x

Πολιτική

Πολιτικές αντιπαραθέσεις στη σκιά των αποκαλύψεων για Κραν Μοντάνα

22 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν πυροδοτήσει οι αποκαλύψεις των εγγράφων από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών για τις συζητήσεις που είχαν γίνει στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017 και ειδικότερα το κρίσιμο βράδυ της 6ης Ιουλίου.
Τα όσα διαδραματίστηκαν στο ελβετικό θέρετρο, προ τετραετίας στην τελευταία σοβαρή προσπάθεια που έγινε για λύση στο Κυπριακό, αποτελούν σημείο τριβής ανάμεσα σε Προεδρικό-ΔΗΣΥ από τη μια και το ΑΚΕΛ, από την άλλη.
Το ΑΚΕΛ απαντώντας στην έντονη κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στους επικριτές του, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο και «παραχαράκτες» των εγγράφων, υπέδειξε πως δεν έχει σημασία το πώς ερμηνεύει ο καθένας στο εσωτερικό τα πρακτικά του ΟΗΕ για τις συναντήσεις του Κραν Μοντάνα. Αυτό που σύμφωνα με το ΑΚΕΛ έχει σημασία, είναι «το πώς ο ΟΗΕ και ο ΓΓ αξιολογούν την παρουσία των εμπλεκομένων μερών στο Κραν Μοντάνα». Το ΑΚΕΛ παραπέμπει εκ νέου στην έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ για το Κραν Μοντάνα μέσα από την οποία ο Αντόνιο Γκουτέρες «καθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνυπεύθυνο για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας για λύση και, την ίδια ώρα, επαινεί τις εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, για τη στάση τους».
Περαιτέρω το ΑΚΕΛ υποδεικνύει πως «ακόμα και τα σημειώματα που και σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ποσώς δεν επιβεβαιώνουν το αφήγημα του Προέδρου σχετικά με τη συζήτηση για τον τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί τον Ν. Αναστασιάδη συνυπεύθυνο για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, εκτίμηση πίσω από την οποία στοιχίζεται η διεθνής κοινότητα, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και πειστικότητας».
Απευθυνόμενο προς τον Ν. Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ τον καλεί να αφήσει τους μονολόγους και να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Γιατί ο ΓΓ επιρρίπτει ευθύνη για το αδιέξοδο και στους δύο ηγέτες, γιατί ο ΠτΔ δεν έκανε τίποτε να αλλάξει το αφήγημα του ΟΗΕ για το Κραν Μοντάνα και γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πείθει και δεν έχει αξιοπιστία.
Στο ΑΚΕΛ απάντησε ο ΔΗΣΥ κατηγορώντας το κόμμα της αντιπολίτευσης ότι «συνεχίζει να βάλλει απερίσκεπτα κατά του ΠτΔ και επί της ουσίας κατά της πλευράς μας, αφήνοντας την Τουρκία στο απυρόβλητο για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα και αποκαλύπτονται και από τα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας».
Ο ΔΗΣΥ εκφράζει απορία ως προς το τι αποσκοπεί «η τακτική του ΑΚΕΛ να προσπαθεί να ενοχοποιεί τον ΠτΔ, όταν διαφαίνεται σε όλη την έκταση ότι η ξεκάθαρη πρόθεση της Τουρκίας ήταν μεταξύ άλλων η μόνιμη παρουσία στρατευμάτων, αλλά και η διαιώνιση των εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων».
«Τα όσα καταγράφονται στα έγγραφα αποτελούν από μόνα τους την καλύτερη απάντηση σε όσους για εσωτερική κατανάλωση επιλέγουν τον δρόμο της ανέξοδης κριτικής», τονίζει ο ΔΗΣΥ και καλεί το ΑΚΕΛ «να αντιληφθεί πως ο εχθρός δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Για το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ οι αποκαλύψεις των εγγράφων έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θέσεις που τότε αλλά και αργότερα, εξέφραζαν στο Κυπριακό και ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα.
Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως τα έγγραφα δικαιώνουν όσα το κόμμα έλεγε από τότε. Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε τα πάντα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Και όχι μόνο δεν πήρε ανταλλάγματα, αλλά άνοιξε τις ορέξεις της Τουρκίας». Στη συνέχεια, αναφέρει το ΔΗΚΟ, η Τουρκία τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις επιμένοντας στο στρατό και τις εγγυήσεις. Υποδεικνύει πως ακολούθως τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν στην Τουρκία συγχαρητήρια και έριξαν τις ευθύνες για το ναυάγιο στην Ε/κ πλευρά και σήμερα «τα ίδια Ηνωμένα Έθνη είναι που μας λένε πως θα τετραγωνίσουν τον κύκλο».
Καταλήγοντας το ΔΗΚΟ υποστηρίζει πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης στρατηγικής που ακολουθήθηκε από την ε/κ πλευρά.
Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της τονίζει πως «επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πως το πλαίσιο του ΓΓ δεν μπορεί να αποτελέσει βάση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης».
Η ΕΔΕΚ διερωτάται πώς είναι δυνατό «μετά από όλα αυτά τα οποία δημοσιεύονται στα πρακτικά, να εξακολουθούν να υπάρχουν κόμματα που θεωρούν ότι το πλαίσιο του ΓΓ μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για την επίλυση του Κυπριακού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στο μέτωπο της διαφθοράς μεταφέρεται η αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, μετά από την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στον Επίτροπο Διαφάνειας, με την οποία ζητεί από την Αρχή να διερευνήσει αυτεπάγγελτα και κατά προτεραιότητα τους ισχυρισμούς εναντίον του που περιλαμβάνονται στα βιβλία του Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο, «Η Συμμορία», «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά» και «Κράτος Μαφία» και να δημοσιοποιήσει το πόρισμά της.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα εξαγωγέας ενεργειακής ασφάλειας (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. «Οι τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ υψηλές.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας