«Politico»: Η εκλογική πρόκληση για τους Ρεπουμπλικάνους στα προάστια μετά το Οχάιο

O Troy Balderson (AP Photo/Jay LaPrete)

Η ανάλυση της σύνθεσης των ψήφων στην ειδική εκλογική διαδικασία που έγινε μέσα στην εβδομάδα στο Οχάιο, ενίσχυσε την πολιτική τάση που αναπτύσσεται στα προάστια των αστικών κέντρων στις ΗΠΑ, στην διάρκεια άσκησης της διακυβέρνησης από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Παράλληλα, ανέδειξε πόσο έχει αλλάξει για τους Ρεπουμπλικάνους, η πορεία προς την εκλογική νίκη σε σημαντικές εκλογικές περιφέρειες, σχολιάζει το “Politico.”

Η βαθειά αντιπάθεια των ψηφοφόρων στα προάστια των πόλεων κατά του προέδρου Τραμπ, ανέτρεψε τα εκλογικά δεδομένα των Ρεπουμπλικάνων σε αρκετές περιοχές, τόσο το 2017, όσο και στο 2018, όπως συνέβη και στην 12η Εκλογική Περιφέρεια του Οχάιο.

Η περιφέρεια αυτή, έστελνε για δύο δεκαετίες τον Πατ Τίμπερι στο Κογκρέσο, με δεδομένη την δημοτικότητα που είχε στα προάστια του Κολόμπους.

Ωστόσο, ο διάδοχος του στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Τρόι Μπόλντερσον ακολούθησε έναν διαφορετικό δρόμο, εξασφαλίζοντας ένα μικρό προβάδισμα στην ειδική εκλογική διαδικασία, καθώς δεν βοηθήθηκε αποτελεσματικά από την θετική δημοφιλία του προέδρου Τραμπ στις αγροτικές περιοχές.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Ντάνι Ο’ Κόνορ στόχευσε πολιτικά στην παλιά εκλογική βάση του Τίμπερι.

Στην κομητεία Φράνκλιν του Κολόμπους, όπου παραδοσιακά ο Τίμπερι λάμβανε το 55% των ψήφων, ο Ο’ Κόνορ περιόρισε την επιρροή του Μπόλτερσον στο 1/3 των ψήφων. Στο Ντέλαγουερ, που είναι μία κομητεία με εύπορους, λευκούς ψηφοφόρους στα βόρεια, ο Τίμπερι σε αντίθεση με τον Μπόλντερσον επικρατούσε με μία ψηφοθηρία μεγαλύτερη του 70%.

Από την άλλη μεριά, ο Μπόλντερσον, το ποσοστό που έχασε στις κομητείες που βρίσκονται κοντά σε προάστια πόλεων, φαίνεται να το κέρδισε σε περιοχές που απέχουν περισσότερο από τα αστικά κέντρα.

Πρόκειται για μία τάση του εκλογικού σώματος που είχε καταγραφεί πριν από την άφιξη του προέδρου Τραμπ στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ, αλλά η παρουσία του στην προεδρία των ΗΠΑ φαίνεται ότι επιταχύνει αρνητικά τις εξελίξεις, για τους Ρεπουμπλικάνους.

Το 2016, ο Τίμπερι και μερικοί άλλοι Ρεπουμπλικάνοι συνδύαζαν την πολιτική δύναμη που είχαν στα προάστια των αστικών περιοχών, με την ενισχυόμενη υποστήριξη των πιο αγροτικών περιοχών για την προεδρική υποψηφιότητα του Τραμπ.

O συνδυασμός αυτός, ενίσχυσης της πολιτικής επιρροής των Ρεπουμπλικάνων φαίνεται ότι δεν μπορεί πλέον να διατηρηθεί σε εκλογικές διαδικασίες, κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ.

Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι αναμένεται ότι θα έρθουν αντιμέτωποι με αυτή την αλλαγή, κατά τις επερχόμενες εκλογές για το Κογκρέσο, οι οποίες θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να συγκρατήσουν την τάση αυτή, με κύριο χαρακτηριστικό την απώλεια της πολιτικής επιρροής τους στις αστικές περιοχές, μέσω της μακρόχρονης παρουσίας τους στις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και της προσωπικής επιρροής, που ασκούν στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Ωστόσο, αρκετοί από αυτούς, θα είναι υποψήφιοι σε προάστια στα οποία ήδη διαπιστώνεται μια ισχυρή τάση επιρροής των Δημοκρατικών, απέναντι στα προάστια που είχαν υποστηρίξει με διπλάσιο ποσοστό τον Τραμπ. Μεταξύ αυτών των περιοχών ήταν και η 12η Εκλογική Περιφέρεια του Οχάιο, όπου και διενεργήθηκαν ειδικές εκλογές, τόσο το 2017, όσο και το 2018.

Κατά την περίοδο που διανύουμε και με κύριο χαρακτηριστικό τα πρώτα στάδια διεξαγωγής του προεκλογικού αγώνα για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, υπάρχουν 68 έδρες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους στην παρούσα σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Οι έδρες αυτές, μέσω των εξελίξεων που καταγράφονται στις αντίστοιχες εκλογικές περιφέρειες προδιαγράφουν μία ισχυρή τάση προτίμησης προς τους Δημοκρατικούς, σε βαθμό μεγαλύτερο από την παραπάνω αναφερόμενη εκλογική περιφέρεια στο Οχάιο (Cook Political Report).

“Παρά το γεγονός μιας μεγάλης νίκης για τους Ρεπουμπλικάνους, η κομητεία του Ντέλαγουερ, αποτελεί την προαστιακή άβυσσο, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι πολλοί υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων σε παναμερικανικό επίπεδο, καθώς αρχίζει ο προεκλογικός αγώνα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νικ Έβερχαρτ, σύμβουλος των Ρεπουμπλικάνων.

Η επικείμενη εκλογική μάχη για τις έδρες στην Βουλή των Αντιπροσώπων, περιλαμβάνει μία σειρά από εκλογικές περιφέρειες, στις οποίες υπάγονται προάστια πόλεων με νεανικούς, υψηλού μορφωτικού επιπέδου κατοίκους, τα οποία έχουν και μία διαφοροποιημένη πληθυσμιακή σύνθεση.

Στην ομάδα αυτή, ανήκει η κομητεία Φράνκλιν, με ουσιαστικό ρόλο στην εκλογική περιφέρεια που ασκούσε επιρροή ο Τίμπερι.

Οι άδειες έδρες στην περιοχή Όρεντζ Κάουντι (Καλιφόρνια), στα προάστια της Φιλαδέλφειας, αλλά και η έδρα της Μπάρμπαρα Κόμστοκ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην Βόρεια Βιρτζίνια, σε μικρή απόσταση από την Ουάσινγκτον, βρίσκονται πιο κοντά στους Δημοκρατικούς κατά την περίοδο που διανύουμε, υπό την ισχυρή επίδραση της δημογραφικής σύνθεσής τους.

Τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων στο Οχάιο, αλλά και σε παναμερικανικό επίπεδο δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι αυτοί (στα προάστια των αστικών κέντρων), είναι πιο ενθουσιασμένοι για να ψηφίσουν το 2018.

Ποσοστό 42% των εγγεγραμμένων στις κομητείες Φράνκλιν και Ντέλαγουερ ψήφισαν στις ειδικές εκλογές, σε σύγκριση με το ποσοστό συμμετοχής 27% έως 32% που καταγράφηκε στις αγροτικές περιοχές.

Παρόμοια δημογραφική σύνθεση με την 12η Εκλογική Περιφέρεια στο Οχάιο, παρουσιάζουν αρκετές εκλογικές περιφέρειες με ένα μίγμα προαστιακών, εξωαστικών και αγροτικών ψηφόφορων, σε περιοχές γύρω από πόλεις όπως, η πόλη Σάρλοτ, το Σικάγο, αλλά και το Σινσινάτι.

Στις παραπάνω εκλογικές περιφέρειες αναμένεται ότι θα δοθούν σημαντικές εκλογικές μάχες, που θα είναι καθοριστικού χαρακτήρα για την διασφάλιση της επόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Στις περιφέρειες με προαστιακή και αγροτική εκλογική σύνθεση, έχουμε δύο προκλήσεις: την επιδίωξη αυξημένης συμμετοχής στις εκλογές για τις αγροτικές περιοχές, ενώ στα προάστια των πόλεων πρέπει να δώσουμε προσοχή στην προσέλκυση ψηφοφόρων,” δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπλίζαρτ, που ασχολείται με τις δημοσκοπήσεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και δούλεψε για την προεκλογική εκστρατεία του Μπόλντερσον.

“Από πλευράς διεξαγωγής της προεκλογικής εκστρατείας, αυτό είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς απαιτεί τόσο χρόνο, όσο και χρήματα,” πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι: “οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μία ανηφόρα στα προάστια.”

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available