x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πώς οι Ελληνες ομογενείς μπορούν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους

02 Μαρτίου 2024
Tης Αννας Κορακή

Η επιδείνωση του στεγαστικού προβλήματος στην Ελλάδα, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, αντανακλάται σε μια ευρύτερη ευρωπαϊκή πραγματικότητα, καθιστώντας αναγκαίο τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό λήψης κυβερνητικών μέτρων. Στόχος είναι η αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης και η επίτευξη περιορισμού των τιμών των ακινήτων τόσο στην αγορά όσο και στην ενοικίαση.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει εξειδικευμένα προγράμματα όπως τα «Σπίτι μου», «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», και «Κοινωνική Αντιπαροχή». Παράλληλα, διεξάγονται εντατικές συζητήσεις σχετικά με την προοπτική φοροαπαλλαγών και άλλων ελαφρύνσεων για εκείνους που προσφέρουν προς ενοικίαση ακίνητα για τουλάχιστον τρία έτη, τα οποία παρέμεναν «κλειστά».

Επιπρόσθετα, κυκλοφορούν σενάρια σχετικά με την επικείμενη ανακοίνωση αύξησης των ελάχιστων ποσών επένδυσης για τους κατόχους Golden Visa. Ηδη, το ελάχιστο όριο έχει αυξηθεί από 250.000 σε 500.000 ευρώ σε περιοχές με υψηλή ζήτηση, όπως το κέντρο της Αθήνας, τα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής. Οι εν λόγω εξελίξεις αντικατοπτρίζουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζει ο στεγαστικός τομέας.

Σε κάθε περίπτωση οι αιτίες του στεγαστικού προβλήματος (αυξημένη ζήτηση – μειωμένη προσφορά) είναι πολυσύνθετες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το γεγονός της ύπαρξης κενών – εγκαταλελειμμένων κατοικιών, οι οποίες δεν μπορούν να «βγουν» στην αγορά.

Αννας Κορακή

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών περίπου 650.000 ακίνητα στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούνται, εκ των οποίων 150.000 βρίσκονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ αυτών των ακινήτων, εκτιμάται ότι πολλά ανήκουν σε Ελληνες ομογενείς που διαμένουν στο εξωτερικό. Πρόκειται κυρίως για ακίνητα που κληρονόμησαν ως πατρική περιουσία, χωρίς ποτέ να έχουν προχωρήσει σε αποδοχή κληρονομιάς ή να τα έχουν επισκεφθεί οι ίδιοι.

Σίγουρα η μακρά απουσία ενός Ελληνα ομογενούς από τον τόπο όπου βρίσκεται το ακίνητο και η συνακόλουθη έλλειψη επιτήρησης και χρήσης του ακινήτου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, είχε ως επακόλουθο διάφορα ζητήματα που καθιστούσαν μέχρι πρότινος την εκμετάλλευση του ακινήτου μη συμφέρουσα.

Η ψηλή φορολογία, οφειλές στον Δήμο, σε κοινόχρηστα κ.τ.λ., μη δήλωση των τετραγωνικών στο Δήμο ή μη νομιμοποίηση λόγω τυχόν πολεοδομικών παραβάσεων, μη τακτοποίηση ακινήτων, μη δήλωσηστο Κτηματολόγιο, εκκρεμή δικαστήρια μεταξύ συνιδιοκτητών – συγκληρονόμων, εμφάνιση ακινήτου ως αγνώστου ιδιοκτήτη, η ελληνική γραφειοκρατία κ.ά. συνέβαλλαν επίσης στη μη αξιοποίηση ακινήτων.

Μετά την ψηφιοποίηση του ελληνικού κράτους, των πρόσφατων νομοθετικών αλλαγών και των μελλοντικών, ως νομικοί εκπρόσωποι πολλών Ελλήνων του εξωτερικού σε ζητήματα ακίνητης περιουσίας, εκτιμούμε ότι η συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι η πιο συμφέρουσα για τους ιδιοκτήτες – Ελληνες ομογενείς, να μεριμνήσουν για τα εγκαταλελειμμένα ακίνητά τους και να επωφεληθούν από την αξία που θα τους αποφέρουν, μέσω στρατηγικών σχεδιασμών τακτοποίησης και ανακαίνισής τους.

Ταυτόχρονα οι Ελληνες ομογενείς θα συνδράμουν για μία ακόμη φορά την πατρίδα μας στη λύση ενός κοινωνικοοικονομικού προβλήματος, δίνοντας διέξοδο στην εύρεση ακινήτων από Ελληνες ιδιώτες.

Με βάση την εμπειρία μας στη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, μπορούμε να αποτελέσουμε τον συνδετικό κρίκο κάθε Ελληνα ομογενούς με το ελληνικό κράτος, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, ειδικά σε αυτή τη χρονική στιγμή της Στεγαστικής Κρίσης.

Ενδεικτικά αναλαμβάνουμε τις ακόλουθες υπηρεσίες:

Διαδικασίες «αναβίωσης» ακινήτων | Εκτίμηση αξίας ακινήτων βάσει θέσης, περιοχής,  Σύγκριση εξόδων αποκατάστασης της λειτουργικότητας του ακινήτου με την αξία του σε περίπτωση πώλησης ή μίσθωσης, Πολεοδομικό έλεγχο, Τακτικό έλεγχο ακινήτου με επιτόπια μετάβαση σε αυτό.

Αξιοποίηση Ακινήτων | Διατήρηση των ακινήτων σε κατάσταση ασφαλή και ικανή ώστε μέσω των απαραίτητων τεχνικών διαδικασιών αναμόρφωσης ή επισκευής τους να μπορούν να αποφέρουν επαυξημένα εισοδήματα.

Αγοραπωλησίες ακινήτων | Για λογαριασμό του ενδιαφερόμενου, χωρίς την παρουσία του ίδιου με σύνταξη ειδικού πληρεξουσίου.

Επενδύσεις | Υπόδειξη ευκαιριών αγοράς ακινήτων σε ανταγωνιστικές τιμές βάσει κριτηρίων επιλογής του εκάστοτε πελάτη.

Εκμίσθωση Ακινήτων | Με κάθε πρόσφορο μέσο (ανάθεση σε μεσίτη, δημοσίευση σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες κ.λπ.), αξιολόγηση υποψηφίων ενοικιαστών.

Ελεγχος, προστασία και διατήρηση της πραγματικής και νομικής κατάστασης της ακίνητης περιουσίας | Ελεγχο και  προάσπιση εμπράγματων δικαιωμάτων που έχουν θιγεί και καθιστούν απαραίτητη την εκκίνηση της νομικής διαδικασίας μέσω της δικαστικής οδού ή της διαμεσολάβησης για την προστασία αυτών.

Διευθέτηση Κληρονομικών Ζητημάτων | Αφορά περιπτώσεις που προκύπτουν ζητήματα κληρονομικής διαδοχής.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

H Δικηγορική Εταιρεία ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ με το έμπειρο και εξειδικευμένο Δίκτυο Συνεργατών και γνωρίζοντας σε βάθος τις ιδιαιτερότητες του Ελληνικού Κράτους, αναλαμβάνει επιτυχώς για περισσότερα από 20 χρόνια την εκπροσώπηση των Ελλήνων ομογενών στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας την ταχύτερη και επιτυχή έκβαση των υποθέσεών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το website korakilaw.gr, με δυνατότητα εξ αποστάσεως ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης ή τηλεφώνου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ