ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΝΥΤ»). Στοκχόλμη αντί για Ρώμη; Οκτώβριος αντί Ιούλιος; Το πώς οι καύσωνες αλλάζουν τον τουρισμό στην Ευρώπη, ερευνά η εφημερίδα «New York Times», παραθέτοντας καταλυτικά σημάδια αλλαγής του καιρού στη Γηραιά Ηπειρο, που κατέχει τα πρωτεία στον παγκόσμιο τουρισμό.
Οπως γράφει, ήταν στα μέσα Ιουλίου, την κορυφαία καλοκαιρινή περίοδο ταξιδιών και τα νέα από την Ευρώπη δεν έμοιαζαν καλά: Ενα «ελάττωμα επιφάνειας» που προκλήθηκε από τη ζέστη έκλεισε για λίγο τον διάδρομο στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου. Τα τρένα καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν σε ολόκληρη τη Βρετανία λόγω υπερθέρμανσης των σιδηροτροχιών. Περισσότεροι από δύο δωδεκάδες μετεωρολογικοί σταθμοί στη Γαλλία κατέγραψαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες τους στην ιστορία. Και πυρκαγιές ξέσπασαν σε τουριστικές περιοχές της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων λίγο έξω από την Αθήνα.
«Αν ήσασταν στο κέντρο της πόλης, θα μπορούσατε να κοιτάξετε έξω και να δείτε την Ακρόπολη και στο βάθος θα μπορούσατε να δείτε την κόκκινη ομίχλη», είπε ο Πίτερ Βλήτας (Peter Vlitas), εκτελεστικός αντιπρόεδρος του «Internova Travel Group», ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του πυρκαγιών, τις οποίες οι πυροσβέστες έθεσαν έκτοτε υπό έλεγχο.
Ο κ. Βλήτας πρόσθεσε ότι ένιωθε να μυρίζει τον καπνό από το ξενοδοχείο του και μερικές φορές έπρεπε να κλείνει την πόρτα του για να μην φυσήξει λεπτή στάχτη στο δωμάτιό του. Αλλά η ζωή στην Αθήνα, είπε, συνεχίστηκε σχεδόν ως συνήθως.
«Οι ταβέρνες είναι γεμάτες το βράδυ και οι ταξιτζήδες είναι απασχολημένοι, κάτι που είναι πάντα ένα εξαιρετικό βαρόμετρο», είπε ο κ. Βλήτας, ακόμα στην Αθήνα. «Η Ελλάδα βιώνει ό,τι έχει η υπόλοιπη Ευρώπη – αριθμό-ρεκόρ τουριστών».
Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια αναβολής των διακοπών τους, οι ταξιδιώτες δεν θέλουν να ακυρώσουν τα ταξίδια τους, ακόμη και ενόψει των καιρικών συνθηκών που κάνουν πρωτοσέλιδο. Ωστόσο, αρκετοί άνθρωποι στον κλάδο περιέγραψαν έναν αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών που προσαρμόζουν τα σχέδιά τους για να λάβουν υπόψη τις υψηλές θερμοκρασίες, είτε ανταλλάσσοντας προορισμούς, ανανεώνοντας τα ημερήσιά τους προγράμματα είτε καθυστερώντας τα ταξίδια τους κατά έναν ή δύο μήνες.
Δεδομένου του ρυθμού και της τροχιάς της κλιματικής αλλαγής, τέτοιες αλλαγές είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνές -και πιο αναγκαίες- τα επόμενα χρόνια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ταξίδια στην Ευρώπη, μια περιοχή που οι ερευνητές του κλίματος έχουν περιγράψει ως «καυτό σημείο» για έντονη καλοκαιρινή ζέστη και όπου προβλέπουν ότι οι μελλοντικοί καύσωνες θα είναι μεγαλύτεροι, συχνότεροι και πιο έντονοι.
Ακόμη και με τους υψηλούς τουριστικούς αριθμούς αυτού του καλοκαιριού, υπάρχουν ήδη ανεπαίσθητα σημάδια ότι η ζέστη οδηγεί σε αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν ο μελλοντικός κανόνας. Το καλοκαιρινό ταξιδιωτικό ημερολόγιο της Ευρώπης έχει αρχίσει να εκτείνεται στους πιο ήσυχους (και πιο δροσερούς) μήνες Απριλίου, Μαΐου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, ενώ πολλοί ταξιδιώτες αρχίζουν να μετατοπίζουν τα δρομολόγιά τους προς τα βόρεια και προς τις ακτές.
Η Κάρεν Μάγκι (Karen Mage), ανώτερη αντιπρόεδρος και γενική διευθύντρια στο «In the Know Experiences», είπε ότι, από τα μέσα Ιουλίου, το ταξιδιωτικό της γραφείο άρχισε να λαμβάνει κλήσεις από πελάτες που ρωτούσαν αν μπορούσαν να προσαρμόσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια για να λάβουν υπόψη τη ζέστη. «Ηταν καινούργιο», είπε η κυρία Μάγκι. «Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που είχαμε άτομα που τηλεφώνησαν και είπαν: «Ισως θα παρακάμψουμε τη Ρώμη και θα επιλέξουμε μια πόλη πιο προσβάσιμη από την παραλία». ’Η ίσως συντόμευσαν το δρομολόγιό τους στην πόλη και επέλεξαν να πάνε σε χώρα λίγο νωρίτερα από ό,τι είχαν σχεδιάσει».
Ο Ντόλεβ Αζάρια (Dolev Azaria), ο ιδρυτής του «Azaria Travel», βοήθησε μια οικογένεια να κάνει την τελευταία στιγμή την επιλογή να περάσει τις πρώτες πέντε ημέρες των διακοπών της στο Αμστερνταμ αντί στη Ρώμη, μόνο και μόνο για να αποφύγει τη ζέστη. Αλλοι πελάτες ακύρωσαν τα σχέδιά τους για την Τοσκάνη και έκαναν εκ νέου κράτηση για τη Σικελία, όπου τουλάχιστον θα είχαν μεσογειακό αεράκι.