ΑΘΗΝΑ. Οξεία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ξέσπασε μετά τη γνωστοποίηση του πορίσματος του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σύμφωνα με το οποίο δεν προέκυψε εκ της έρευνας καμία εμπλοκή κρατικών υπηρεσιών.
Οπως έγραψε και χθες ο «Εθνικός Κήρυκας», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, «συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛ.ΑΣ. (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».
Την ίδια ώρα, προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.λπ., οι οποίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος.
«Η Δικαιοσύνη μίλησε και παρουσίασε το ενδελεχές και εμπεριστατωμένο αποτέλεσμα της έρευνάς της. Κατά το σκέλος της υπόθεσης που ακόμα εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη, επαναλαμβάνουμε την ανωτέρω πάγια θέση μας περί εμπιστοσύνης στις ανεξάρτητες δικαστικές Αρχές», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές για την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ανέφερε χθες σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως «μετά τη χθεσινή μαύρη μέρα για τη Δικαιοσύνη στη χώρα μας, ήρθε η ώρα των αμείλικτων ερωτημάτων». Ο ίδιος μετά την ανακοίνωση του πορίσματος είχε εκφράσει τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του προς την Ελληνική Δικαιοσύνη σημειώνοντας πως «αυτό δυστυχώς ταυτίζεται πλέον με τη διάχυτη αίσθηση του ελληνικού λαού ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδικημένων».
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε το πόρισμα ως τη «δεύτερη πράξη» της «συγκάλυψης» του σκανδάλου των υποκλοπών.
Στο επίκεντρο της ανταλλαγής πυρών βρέθηκε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης με τον κ. Φάμελλο να τον ρωτά από το βήμα της Βουλής αν είναι πρόσωπο που διερευνάται για «θέματα εθνικής ασφάλειας ή κακουργηματική πράξη», εφόσον το πόρισμα του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει πως σε κάθε παρακολούθηση της ΕΥΠ «τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που ορίζει ο νόμος» και ο κ. Χατζηδάκης ήταν στόχος.
Το ερώτημα αν «εσείς θα ακολουθήσετε τη συμβουλή του συναδέλφου σας κ. Γεωργιάδη και θα ζητήσετε γονυπετής ‘συγγνώμη’ από τον κ. Δημητριάδη; Πραγματικά θα ήθελα μια απάντηση σε αυτό», απηύθυνε στον υπουργό Οικονομικών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης. «Ο κ. Μητσοτάκης σφράγισε ανεξίτηλα την πολιτική του κληρονομιά ως ο εντολέας της λειτουργίας ενός σκοτεινού παρακρατικού μηχανισμού», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης για τη απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης αναφορικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ο κ. Χατζηδάκης, σχολίασε, μεταξύ άλλων, σκωπτικά πως «χαίρομαι και δεν το είχα υποπτευθεί ότι έχω τόσο πολλούς πολιτικούς φίλους και στις τάξεις της αντιπολίτευσης, που ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την προστασία του ιδιωτικού μου χώρου».
Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου εξέφρασε το επιτελείο της Νέας Αριστεράς. «Το πόρισμα του Αρείου Πάγου είναι αυτό που ήθελε η κυβέρνηση για να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες της», σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ για «ντροπιαστική απόφαση» του Αρείου Πάγου, έκανε λόγο με τη σειρά της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.