x
 

Κοινωνία

Πολιτείες υπέρ της ασφαλιστικής κάλυψης ηλικιωμένων μεταναστών

25 Ιουλίου 2021

ΣΙΚΑΓΟ. Τα περισσότερα πρωινά η 62χρονη Μαρία Ελενα Ασταμίλα ξυπνάει με έντονο πόνο στη λεκάνη και με το φόβο πως θα έχει την ίδια μοίρα με τη μητέρα και τη γιαγιά της: θανατηφόρο καρκίνο της μήτρας.

Οι τελευταίες εξετάσεις της κατοίκου του Σικάγο ήταν το 2015 και ως Μεξικανή μετανάστρια παρανόμως διαμένουσα στις ΗΠΑ θεωρεί πως οι επιλογές της είναι περιορισμένες, καθώς δεν έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στα προγράμματα υγειονομικής κάλυψης Medicare, Medicaid ήAffordable Care Act. Ως εργαζόμενη φροντίζει παιδιά, αλλά ο εργοδότης της δεν την έχει ασφαλισμένη. Ακόμα, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για ιδιωτική ασφάλιση.

Αλλά, τα πράγματα ίσως σύντομα αλλάξουν, αναφέρει το «Associated Press» στο σχετικό δημοσίευμά του.

Το Ιλινόις είναι ανάμεσα σε μια σειρά από πολιτείες που ελέγχονται από Δημοκρατικούς που επεκτείνουν την ασφαλιστική κάλυψη σε ενήλικες μετανάστες που διαμένουν παράνομα στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Η συγκεκριμένη πολιτεία, η οποία έγινε πέρυσι η πρώτη στις ΗΠΑ που παρέχει το πρόγραμμα Medicaid σε ηλικιωμένους μετανάστες, περιλαμβάνει στο νέο της προϋπολογισμό την επέκταση του προγράμματος.

Η Καλιφόρνια, κατά τον τελευταίο της προϋπολογισμό μεριμνά για την κάλυψη των ανθρώπων 50 ετών και άνω. Και, ο κυβερνήτης του Ορεγκον, υπέγραψε την τρέχουσα εβδομάδα ένα σχέδιο που παρέχει επιδόματα σε μετανάστες με χαμηλό εισόδημα από 19 ετών και πάνω. Οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης επιδιώκουν να κάνουν κάτι ανάλογο.

Οι υποστηρικτές θεωρούν πως αυτή η τάση που παρατηρείται είναι σημαντική, ιδιαίτερα κατά την πανδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή μάλιστα που οι μετανάστες είναι εργαζόμενοι σε κρίσιμες θέσεις, αλλά από την άλλη πολύ ευάλωτοι στην Covid-19 λόγω της μη πρόσβασης στο σύστημα Υγείας.

Τη στιγμή που οι επικριτές θέτουν ερωτήματα αναφορικά με το υψηλό κόστος και το γεγονός πως αυτή η εξέλιξη θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τελικά θα αποβεί οικονομικά ωφέλιμη.

«Αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή για μένα λόγου του πόνου που νιώθω», λέει η κ. Εσταμίλα στο «AP».

Οι μετανάστες, τόσο εκείνοι με νόμιμο καθεστώς διαμονής όσο και οι παράνομοι είναι πιο πιθανό να είναι ανασφάλιστοι σε σχέση με τους Αμερικανούς πολίτες. Ανάμεσα σε εκείνους που είναι 65 ετών και κάτω, σχεδόν το 46% των μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα δεν έχουν ασφάλιση, σε σχέση με το 25% που έχουν νόμιμο καθεστώς διαμονής. Περίπου το 9% των Αμερικανών πολιτών είναι ανασφάλιστοι, σύμφωνα με στοιχεία του Kaiser Family Foundation.

«Κοιτάξτε τι κάνουν οι μετανάστες για την Οικονομία μας», λέει ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Βουλής του Ιλινοόις, Εμάνουελ Ουέλς. «Το να τους συμπεριλάβουμε στο σύστημα ασφάλισης θα τους επιτρέψει να είναι υγιείς, να εργάζονται και να συνεισφέρουν», τονίζει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΧΙΟΥΣΤΟΝ. Οι πυρκαγιές που μαίνονται στο βόρειο Τέξας προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου, την ώρα που οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της πολιτείας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ