντρώθηκαν για τα εγκαίνια του Πάρκου Μνήμης Πωλ Πούλου στην Οδό Aetna στο Φολ Ρίβερ. «Οι ομιλητές τόνισαν τη ζωή και τα επιτεύγματα του Πωλ Πούλου, πρώην εκτελεστικού διευθυντή του CDA του Φολ Ρίβερ και βοηθού διευθυντή σχεδιασμού/ανώτερου σχεδιαστή του Τμήματος Πολεοδομίας του Φολ Ρίβερ, καθώς και τη σκληρή δουλειά που υποβλήθηκε για την επισκευή της παιδικής χαράς της οδού Aetna («Fall River Reporter», 9 Οκτωβρίου 2020)».

Κατά τη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων, εκτός από την επίσημη εναρκτήρια ομιλία του δημάρχου Κούγκαν, μίλησε και ο Μάικλ Πούλος, γιος του Πωλ Πούλου.

Το πάρκο είχε παραμεληθεί για περίπου 20 χρόνια. Ετσι, «το πάρκο της οδού Aetna αναπλάστηκε μέσω της συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης Κούγκαν, του Τμήματος Πάρκων της πόλης του Φολ Ρίβερ και του Οργανισμού Κοινοτικής Ανάπτυξης. Η CDA παρείχε επιχορήγηση για την αποκατάσταση του πάρκου, η οποία κόστισε συνολικά 291.621 δολάρια («Fall River Reporter», 9 Οκτωβρίου 2020)». Η ανάπλαση αυτή περιελάμβανε ένα νέο γήπεδο μπάσκετ, δύο νέες παιδικές χαρές, νέο εξοπλισμό παιδικής χαράς, νέα σήμανση και τραπέζια πικνίκ για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και νέα παγκάκια, πεζοδρόμια, περίφραξη, διαμόρφωση του τοπίου και σήμανση.

Φαίνεται εξαιρετικά αρμόζον να είναι ένας πολεοδόμος της πόλης το άτομο στο οποίο αφιερώνεται ένα πάρκο της περιοχής. Και έτσι, ο Πωλ Πούλος, με βάση τα επιτεύγματα της ζωής του, εντάσσεται σε εκείνη την εκλεκτή ομάδα Ελληνοαμερικανών, στους οποίους έχουν αφιερωθεί κάθε είδους τοπικοί δημόσιοι χώροι, όπως παραλίες, πλατείες, μνημεία, δρόμοι, σιντριβάνια, πάρκα, μονοπάτια και πλήθος άλλων δημόσιων χώρων, σε αναγνώριση των ατομικών τους εξαιρετικών δημόσιων υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αποφάσισε πριν λίγο να υπαχθούν τα Μετόχια της Πατριαρχικής Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου Αστόριας στην Αρχιεπισκοπή, παρά την εκ διαμέτρου αντίθετη γνωμάτευση που έκανε η αρμόδια επιτροπή επί των Ιδρυμάτων του Εξωτερικού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ