x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Πώς μπορεί το αποτέλεσμα των εκλογών να μετατραπεί σε ήττα

Το μήνυμα ήταν δυνατό. Ηταν τόσο δυνατό που η ζωή μας επισκιάστηκε. Που ο ουρανός σήμερα γέμισε με σύννεφα ανησυχίας.

Δεν ήταν η μέρα που «άλλαξε τον Κόσμο», αλλά ήταν η μέρα που μπορεί να αποτελεί την αφετηρία της αλλαγής της Ευρώπης προς μια κατεύθυνση δανεισμένη από τα παλιά με απρόοπτες συνέπειες.

Δεν είμαστε συνηθισμένοι να χάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές. Εχει κερδίσει άλλωστε πέντε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Προχθές όμως στις ευρωεκλογές τον ψήφισαν 800.000 λιγότεροι, από ό,τι στις προηγούμενες γενικές, όμως, εκλογές του 2023.

Αυτό που δημιούργησε την εντύπωση της ήττας, δεν ήταν τόσο το ίδιο το αποτέλεσμα, όσο η δήλωση του Μητσοτάκη ότι θα έπαιρνε 33% των ψήφων, κι αντί αυτού πήρε 28%.

Αυτό επισκίασε το γεγονός ότι προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ κατά 14%.

Επιπλέον, και επίσης σοβαρό: Οι πανωλεθρίες που υπέστησαν ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Σολτς -ηγέτες των δύο μεγαλύτερων χωρών στην Ευρώπη- οφείλεται σε ένα μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι δεν είναι ισχυρές ηγετικές προσωπικότητες. Εκεί πάτησαν οι αντίπαλοί τους και τους κατατρόπωσαν.

Δεν συνέβη όμως το ίδιο στην Ελλάδα. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε αντίθεση με αυτούς, ο Κυριάκος είναι πολύ πιο ισχυρή ηγετική προσωπικότητα από ό,τι οι αντίπαλοί του. Αυτό αναχαίτισε την περαιτέρω διολίσθηση των ποσοστών που πήρε η ΝΔ.

Αρα για ποια ήττα μιλάμε;

Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ότι ο Μητσοτάκης δεν έχασε τον πόλεμο, αλλά μια μάχη. Θα κινδυνεύσει να χάσει τον πόλεμο αν δεν ακούσει το μήνυμα που του έστειλε ο λαός. Και γι’ αυτό πρέπει να σκύψει στην κοινωνία.

Να κάνει πράξη το «ακούω τη φωνή σας και την ακούω δυνατά», που είπε την Κυριακή το βράδυ.

Και, βέβαια, αυτό που θα άκουσε, είναι ότι η ακρίβεια έχει ρημάξει ένα ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών. Οτι οι μετανάστες αλλάζουν την όψη της Αθήνας. Οτι ο Θεός να σε βοηθά αν χρειαστεί να πας στα νοσοκομεία. Οτι η διαφορά εισοδημάτων αυξάνεται όλο και περισσότερο. Οτι η διαφθορά ανθίζει.

Ας δώσει τη μάχη με τα προβλήματα αυτά. Το θέμα της ακρίβειας δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Τουλάχιστον όμως να κάνει η κυβέρνηση ό,τι είναι δυνατόν. Κι αν δεν μπορούν να ρίξουν τις τιμές των προϊόντων, ας το δουν το θέμα από την άλλη του πλευρά, της ουσιαστικής ενίσχυσης των απόρων.

Ακόμα, η κοινωνία ζητά σεβασμό στις αρχές και τις παραδόσεις της χώρας. Ωραίες και καλές οι μοντέρνες κοινωνικές ιδέες, αλλά μέχρι ενός σημείου. Δεν θέλει να αισθάνεται ότι της το επιβάλλουν μικρές δυναμικές, άσχετες προς αυτούς, μειονότητες.

Υπάρχει όμως και ένα δυνατό μήνυμα προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης: δεν τα εμπιστεύεται ο λαός γι’ αυτό και δεν τον επηρεάζουν. Αισθάνεται ότι τα ΜΜΕ έχουν απομακρυνθεί από τον προορισμό τους, από την αντικειμενική ενημέρωση του λαού. Διακρίνει πια τα παιχνίδια που παίζουν. Γι’ αυτό και δεν έχουν την απήχηση που κάποτε είχαν.

Το ότι δε η αποχή έφτασε στο 60% αυτό αποτελεί ένα άλλο μήνυμα, ξεχωριστό, δυνατό και άκρως μελαγχολικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί του Τζο Μπάιντεν ανησυχούν για την πνευματική του κατάσταση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ