x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς να κάνουμε τη ζωή μας πιο απλή

Φαίνεται πως μεγαλώνοντας κανείς χάνει την ικανότητα που έχει ως νήπιο να αποφορτίζεται, όταν νιώθει ότι έχει κουραστεί σωματικά ή πνευματικά, όταν αισθάνεται ότι έχει εκτεθεί σε πολλά ερεθίσματα που τον έχουν εξαντλήσει. Από τη στιγμή μάλιστα που ένα παιδί ξεκινάει το σχολείο, μαθαίνει να μπαίνει σε πρόγραμμα το οποίο, όσο εκείνο μεγαλώνει, γίνεται όλο και πιο πιεστικό, όλο και πιο κουραστικό, ενώ παράλληλα μειώνεται ο χρόνος που αφιερώνει στο να ηρεμεί ψυχικά και να χαλαρώνει, ακόμη κι αν έχει ελεύθερο χρόνο. Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς πόσο σημαντικό είναι να έχουν δραστηριότητες μετά το σχολείο, να μην «ξοδεύουν» τον χρόνο τους, να γίνονται συνεχώς καλύτερα, αλλά δεν μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τις καταστάσεις που νιώθουν πίεση, άγχος ή τον φόβο της αποτυχίας.

Ως ενήλικες πια, πολλοί από εμάς ξυπνάμε με ένα βάρος στο στήθος για την καινούρια μέρα που ξεκινάει, καθώς με το που ανοίγουμε τα μάτια μας αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τι πρέπει να διεκπεραιώσουμε. Θεωρούμε απόλυτα φυσικό, τα πρώτα λεπτά της ημέρας να ελέγχουμε το κινητό μας, τα emails μας και το ημερολόγιο. Πολύ συχνά το πρόγραμμά μας είναι τόσο φορτωμένο που δουλεύουμε ακόμη και στο δρόμο για τη δουλειά ή την ώρα του φαγητού. Και τις λίγες φορές που δεν έχουμε κάτι να κάνουμε, πιάνουμε τον εαυτό μας να νιώθει άβολα, σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά, σαν κάτι να λείπει, σαν κάτι να κάνουμε λάθος.

Και πράγματι ίσως κάτι να κάνουμε λάθος. Κάνουμε την ζωή μας όλο και περισσότερο πολύπλοκη ξεχνώντας ότι έχουμε ακόμη την ίδια ανάγκη να αποφορτιζόμαστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως τότε που ήμασταν παιδιά. Το αποτέλεσμα είναι να βιώνουμε ένα συνεχές άγχος, που στην πραγματικότητα είναι ένα σημάδι ότι έχουμε εξαντληθεί πνευματικά ή και ψυχικά, ότι είμαστε εκτεθειμένοι σε υπερβολικά πολλά ερεθίσματα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε.

Τι μπορούμε, επομένως, να κάνουμε για να απλοποιήσουμε τη ζωή μας;

1. Ανοίγουμε χώρο (κυριολεκτικά και μεταφορικά) για αυτά που πραγματικά έχουν σημασία.

Τα πολλά πράγματα στο σπίτι απαιτούν χρήμα, χώρο και ενέργεια. Όσο κρατάμε αντικείμενα, ρούχα ή οτιδήποτε άλλο που δεν χρειαζόμαστε, έχουμε ανάγκη από περισσότερους και μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους, είναι δύσκολο να οργανωθούμε και να βρούμε κάθε φορά αυτό που χρειαζόμαστε, καταναλώνουμε πολύ χώρο να τακτοποιήσουμε αυτά που υπάρχουν γύρω μας.
Επιπλέον ένα χαοτικό περιβάλλον μας επηρεάζει και ψυχολογικά, ενώ ένας καλά οργανωμένος χώρος μάς βοηθάει να είμαστε περισσότερο αποδοτικοί και αποτελεσματικοί σε ό,τι έχουμε να διεκπεραιώσουμε.
Άλλωστε, όταν κανείς έχει να νοιαστεί για λιγότερα πράγματα νιώθει πιο ανάλαφρος, πιο ανεξάρτητος και έχει την ενέργεια να ασχοληθεί με αυτά που πραγματικά χρειάζεται.
Το πρώτο επομένως, που μπορεί κανείς να κάνει για να απλοποιήσει τη ζωή του, είναι να αρχίσει να αδειάζει το σπίτι του από τα πράγματα που δεν χρειάζεται.
Με τον ίδιο τρόπο βοηθάει να αδειάσουμε και το μυαλό μας από τις βλαβερές καθημερινές συνήθειες. Αντί να γυρνάει κανείς στο παρελθόν, αντί να εστιάζει σε αυτά που δεν έχει, ή να νιώθει αυτολύπηση, βοηθάει περισσότερο να εξασκείται καθημερινά στην ευγνωμοσύνη, στην αποδοχή και τη συμπόνια. Είναι το πρώτο βήμα για μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

2. Επανεξετάζουμε και ιεραρχούμε τις ανάγκες μας.

Λιγότερες ανάγκες σημαίνει λιγότερη δουλειά, περισσότερα χρήματα και φυσικά περισσότερος ελεύθερος χρόνος.
Πολλές φορές αγοράζει κανείς πράγματα από μία παρόρμηση της στιγμής που μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διαφορετικούς λόγους εκτός από το ότι πραγματικά τα χρειάζεται. Μπορεί να ψωνίζουμε γιατί δεν νιώθουμε καλά, γιατί μας άρεσε κάτι που στην πραγματικότητα δεν θα το χρησιμοποιήσουμε ποτέ, επειδή νομίζουμε ότι μπορεί να το χρειαστούμε στο μέλλον.
Κάθε πράγμα όμως που αγοράζουμε στην πραγματικότητα σημαίνει ώρες δουλειάς, ώρες κόπου, ώρες που μπορεί να μας στερούν χρόνο από τους αγαπημένους μας, από αυτά που μας αρέσει να κάνουμε, από τον εαυτό μας.

3. Διεκδικούμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό μας και περισσότερο ύπνο.

Ακόμη και αν σωματικά αντέχουμε να γεμίσουμε τη μέρα μας με υποχρεώσεις, αυτό έχει επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία. Οι συναναστροφές με πολύ κόσμο, οι πολλές κοινωνικές ή επαγγελματικές εκδηλώσεις και συναλλαγές μπορεί να είναι εξαντλητικές και ανούσιες. Η οριοθέτηση τού τι μπορούμε και τι είμαστε διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε από τον ελεύθερο χρόνο μας για ένα επαγγελματικό δείπνο, για μια έξοδο χωρίς νόημα, είναι το πρώτο βήμα για να κερδίσουμε χρόνο για τον εαυτό μας, για να κάνουμε περισσότερα πράγματα που μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν. Είναι σημαντικό μέσα στη μέρα μας να αφήνουμε χρόνο χωρίς να κάνουμε τίποτα, να επιτρέπουμε στον εαυτό μας απλά να υπάρχει και να ξεκουράζεται, να φροντίζουμε για επαρκή και χαλαρωτικό ύπνο.

4. Ανακτούμε τον έλεγχο των οικονομικών μας

Όσα χρήματα και να έχει κανείς, αν δεν έχει τον έλεγχο των οικονομικών του, δεν θα του είναι ποτέ αρκετά. Είναι σημαντικό να έχουμε σαφή γνώση της οικονομικής μας κατάστασης, των πραγματικών μας οικονομικών αναγκών και να έχουμε θέσει οικονομικούς στόχους. Με αυτόν τον τρόπο, οι οικονομικές μας αποφάσεις γίνονται πιο εύκολες και είναι πιθανότερο να νιώθουμε μεγαλύτερη ηρεμία και ασφάλεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέρασε σχεδόν απαρατήρητη η συμπλήρωση 20 χρόνων από το δημοψήφισμα (24 Απριλίου 2004) και την ηχηρή απόρριψη του σχεδίου Ανάν από το 76% των Ελληνοκυπρίων, την ίδια ώρα που έγινε αποδεκτό από το 64% των Τουρκοκυπρίων.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ