x
 

Πολιτική

«Πόλεμος χαρακωμάτων» Τουρκίας και Κύπρου σε Καύκασο και Αφρική

27 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι τουρκικές κινήσεις για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας διαμορφώνουν και εν πολλοίς επιβάλλουν ένα συνεχή «πόλεμο χαρακωμάτων» μεταξύ Αγκυρας και Λευκωσίας. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ασκεί πιέσεις προς φιλικά κράτη για να αναπτύξουν σχέσεις με το κατοχικό καθεστώς και η Κυπριακή Δημοκρατία παρεμβαίνει και λειτουργεί αποτρεπτικά. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα δύσκολο περιβάλλον, σε ένα πεδίο στο οποίο η κατοχική Τουρκία φαντάζει κυρίαρχη. Παίζει, βασικά, σε «δικό της γήπεδο».

Σε αυτή τη φάση είναι προφανές πως η Αγκυρα επενδύει στη συμμετοχή του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, θέλοντας να δημιουργήσει προηγούμενο και για άλλα διεθνή φόρουμ. Σε πρώτη φάση είναι η συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος στις συνόδου, έστω και υπό το καθεστώς παρατηρητή.

Ενόψει τούτων των κινήσεων, από πλευράς της Λευκωσίας υπάρχει μια έντονη κινητικότητα με αποτρεπτικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Καζακστάν, από 24-26 Μαρτίου. Σημειώνεται πως το Καζακστάν δεν προσκάλεσε τον Τατάρ στη σύνοδο του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, που έγινε στην Αστάνα τον περασμένο Νοέμβριο, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν. Είναι σαφές πως η Λευκωσία αξιοποιεί στο έπακρο το εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία όποτε της ζητηθεί παρεμβαίνει προειδοποιώντας όποια κράτη της περιοχής έχουν πρόθεση να αναβαθμίσουν σχέσεις με το ψευδοκράτος. Την ίδια ώρα γίνονται επαφές σε διάφορα επίπεδα.

Είναι σαφές, ωστόσο, ότι οι Τούρκοι παίζουν «εντός έδρας» όταν πρόκειται για το Αζερμπαϊτζάν. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της χώρας αυτής, İlham Aliyev , έχει ανακοινώσει ότι προσκάλεσε τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για την άτυπη Σύνοδο του ΟΤΚ, που θα φιλοξενήσει η χώρα του τον Ιούλιο. Είναι σαφές πως αυτή η πρόσκληση, που ανακοινώθηκε από τον Αζέρο Πρόεδρο ενώ βρισκόταν στην Άγκυρα και δίπλα από τον Ερντογάν, θα θεωρηθεί μεγάλο «δώρο» προς την κατοχική πλευρά. Κι αυτό επειδή η άτυπη Σύνοδος θα γίνει τον μήνα κατά τον οποίον συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι προ ημερών στο Μπακού βρισκόταν και ο λεγόμενος Πρωθυπουργός της αποσχιστικής οντότητας, Ουνάλ Ουστέλ, ως Πρόεδρος του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, προσκεκλημένος του κυβερνώντος κόμματος του Αζερμπαϊτζάν, «Νέο Αζερμπαϊτζάν». Αντιπροσωπεία του κόμματος αυτού θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα με στόχο να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης αναβάθμισης των σχέσεων των δυο πλευρών.

Την ίδια ώρα, κινήσεις από τουρκικής πλευράς γίνονται πέραν από την περιοχή του Καυκάσου και στην Αφρική. Κυρίως προς εκείνες τις χώρες, που η Αγκυρα επενδύει οικονομικά αλλά και στρατιωτικά.

«Συνιδρυτής» Επιτροπής

Στο μεταξύ, με συμμετοχή και του κατοχικού καθεστώτος ιδρύεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού Τουρκικών Κρατών υπό την ηγεσία του Ιδρύματος Ανταγωνισμού.

Το δημοσίευμα της διαδικτυακής «Kıbrıs Postası», χαρακτηρίζει την Επιτροπή ως ένα βήμα για προστασία του αποτελεσματικού ανταγωνισμού και αύξηση της πρόσβασης των καταναλωτών σε ευκαιρίες.

Οπως αναφέρεται, στόχος με την ίδρυση της Επιτροπής είναι από τη μια η ενίσχυση των δεσμών της κοινής ιστορικής, γλωσσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και από την άλλη η διεξαγωγή κοινών εργασιών, επισκέψεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για κατανόηση και επίλυση των προβλημάτων του δικαίου του ανταγωνισμού, η ανάπτυξη έργων, η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και με αυτό τον τρόπο η εξάπλωση της κουλτούρας του ανταγωνισμού στην περιοχή.

Εξάλλου, ο λεγόμενος πρόεδρος της βουλής του κατοχικού καθεστώτος, Ζορλού Τορέ, συναντήθηκε με τον Ερόλ Οζ (Erol Öz), ο οποίος διορίστηκε ως συντονιστής του Γραφείου Ανάπτυξης και Οικονομικής Συνεργασίας (KEİ) της «πρεσβείας» της Τουρκίας στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Καταδεικνύοντας την υποστήριξη της Τουρκίας σε πολλούς τομείς, ο Τορέ δήλωσε ότι το KEİ και η Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού της Τουρκίας (TİKA) είναι απαραίτητα για την «ΤΔΒΚ» και πρόσθεσε ότι «με την υποστήριξη της Τουρκίας έχει μειωθεί ο αντίκτυπος του εμπάργκο που επιβλήθηκε στον τουρκοκυπριακό λαό».

Ευχόμενος στον Οζ καλή επιτυχία στη νέα του θέση, ο Τορέ δήλωσε ότι χαίρονται που η διαδικασία που ξεκίνησε από τη σχέση «μητέρας πατρίδας-θυγατέρας πατρίδας» έχει μετατραπεί σε συνεργασία «δύο κρατών» και που συμβάλει στην ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μια σοβαρή, αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο έχει σημειωθεί στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), μετά την υπερψήφιση εισήγησης της Ελλάδας να γίνει μέλος το Κόσσοβο.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ