x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Κύριο Άρθρο

Πορείες για την τιμή των όπλων

Πορείες διαμαρτυρίας σήμερα στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο των εορτασμών για την εργατική Πρωτομαγιά. «Δεν είναι αργία, είναι απεργία» ακουγόταν να λέει το παλιό σύνθημα, αλλά ήταν δύσκολο να ξεχωρίσεις αν πράγματι η σημερινή ημέρα ήταν απεργία ή αργία και κυρίως για ποιους: πέρα από το κέντρο της Αθήνας όπου γίνονταν οι διαδηλώσεις όλη η υπόλοιπη πόλη και η χώρα γενικότερα εργαζόταν κανονικά. Δεν καταλάβαινες δηλαδή, αν βρισκόσουν σε κάποια άλλη περιοχή της Αθήνας, στους Αμπελόκηπους δηλαδή ή στη Νέα Σμύρνη επί παραδείγματι, ότι η σημερινή ημέρα είχε κάτι το διαφορετικό από τις υπόλοιπες.

Κατανοούμε ότι κάποιοι είναι υποχρεωμένοι να ασκήσουν τα συνδικαλιστικά τους καθήκοντα – τα οποία ξεκινούν και τελειώνουν με τις ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής. Το έκαναν δε μάλιστα παρά το γεγονός ότι επισήμως η σημερινή αργία (ή έστω απεργία) έχει μεταφερθεί για την προσεχή Τρίτη 7 Μαϊου (που σημαίνει πρακτικά ότι η αργία αντί απλά να μεταφερθεί έγινε… διπλή).

Τέτοιου είδους πρακτικές και νοοτροπίες είναι παρωχημένες. Οι απεργίες δεν γίνονται εθιμοτυπικά. Δεν μπορεί ο κόσμος να αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης να είναι εν εξελίξει και στο κέντρο της Αθήνας να ακούγονται συνθήματα «για τον εργάτη» άνευ του οποίου «γρανάζι δεν γυρνά».

Οι απεργίες έχουν νόημα και ουσία όταν αφορούν το σύνολο των εργαζομένων και όταν υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Σήμερα εξ ονόματος του συνόλου των εργαζομένων στην Ελλάδα «μιλούσε» (και πάλι) μια μικρή μειοψηφία η οποία σε καμιά περίπτωση δεν εκφράζει τα συμφέροντα όλων. «Μιλούσε» μια μικρή μειοψηφία η οποία στο όνομα όλων των υπολοίπων επιχειρεί απλά να διασφαλίσει τα δικά της μικροσυμφέροντα που απορρέουν από τη συνδικαλιστική της δράση. Εξ ου και η σημερινή πορεία ήταν απλά για την τιμή των (συνδικαλιστικών) όπλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν και οι κρίσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό δεν εκλείπουν, σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει ο μέσος Ελληνας πολίτης εξακολουθεί να είναι η ακρίβεια, γεγονός που έχει αναγνωρισθεί πολλές φορές και εκ νέου προσφάτως και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ