x
 

Κοινωνία

Πώς φαντάζονταν την Ελλάδα του 2021 οι ερευνητές το 2005;

23 Ιουλίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Τον Μάρτιο του 2005 η Ελλάδα βιώνει ακόμα την ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων, της κατάκτησης του Euro και της εισόδου στην Ευρωζώνη. Ελάχιστοι γνωρίζουν το Facebook και ακόμα λιγότεροι το χρησιμοποιούν. Το Twitter δεν υπάρχει καν. Οι περισσότεροι δεν βλέπουν ούτε στον ορίζοντα τις σκιές της δημοσιονομικής κρίσης του 2009 ή των μαζικών προσφυγικών ροών από το 2015.

Σε αυτό το σκηνικό, μία ομάδα ερευνητών, προερχόμενων από την κοινοπραξία τριών πανεπιστημίων και δύο επιχειρήσεων, συντάσσει το 2005 ένα πολυσέλιδο κείμενο, στο πλαίσιο του έργου «Τεχνολογική Προοπτική Διερεύνηση στην Ελλάδα». Η ομάδα εξετάζει πιθανά σενάρια για το πώς θα είναι η Ελλάδα, η Ευρώπη και ο Kόσμος το 2021.

Οι υποθέσεις που διατυπώνουν εντάσσονται σε πολλά διαφορετικά πιθανά σενάρια, αλλά οι αναφορές σε μερικά από αυτά θα μπορούσαν να έχουν γραφτεί «χθες»: «Η είσοδος πολλών μεταναστών (…) πολώνει τους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς (…) Παρατηρείται ισχυροποίηση ακραίων, ξενοφοβικών τάσεων και ιδεολογιών. Μεγάλα τμήματα του ευρωπαϊκού πληθυσμού αισθάνονται ανασφάλεια για το μέλλον και ένα μέρος τους στρέφεται εναντίον των προσφύγων. Στο προσκήνιο βρίσκεται η απαρχή τάσεων απομονωτισμού, η παύση της ανοχής του διαφορετικού» γράφουν σε ένα από τα πιθανά σενάρια για την Ευρώπη του 2021, πάνω από 16 χρόνια πριν.

– Σενάριο 1: «Κήπος». Διαμορφώνεται ισχυρός πόλος ανάπτυξης, αποτελούμενος από υπηρεσίες σχετικές με τουρισμό, πολιτισμό και έρευνα, γύρω από τον οποίο στρέφονται άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Δημιουργούνται υποδομές, βελτιώνονται οι μεταφορές και επικοινωνίες, καθώς και η παροχή υπηρεσιών υγείας. Η προστασία του περιβάλλοντος αποκτά προτεραιότητα. Στο πεδίο της Eρευνας-Τεχνολογίας-Καινοτομίας (Ε-Κ-Τ) δίνεται έμφαση στην αξιοποίηση των εγχώριων φυσικών και αγροτικών πόρων (π.χ. ήπιες πηγές ενέργειας, φυτική παραγωγή), στην πληροφορική, την ποιότητα ζωής και τις κοινωνικές επιστήμες.

– Σενάριο 2: «Δύο Ταχυτήτων». Η χώρα ακολουθεί αναπτυξιακή πορεία δύο ταχυτήτων, με αποτέλεσμα μεγιστοποίηση αντιθέσεων και συνύπαρξη δύο ετερογενών κόσμων. Ο ένας θύλακας έχει διεθνή και εκσυγχρονιστικό χαρακτήρα, πρόσβαση σε πληροφορία και γνώση, και είναι ανοικτός σε επικοινωνία και ανέλιξη. Ο άλλος έχει εθνικό χαρακτήρα, συσπειρώνει άτομα με περιορισμένα προσόντα και ελλιπή πρόσβαση στην πληροφορία και τις σύγχρονες εξελίξεις. Ορισμένοι τομείς παρουσιάζουν μεγάλη πρόοδο σε Ε-Κ-Τ, ενώ άλλοι καθυστερούν σημαντικά.

– Σενάριο 3: «Ανταγωνιστικό – Φιλελεύθερο Μοντέλο». Στην Ελλάδα επικρατούν αρχές φιλελεύθερης οικονομίας, με την αγορά να αποτελεί τον κύριο μηχανισμό λήψης αποφάσεων και παραγωγής – διανομής πλούτου, και τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες να διευρύνονται. Στην Ε-Κ-Τ υιοθετείται το αμερικανικό μοντέλο που βασίζεται σε προσφορά και ζήτηση.

– Σενάριο 4: «Αστάθειας – Μείζονος Κινδύνου». Διάφορα γεγονότα και πολιτικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε γενικευμένη κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας για την αντιμετώπιση καταστροφών, μεγάλων κινδύνων, θεμελιακών προβλημάτων επιβίωσης ή πολιτικοστρατιωτικών απειλών. Σε αυτό το σενάριο, το σύνολο των τομέων και κλάδων (συμπεριλαμβανόμενου εκείνου της Ε-Κ-Τ) προσανατολίζονται κατάλληλα με προτεραιότητα την αντιμετώπιση της μείζονος απειλής.

Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.  Επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το campus του ΑΠΘ μετά την ολοκλήρωση πορείας αντιεξουσιαστών κατά του νέου ποινικού κώδικα .

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ