x

Πολιτική

Πολιτικές αντιπαραθέσεις στη σκιά των αποκαλύψεων για Κραν Μοντάνα

22 Νοεμβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πολιτικές αντιπαραθέσεις έχουν πυροδοτήσει οι αποκαλύψεις των εγγράφων από τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών για τις συζητήσεις που είχαν γίνει στη διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017 και ειδικότερα το κρίσιμο βράδυ της 6ης Ιουλίου.
Τα όσα διαδραματίστηκαν στο ελβετικό θέρετρο, προ τετραετίας στην τελευταία σοβαρή προσπάθεια που έγινε για λύση στο Κυπριακό, αποτελούν σημείο τριβής ανάμεσα σε Προεδρικό-ΔΗΣΥ από τη μια και το ΑΚΕΛ, από την άλλη.
Το ΑΚΕΛ απαντώντας στην έντονη κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στους επικριτές του, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο και «παραχαράκτες» των εγγράφων, υπέδειξε πως δεν έχει σημασία το πώς ερμηνεύει ο καθένας στο εσωτερικό τα πρακτικά του ΟΗΕ για τις συναντήσεις του Κραν Μοντάνα. Αυτό που σύμφωνα με το ΑΚΕΛ έχει σημασία, είναι «το πώς ο ΟΗΕ και ο ΓΓ αξιολογούν την παρουσία των εμπλεκομένων μερών στο Κραν Μοντάνα». Το ΑΚΕΛ παραπέμπει εκ νέου στην έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ για το Κραν Μοντάνα μέσα από την οποία ο Αντόνιο Γκουτέρες «καθιστά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνυπεύθυνο για την απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας για λύση και, την ίδια ώρα, επαινεί τις εγγυήτριες δυνάμεις, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, για τη στάση τους».
Περαιτέρω το ΑΚΕΛ υποδεικνύει πως «ακόμα και τα σημειώματα που και σήμερα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ποσώς δεν επιβεβαιώνουν το αφήγημα του Προέδρου σχετικά με τη συζήτηση για τον τερματισμό των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων». Σύμφωνα με το ΑΚΕΛ «όταν ο Γ.Γ. του ΟΗΕ θεωρεί τον Ν. Αναστασιάδη συνυπεύθυνο για το ναυάγιο του Κραν Μοντάνα, εκτίμηση πίσω από την οποία στοιχίζεται η διεθνής κοινότητα, τότε ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά διεθνώς έχει πρόβλημα αξιοπιστίας και πειστικότητας».
Απευθυνόμενο προς τον Ν. Αναστασιάδη το ΑΚΕΛ τον καλεί να αφήσει τους μονολόγους και να απαντήσει σε τρία ερωτήματα: Γιατί ο ΓΓ επιρρίπτει ευθύνη για το αδιέξοδο και στους δύο ηγέτες, γιατί ο ΠτΔ δεν έκανε τίποτε να αλλάξει το αφήγημα του ΟΗΕ για το Κραν Μοντάνα και γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πείθει και δεν έχει αξιοπιστία.
Στο ΑΚΕΛ απάντησε ο ΔΗΣΥ κατηγορώντας το κόμμα της αντιπολίτευσης ότι «συνεχίζει να βάλλει απερίσκεπτα κατά του ΠτΔ και επί της ουσίας κατά της πλευράς μας, αφήνοντας την Τουρκία στο απυρόβλητο για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντάνα και αποκαλύπτονται και από τα έγγραφα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας».
Ο ΔΗΣΥ εκφράζει απορία ως προς το τι αποσκοπεί «η τακτική του ΑΚΕΛ να προσπαθεί να ενοχοποιεί τον ΠτΔ, όταν διαφαίνεται σε όλη την έκταση ότι η ξεκάθαρη πρόθεση της Τουρκίας ήταν μεταξύ άλλων η μόνιμη παρουσία στρατευμάτων, αλλά και η διαιώνιση των εγγυητικών και παρεμβατικών δικαιωμάτων».
«Τα όσα καταγράφονται στα έγγραφα αποτελούν από μόνα τους την καλύτερη απάντηση σε όσους για εσωτερική κατανάλωση επιλέγουν τον δρόμο της ανέξοδης κριτικής», τονίζει ο ΔΗΣΥ και καλεί το ΑΚΕΛ «να αντιληφθεί πως ο εχθρός δεν είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Για το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ οι αποκαλύψεις των εγγράφων έρχονται να επιβεβαιώσουν τις θέσεις που τότε αλλά και αργότερα, εξέφραζαν στο Κυπριακό και ειδικότερα για τις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντάνα.
Το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως τα έγγραφα δικαιώνουν όσα το κόμμα έλεγε από τότε. Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε τα πάντα στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης. Και όχι μόνο δεν πήρε ανταλλάγματα, αλλά άνοιξε τις ορέξεις της Τουρκίας». Στη συνέχεια, αναφέρει το ΔΗΚΟ, η Τουρκία τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις επιμένοντας στο στρατό και τις εγγυήσεις. Υποδεικνύει πως ακολούθως τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν στην Τουρκία συγχαρητήρια και έριξαν τις ευθύνες για το ναυάγιο στην Ε/κ πλευρά και σήμερα «τα ίδια Ηνωμένα Έθνη είναι που μας λένε πως θα τετραγωνίσουν τον κύκλο».
Καταλήγοντας το ΔΗΚΟ υποστηρίζει πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της λανθασμένης στρατηγικής που ακολουθήθηκε από την ε/κ πλευρά.
Η ΕΔΕΚ από την πλευρά της τονίζει πως «επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά πως το πλαίσιο του ΓΓ δεν μπορεί να αποτελέσει βάση ουσιαστικής διαπραγμάτευσης».
Η ΕΔΕΚ διερωτάται πώς είναι δυνατό «μετά από όλα αυτά τα οποία δημοσιεύονται στα πρακτικά, να εξακολουθούν να υπάρχουν κόμματα που θεωρούν ότι το πλαίσιο του ΓΓ μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για την επίλυση του Κυπριακού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Πλήρως ικανοποιημένο είναι το Υπουργείο Υγείας για την εφαρμογή του μέτρου «test to stay» στα Δημοτικά Σχολεία, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση που έχει επιτυχία τότε θα εφαρμοστεί και σε άλλες δημόσιες Υπηρεσίες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.