x

Κοινωνία

Πολιτογραφήθηκαν ένα εκατομμύριο νέοι Αμερικανοί – Αποτελεί ηψηλό 15 ετών

03 Ιανουαρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Ενα ανεμοδαρμένο πρωινό της περασμένης άνοιξης, η Μαμ Λεβίλ (Mom Leveille) γλίστρησε με ένα κόκκινο φόρεμα και ψηλοτάκουνα πέδιλα και κατευθύνθηκε σε ένα πάρκο στο Μπρούκλιν, με τα νεύρα της τεντωμένα. Πρόσφυγας από την Καμπότζη, η κα Λεβίλ είχε κάνει αίτηση για αμερικανική υπηκοότητα σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα, και, τελικά, ήταν κοντά η στιγμή που θα έδινε μόνιμο όρκο πίστης στη χώρα όπου η οικογένειά της είχε βρει ασφαλές καταφύγιο.

Στις κερκίδες του Πάρκου Μαϊμονίδη, ενώθηκε με 250 άτομα από 65 χώρες που ορκίστηκαν από δικαστές που φορούσαν τις επίσημες μαύρες τηβέννους. Όπως η 39χρονη Λεβίλ, πολλοί από τους νέους Αμερικανούς περίμεναν περισσότερο από ένα χρόνο για να προσκληθούν στην τελετή πολιτογράφησης από την πρώτη στιγμή που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους.

Σκούπισε τα δάκρυά της εκείνη την ημέρα καθώς σηκώθηκε για να εκφωνήσει μια ομιλία σχετικά με την ασφάλεια, το εκλογικό καθήκον και την ευθύνη που συνεπάγεται το να γίνεις πολίτης. «Ηταν μια πολύ, πολύ μακρά διαδικασία και ήταν πολύ συναισθηματική», είπε.

Σε όλη τη χώρα, οι τελετές πολιτογράφησης επιστρέφουν, σε πάρκα, αθλητικούς χώρους και δικαστικά μέγαρα, μετά από μια μακρά παύση που προκλήθηκε από τα κλεισίματα του Covid-19 που ανέστειλαν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, έκλεισαν τα γραφεία μετανάστευσης και έβαλαν χιλιάδες αιτήσεις υπηκοότητας σε αναμονή.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο μετανάστες έγιναν πολίτες το οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και σχεδόν 15 χρόνια και ο τρίτος υψηλότερος αριθμός όλων των εποχών, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της «Pew Research», που καταδεικνύει τον αυξανόμενο αντίκτυπο της μετανάστευσης σε όσους ζουν και εργάζονται σε τις Ηνωμένες Πολιτείες — και ποιος ψηφίζει.

«Οι άνθρωποι έχουν κίνητρα να γίνουν πολίτες», δήλωσε ο Τζέφρι Πάσελ (Jeffrey S. Passel), ανώτερος δημογράφος στην Pew Research, ο οποίος συνέγραψε τη μελέτη με βάση τα κυβερνητικά δεδομένα. «Οι αριθμοί όχι μόνο έχουν ανακάμψει. Φτάνουν σε επίπεδα που σπάνια έχουμε δει στην ιστορία μας».

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που επιδιώκουν να γίνουν πολίτες δεν αντικατοπτρίζεται στα στοιχεία του τέλους του έτους και είναι στην πραγματικότητα πολύ υψηλότερος λόγω του σωρού των αιτήσεων. Εκκρεμούν ακόμη περίπου 670.000 πολιτογραφήσεις.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει κάνει πολλά βήματα για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας, όπως την απλούστευση των εντύπων και τον αναπροσανατολισμό των ερωτηθέντων από πόλεις των οποίων τα γραφεία μετανάστευσης είναι εκτεταμένα σε εκείνα που έχουν χωρητικότητα. Αυτό συνέβαλε στη μείωση του συσσωρευμένου όγκου των εκκρεμών αιτήσεων από πάνω από ένα εκατομμύριο τον Δεκέμβριο του 2020.

Οι Υπηρεσίες Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ, ο οργανισμός που χειρίζεται τις αιτήσεις, ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι θα διεξάγει σύντομα μια δοκιμή ενός επανασχεδιασμένου τεστ πολιτογράφησης που θα είναι πιο δίκαιο και συνεπές. Για την προφορική αξιολόγηση, οι υποψήφιοι θα κληθούν να περιγράψουν τρεις φωτογραφίες με καθημερινές δραστηριότητες, τον καιρό ή το φαγητό. Ο στόχος είναι να δοκιμαστεί η συνήθης χρήση της αγγλικής γλώσσας, αντί να βασιστείτε σε σύνθετες ερωτήσεις των οποίων οι απαντήσεις μπορεί να διαφέρουν σημαντικά με βάση την προσωπική ιστορία των μεταναστών και τις χώρες καταγωγής. (Οι αιτούντες θα κληθούν να απαντήσουν χωριστά στα Αγγλικά σε ερωτήσεις ασφαλείας ως μέρος της αξιολόγησης.)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα πως θα υπάρξουν επιπτώσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τις πληροφορίες που δημοσιοποίησε ένα αμερικανικό μπλογκ ερευνητικής δημοσιογραφίας, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ ήταν πίσω από τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους αγωγούς αερίου Nord Stream.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ