x
 

Πολιτική

Πώς η CIA βοηθά κρυφά την Ουκρανία να πολεμήσει τον Πούτιν

26 Φεβρουαρίου 2024

NEA YOΡΚΗ. Φωλιασμένη σε ένα πυκνό δάσος, η ουκρανική στρατιωτική βάση φαίνεται εγκαταλελειμμένη και κατεστραμμένη, το κέντρο διοίκησής της είναι ένας καμένος φλοιός, ένα θύμα από ένα φράγμα ρωσικών πυραύλων στις αρχές του πολέμου.

Αλλά αυτό είναι πάνω από το έδαφος.

Οχι πολύ μακριά, ένα διακριτικό πέρασμα οδηγεί κατηφορικά σε ένα υπόγειο καταφύγιο όπου ομάδες Ουκρανών στρατιωτών παρακολουθούν ρώσικους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και κρυφακούν συνομιλίες μεταξύ Ρώσων διοικητών. Σε μια οθόνη, μια κόκκινη γραμμή ακολουθούσε τη διαδρομή ενός εκρηκτικού drone που περνούσε μέσω της ρωσικής αεράμυνας από ένα σημείο στην Κεντρική Ουκρανία σε έναν στόχο στη ρωσική πόλη Ροστόφ.

Το υπόγειο καταφύγιο, που κατασκευάστηκε για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο κέντρο διοίκησης τους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας, είναι ένα μυστικό νευρικό κέντρο του Στρατού της Ουκρανίας.

Υπάρχει επίσης ένα ακόμη μυστικό: Η βάση χρηματοδοτείται σχεδόν πλήρως, και εν μέρει είναι εξοπλισμένη, από την CIA.

«Εκατόν δέκα τοις εκατό», είπε ο στρατηγός Σέρχιι Ντβορέτσκιι (Serhii Dvoretskiy), ανώτατος διοικητής των μυστικών υπηρεσιών, σε μια συνέντευξη στη βάση.

Μπαίνοντας τώρα στον τρίτο χρόνο ενός πολέμου που έχει στοιχίσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, η συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών μεταξύ Ουάσιγκτον και Κιέβου αποτελεί βασικό στοιχείο της ικανότητας της Ουκρανίας να αμυνθεί. Η CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών παρέχουν πληροφορίες για στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις, παρακολουθούν τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και βοηθούν στην υποστήριξη κατασκοπευτικών δικτύων.

Αλλά η εταιρική σχέση δεν είναι δημιουργία εν καιρώ πολέμου, ούτε η Ουκρανία είναι ο μόνος δικαιούχος.

Ρίζωσε μία δεκαετία πριν και ξεκίνησε υπό τρεις πολύ διαφορετικούς προέδρους των ΗΠΑ, που προωθήθηκαν από βασικά άτομα που συχνά έπαιρναν τολμηρά ρίσκα. Μετέτρεψε την Ουκρανία, της οποίας οι υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούνταν εδώ και πολύ καιρό ως πλήρως διακυβευμένες από τη Ρωσία, σε έναν από τους σημαντικότερους εταίρους πληροφοριών της Ουάσιγκτον εναντίον του Κρεμλίνου σήμερα.

Η θέση ακρόασης στο ουκρανικό δάσος είναι μέρος ενός δικτύου βάσεων κατασκόπων που υποστηρίζεται από την CIA που κατασκευάστηκε τα τελευταία οκτώ χρόνια και περιλαμβάνει 12 μυστικές τοποθεσίες κατά μήκος των ρωσικών συνόρων. Πριν από τον πόλεμο, οι Ουκρανοί απέδειξαν τη συμμαχία τους στους Αμερικανούς συλλέγοντας αναχαιτίσεις που βοήθησαν να αποδειχθεί η εμπλοκή της Ρωσίας στην κατάρριψη του εμπορικού αεροσκάφους της «Malaysia Airlines Flight 17» το 2014. Οι Ουκρανοί βοήθησαν επίσης τους Αμερικανούς να κυνηγήσουν τους Ρώσους πράκτορες που αναμίχθηκαν στην προεδρική εκλογή των ΗΠΑ το 2016.

Γύρω στο 2016, η CIA άρχισε να εκπαιδεύει μια επίλεκτη ουκρανική δύναμη κομάντο -γνωστή ως Μονάδα 2245- η οποία κατέλαβε ρωσικά drones και εξοπλισμό επικοινωνίας, έτσι ώστε οι τεχνικοί της CIA θα μπορούσαν να τα αναστρέψουν και να σπάσουν τα συστήματα κρυπτογράφησης της Μόσχας.

Και η CIA βοήθησε επίσης στην εκπαίδευση μιας νέας γενιάς Ουκρανών κατασκόπων που δρούσαν στη Ρωσία, σε όλη την Ευρώπη και στην Κούβα και σε άλλα μέρη όπου οι Ρώσοι έχουν μεγάλη παρουσία.

Πηγή: «Νew York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει σχεδόν διαγράψει το πρώιμο εκλογικό πλεονέκτημα του Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω ενδείξεων ότι η βάση των Δημοκρατικών έχει αρχίσει να συνενώνεται πίσω από τον Πρόεδρο παρά τις αμφιβολίες για την κατεύθυνση της χώρας, την οικονομία και την ηλικία του, σύμφωνα με νέα έρευνα των «New York Times» και «Siena College».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ