x
 

Πολιτική

Πολιτικοί τριγμοί από το σκάνδαλο δωροδοκίας στα κατεχόμενα

27 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ έδωσε εντολή στη λεγόμενη «αστυνομία» για να ξεκινήσει έρευνα αναφορικά με τους ισχυρισμούς για δωροδοκία του πρώην αντιπροέδρου της Τουρκίας Φουάτ Οκτάϊ.

«Έδωσα τις απαραίτητες οδηγίες στην αστυνομία, το θέμα θα διερευνηθεί», ανέφερε στην «Γενί Ντουζέν», σε μια πρώτη τοποθέτηση του ο Ερσίν Τατάρ.

Ηχητικό ντοκουμέντο που έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο αναφέρεται στην παροχή «δώρου» ύψους 50 εκατ. δολαρίων από τον δολοφονημένο Τουρκοκύπριο επιχειρηματία στον πρώην αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάϊ, ο οποίος την προηγούμενη περίοδο ήταν αρμόδιος για θέματα της Κύπρου.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς που προβάλλονται, το «δώρο» δόθηκε στον Τούρκο πολιτικό με αντάλλαγμα την παροχή ασυλίας στα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Φάλγιαλι στην Τουρκία.

Το ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ακούγεται η φωνή του Τζεμίλ Ονάλ, ο οποίος σήμερα είναι φυλακισμένος στην Ολλανδία και προηγουμένως ήταν το δεξί χέρι του Φάλγιαλι, απεικονίζει τον Ε. Τατάρ ως το πρόσωπο-κλειδί-μεσάζοντα που διευκόλυνε τη διαδικασία της δωροδοκίας.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Ε. Τατάρ ανέφερε στη «Γενί Ντουζέν» ότι «είναι ψέμα. Ούτε γνωρίζω ούτε είμαι ενήμερος γι’ αυτό. Ούτε γνωρίζω ούτε έχω δει τους ανθρώπους που εμπλέκονται. Δεν νομίζω ότι ο Φουάτ Οκτάϊ εμπλέκεται σε κάτι τέτοιο».

Ο Ε. Τατάρ ανέφερε ότι έδωσε οδηγίες στην αστυνομία σχετικά με τις εν λόγω ηχογραφήσεις και ότι θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Από την πλευρά του, ένα άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο στη όλη υπόθεση, ο Τ/κ δημοσιογράφος, Αλιχάν Πεχλιβάν ανέφερε στην τ/κ εφημερίδα ότι «το άτομο (Ονάλ) υπέβαλε αίτηση ασύλου. Στις 26 Δεκεμβρίου έχει δίκη. Γι’ αυτό βγαίνουν αυτές οι ειδήσεις. Δούλεψα με τον Χαλίλ Φάλγιαλι για δυο χρόνια. Φυσικά, υπήρξα μάρτυρας πολλών πραγμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, δεν έχω ακούσει ποτέ μέχρι σήμερα για το περιστατικό δωροδοκίας που αναφέρεται στις ηχογραφήσεις».

Τέλος, ο Τούρκος δημοσιογράφος, Τζεβχερί Γκιουβέν που έφερε στο προσκήνιο το ηχητικό ντοκουμέντο, ανέφερε στη τ/κ εφημερίδα ότι ο Ονάλ «έκανε αυτές τις συνομιλίες από το τηλέφωνο της φυλακής του στην Ολλανδία».

Οι «αρμόδιες αρχές της Κύπρου», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος ή της Τουρκίας, είπε, «μπορούν να επικοινωνήσουν με τη φυλακή στην Ολλανδία και να εξασφαλίσουν τις ηχογραφήσεις αυτών των συνομιλιών».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οριακά πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο της ΕΕ είναι το προσδόκιμο ζωής στην Κύπρο με τις γυναίκες να ζουν κατά 4 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ