x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Οικονομία

Ποσειδώνια 2022 – Μελίνα Τραυλού: Η υπεροχή της Ελληνικής Ναυτιλίας είναι διεθνώς αναγνωρισμένη

ΑΘΗΝΑ. Τελευταία ημέρα χθες για τα Ποσειδώνια, τη μεγαλύτερη συνεύρεση της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, η έναρξη των οποίων έγινε την Δευτέρα 6 Ιουνίου. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της Παρασκευής από την πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, στο χώρο της MetropolitanExpo, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν ο ρόλος του ελληνικού εφοπλισμού στο παγκόσμιο στερέωμα, οι προκλήσεις που ο κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει και το μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας με εξέχοντα το ρόλο των νέων σε αυτό.

«Αν μπορώ να πω κάτι μετά από αυτή την εβδομάδα των φετινών Ποσειδωνίων είναι κατ’ αρχήν να συγχαρώ τους διοργανωτές για την άλλη μία φορά πολύ επιτυχημένη διοργάνωση και κάτι που παίρνω μετά από όλες τις συναντήσεις και τις συνομιλίες που έχουμε κάνει στα γραφεία της Ενωσης με τους περισσότερους διεθνείς οργανισμούς, είναι ότι πλέον όχι μόνο η ποσοτική αλλά και η ποιοτική υπεροχή της ελληνικής ναυτιλίας είναι διεθνώς αναγνωρισμένη», σημείωσε η κ. Τραυλού κατά την έναρξη της πρώτης της συνέντευξης Τύπου ως νέα πρόεδρος της Ενωσης.

Συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κα Μελίνα Τραυλού, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2022, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ»/Ειρήνη Ζαχαριάδη

Επί των επιμέρους θεμάτων, σε σχετική ερώτηση για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, η ίδια τόνισε ότι ο ελληνικός εφοπλισμός δεν κάνει κάτι παράνομο. «Φυσικά όλοι καταδικάζουμε την οποιαδήποτε βίαιη πράξη, όπως αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή από τη Ρωσία προς την Ουκρανία. Ομως δεν μπορούμε να σχολιάσουμε καμία νόμιμη επιχειρηματική πράξη, διότι ο ελληνικός εφοπλισμός δεν κάνει κάτι παράνομο» είπε, συμπληρώνοντας: «Δεν έχει σπάσει κανένα εμπάργκο. Οποτε μπαίνουν οι κυρώσεις είμαστε οι πρώτοι που τις ακολουθούμε και τις τηρούμε».

Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού και το φορολογικό σύστημα της Ελληνικής Ναυτιλίας, η κ. Τραυλού εξήγησε: «Καταρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχει ανοίξει κάποια επίσημη διερεύνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την Ελληνική Ναυτιλία. Η Ελληνική Ναυτιλία και η Πολιτεία έχουν υπογράψει κάποιο συνυποσχετικό το οποίο είναι εν ισχύ και νόμος του κράτους. Υπήρξαν κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού χρειαζόταν κάποιες απαντήσεις οι οποίες δόθηκαν από την ελληνική Πολιτεία και δεν έχουμε κάποια ανησυχία».

Αναφορικά με την υπόθεση της κράτησης των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων από το Ιράν, η κ. Τραυλού έκανε λόγο για παράνομη ενέργεια που βρίσκεται «στα όρια της πειρατείας και μάλιστα από ένα κράτος», προσθέτοντας ωστόσο πως γίνονται οι κατάλληλες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο και αισιοδοξεί πως αυτές θα καταλήξουν στην απελευθέρωση των πλοίων αλλά και την μη επανάληψη τέτοιων συμβάντων στο μέλλον.

Συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κα Μελίνα Τραυλού, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2022, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ»/Ειρήνη Ζαχαριάδη

«Προτεραιότητά μας ως Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Ελληνικής Ναυτιλίας και να προλαβαίνουμε τα κακώς κείμενα», τόνισε η κ. Τραυλού κατόπιν σχετικής ερώτησης. Επισήμανε μάλιστα περαιτέρω το «να κατανοήσει ο κόσμος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο τη σημαντικότητα της Ναυτιλίας», χαρακτηρίζοντάς την εταίρο στρατηγικό σε κράτη και διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «θέλουμε η Ευρώπη να καταλάβει πόσο στρατηγικής σημασίας είναι η Ελληνική Ναυτιλία, διότι όταν μιλάμε για Ελληνική Ναυτιλία μιλάμε για ευρωπαϊκή ναυτιλία κατέχοντας πάνω του 50% του ευρωπαϊκού στόλου», είπε.

Την ιδιαίτερη σημασία των νέων δεν παρέλειψε να σημειώσει η νέα πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, λέγοντας πως οι νέοι είναι το μέλλον της Ναυτιλίας και, δεδομένου τούτου, σε συνεργασία βέβαια με τα αρμόδια υπουργεία, μέλημα καθίσταται η προσέλκυσή τους στη θάλασσα. Η ίδια τόνισε στο πλαίσιο αυτό και τις παράλληλες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να εξυγιανθεί το σχετικό σύστημα ναυτικής εκπαίδευσης.

Πάντως, η κ. Τραυλού επεσήμανε πως εν γένει οι Ελληνες έχουν τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης ενός πλοίου και πως πεποίθησή της καθίσταται ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει το κέντρο διαχείρισης στόλων και γενικά το κέντρο ναυτιλίας σε όλους τους τομείς.

Συνέντευξη Τύπου με την πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κα Μελίνα Τραυλού, στο πλαίσιο των Ποσειδωνίων 2022, Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022. Φωτογραφία: «Ε.Κ»/Ειρήνη Ζαχαριάδη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση της κ. Τραυλού αναφορικά με τη μετάβαση στην πράσινη ναυτιλία κατά την οποία η ίδια διαφώνησε με την πολιτική βούληση της ΕΕ να επιβάλει περιφερειακά μέτρα πλήττοντας τον ανταγωνισμό της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μέτρων σε επίπεδο Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Επίσης, χαρακτηριστικά για το στόχο μηδενικών ρύπων, η ίδια είπε: «Οι Ελληνες ως Ελληνες είμαστε υπέρ της απανθρακοποίησης αύριο».

Η κ. Τραυλού ζήτησε από τους παραγωγούς Ενέργειας να αναλάβουν το κύριο βάρος που τους αναλογεί στην ανάπτυξη των νέων καυσίμων, σε συνδυασμό πάντα με τους κατασκευαστές μηχανών. «Εμείς τη λύση θα την πάρουμε, αλλά θέλουμε μία λύση που να είναι βιώσιμη και να είναι για όλη τη Ναυτιλία», πρόσθεσε.

Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ακόμη ο αντιπρόεδρος Μιχάλης Χανδρής, οι γραμματείς Δημήτρης Φαφαλιός και Νικόλαος Βενιάμης και ο Γιάννης Λύρας, μέλος του ΔΣ και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Για ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις προετοιμάζονται στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με φόντο το σκάνδαλο των υποκλοπών και δεν αποκλείουν και τις εκλογές για τα τέλη Σεπτεμβρίου ή την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά του το «tovima.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας