x
 

Αμερική

Ερευνα «Ε.Κ.»: Ποιον θα ψηφίσουν ομογενείς του Νιου Χαμσάιρ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου όπου έχουν οριστεί οι προκριματικές εκλογές για την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, η πρώτη κατά παράδοση πολιτεία που διεξάγονται οι προκριματικές, προβλέπεται από τους αξιωματούχους της διεξαγωγής των εκλογών μεγάλη προσέλευση στις κάλπες, παρά τις δυσοίωνες καιρικές συνθήκες για συνέχιση του ψύχους.

Οπως ήδη γράψαμε  στην έκδοσή μας του Σαββατοκύριακου, έπειτα από την απόσυρση της υποψηφιότητας του Κρις Κρίστι έχουν απομείνει μόνο τρεις υποψήφιοι για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, η Νίκη Χέιλι και ο Ρον ΝτεΣάντις. Ηδη ο κ. ΝτεΣάντις λόγω του μικρού ποσοστού που δείχνουν οι σφυγμομετρήσεις, κάπου 6%, φαίνεται να έχει παραιτηθεί από την εκλογική διαδικασία στο Νιου Χαμσάιρ  και έχει μεταβεί στη Βόρεια Καρολίνα. Απόμεινε η αναμέτρηση ανάμεσα στον κ. Τραμπ, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει 52% και την κυρία Χέιλι 38% με ανοδική τάση.

Ο «Εθνικός Κήρυκας» παραθέτει στη συνέχεια δειγματοληπτικά τις γνώμες κάποιων ψηφοφόρων ομογενών από το Νιου Χαμσάιρ:

Ο κ. Δημήτρης Κατσιούλης επιχειρηματίας και επί πολλά χρόνια αναγνώστης της ελληνικής έκδοσης του «Ε.Κ.» είπε πως «υπάρχει πολιτικός αναβρασμός πιο πολύ στα Μέσα Ενημέρωσης. Φαίνεται πως είναι κάπως υποτονικές. Δεν υπάρχει αυτό το κάτι παραπάνω στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες στις ομιλίες των υποψηφίων που να σε καθηλώνει».

Είπε επίσης πως «μερικοί από τους υποψήφιους και των δυο κομμάτων δίνουν αρνητική εντύπωση στους πολίτες. Είτε δεν συμμετέχουν στις πολιτικές συζητήσεις με τους άλλους υποψήφιους, είτε δεν επισκέπτονται την πολιτεία καθόλου, ενισχύοντας έτσι ίσως την αδιαφορία των πολιτών με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κυρίως στην αποχή από τις εκλογές».

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κατσιούλης, ο οποίος πιστεύει πως είναι κάπως υποτονικές οι εκλογές.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο κ. Κατσιούλης επισήμανε πως «παραδοσιακά και ιστορικά το Νιου Χαμσάιρ είναι η πρώτη πολιτεία που ψηφίζει για τις προκριματικές εκλογές. Το αποτέλεσμα θα δείξει ποιος από τους υποψήφιους είναι πιο δημοφιλής και αυτός που θα έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εκλεγεί υποψήφιος στις γενικές εκλογές. Με λίγα λόγια ωφελείται συνήθως και σε εθνικό επίπεδο».

Η κυρία Ελένη Βαλέρα, αναγνώστρια της ελληνικής μας έκδοσης και με πολύ καλή ενημέρωση για τα πολιτικά της πολιτείας του Νιου Χαμσάιρ, είπε πως «οι προκριματικές εκλογές της Τρίτης, οι οποίες είναι οι πρώτες προεδρικές προκριματικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι το πιο σοβαρό τεστ για τους υποψηφίους, γιατί συνήθως όποιος τις κερδίσει αποκτά συνάμα και το κύμα επιρροής (momentum) και για τις υπόλοιπες πολιτείες, κι αυτό συνεπάγεται περισσότερες δωρεές σε χρήματα, αλλά και προς τη νίκη της Προεδρίας».

Η κυρία Ελένη Βαλέρα, με καλή ενημέρωση για την πολιτική κατάσταση στο Νιου Χαμσάιρ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η κυρία Βαλέρα είπε επίσης πως «όλοι γνωρίζουμε μέχρι τώρα πως ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο υποψήφιος για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και στις γενικές εκλογές θα είναι πάλι η αναμέτρηση ανάμεσα στο Ντόναλντ Τραμπ και τον σημερινό πρόεδρο Τζόσεφ Μπάιντεν.  Για μένα η επιλογή είναι εύκολη, φαίνεται πως οι Ρεπουμπλικανοί δεν φαίνονται να νοιάζονται πόσες δικαστικές παραπομπές και κατηγορίες έχεις σε βάρος του ο κ. Τραμπ, αυτοί θα τον ψηφίσουν ούτως ή άλλως. Οι άλλοι δύο Ρεπουμπλικανοί, η Νίκη Χέιλι και ο Ρον ΝτεΣάντις στην πραγματικότητα δεν τρέχουν εναντίον του, αλλά μαζί του. Νομίζω ότι περιμένουν να δουν εάν ο Τράμπ θα καταδικαστεί ούτως ώστε να πάρουν τους υποστηρικτές του, γι’ αυτό είναι πολύ προσεκτικοί με την ‘ήπια κριτική’ τους. Η Νίκη Χέιλι θα λάβει μεγαλύτερη υποστήριξη στο Νιου Χαμσάιρ αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε. Πιστεύω ότι αυτές οι εκλογές είναι οι πιο σπουδαίες εκλογές για το Εθνος μας και τον κόσμο. Πρέπει να ψηφίσουμε».

Ο κ. Αθανάσιος Μίρης, συνταξιούχος σήμερα, αλλά επί πολλά χρόνια επιχειρηματίας στη Νέα Υόρκη, μετακόμισε στο Νιου Χαμσάιρ πριν μερικά χρόνια εξακολουθώντας βέβαια να είναι αναγνώστης της ελληνικής έκδοσης του «Ε.Κ.». Είπε πως «εγώ είμαι καθαρός Ρεπουμπλικανός. Δεν ψηφίζω Δημοκρατικό κι αν ακόμα μου κόψεις το κεφάλι διότι με φορολογούν όλη μου τη ζωή».

Στην ερώτηση χωρίς φόρους πώς θα κινηθεί το κράτος, ο κ. Μίρης απάντησε πως «τα χρήματα Θεόδωρε δεν πηγαίνουν στο κράτος. Νομίζετε ότι όλα τα λεφτά που πληρώνουμε στους φόρους πηγαίνουν στο κράτος; Πηγαίνουν στο welfare, ξέρω ανθρώπους υγιείς οι οποίοι δεν δουλεύουν και τους πληρώνει το κράτος».

Ο κ. Αθανάσιος Μίρης, ο οποίος δήλωσε ότι ψηφίζει πάντοτε ρεπουπλικάνο.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ”./ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Για τις εκλογές της Τρίτης είπε «αυτή τη στιγμή προηγείται ο Τραμπ. Πρέπει να σας πω ότι τα τρία χρόνια του Τραμπ ήταν πολύ καλά από οικονομικής πλευράς».

Όταν τον ρωτήσαμε για τα προβλήματα που έχει ο Τραμπ με τα δικαστήρια, είπε: «Ακούστε κάτι, τον σιχαίνομαι, δεν συμφωνώ μαζί του, αλλά εγώ κοιτάζω την οικονομία και το κράτος εδώ. Το λειτούργησε καλά το κράτος». Πρόσθεσε πως «σήμερα όλα τα πράγματα έχουν ακριβύνει, δίνεις εκατό δολάρια και δεν παίρνεις τίποτε».

Ο κ. Κοσμάς Μαράντος, επιχειρηματίας στο παρελθόν, συνταξιούχος σήμερα και επί  πολλά χρόνια αναγνώστης της αγγλικής έκδοσης του «Ε.Κ.», «The National Herald», είπε πως «κρίνοντας από τις επιστολές που έχω λάβει η Νίκη Χέιλι έχει κάνει τεράστια προσπάθεια να κερδίσει στο Νιου Χαμσάιρ και ακολουθεί ο Ρον ΝτεΣάντις. Ωστόσο, η βάση του Τραμπ είναι πολύ ισχυρή. Όταν ρωτάς κάποιον ποιον θα ψηφίσεις, συνήθως σου απαντά πως ‘είμαι αναποφάσιστος’. Αυτό είναι τρέλα διότι γνωρίζουν  για ποιον θα ψηφίσουν κι αυτός είναι ο Τραμπ, αλλά δεν θέλουν να το ξέρουν οι άνθρωποι».

Ο κ. Κοσμάς Μαράντος, ο οποίος πιστεύει ότι οι αναποφάσιστοι θα κρίνουν την έκβαση των εκλογών.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε .Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο κ. Μαράντος πιστεύει ότι «θα είναι οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ οι οποίοι θα κρίνουν το αποτέλεσμα αυτών των προκριματικών εκλογών. Θα είναι μία ενδιαφέρουσα εκλογική αναμέτρηση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ