x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Πόσο Ελληνες είναι;

Οταν παιδιά ομογενών γκρεμίζουν τα τείχη που στέκονται εμπόδιο μπροστά τους και έρχονται σαν αστέρια λαμπερά στην προσοχή του κοινού για τα επιτεύγματά τους από κακεντρέχεια ή και αγνή διάθεση συχνά ρωτάμε αν και σε ποιο βαθμό είναι «Ελληνες».

Ναι, λέμε, έχουν μεν ελληνικό όνομα, αλλά είναι Ελληνες;

Είναι μία ερώτηση που κυρίως στηρίζεται στην εντύπωση ότι, αφού μιλούν άψογα Αγγλικά, δεν γνωρίζουν Ελληνικά και επομένως θεωρούμε ότι έχουν απομακρυνθεί από την καταγωγή τους.

Σε αρκετές περιπτώσεις έτσι είναι. Οι άνθρωποι αυτοί για οποιοδήποτε λόγο – είτε γιατί οι πρόγονοί τους αδράνησαν να τους διδάξουν την γλώσσα μας, είτε γιατί οι ίδιοι αντέδρασαν όταν ήταν μικροί.

Ετσι, δεν γνωρίζουν τη γλώσσα μας και δεν έχουν επαφή με την καταγωγή τους κυρίως σε νεαρές ηλικίες.

Ωστόσο, θέλω σήμερα να υποστηρίξω ότι αυτοί αποτελούν μία μειονότητα, έστω μία σημαντική μειονότητα.

Η πλειοψηφία από αυτούς ακολουθεί την εξής πορεία: Επιζητούν στα νεανικά τους χρόνια να αποτελέσουν μέρος της ευρύτερης αμερικανικής κοινωνίας και να σταδιοδρομήσουν σ’ αυτή, και για αυτό απομακρύνονται από τις ρίζες τους.

Ωστόσο, όσο περνούν τα χρόνια, και κυρίως όταν οι ίδιοι αποκτήσουν παιδιά, τότε αναθεωρούν τις ιδέες τους για την σημασία της ταυτότητάς τους.

Τότε αισθάνονται μεγαλύτερη ευγνωμοσύνη προς τους προγόνους τους. Τότε αναλογίζονται την ευθύνη που έχουν απέναντι στα παιδιά τους. Τότε, χωρίς να αποκοπούν από αυτό που είναι προσθέτουν και την αξία της ελληνικής τους καταγωγής.

Και τότε όλα έρχονται «ζωντανά» στο μυαλό τους. Και είναι τότε που αγκαλιάζουν τις ελληνικές τους ρίζες και επιστρέφουν επιλεκτικά και στη ζωή της Ομογένειας και κυρίως της Εκκλησίας ως το σημείο αναφοράς της ελληνικότητάς τους.

Είναι κάτι που έχω δει ξανά και ξανά και ξανά. Και είναι κάτι που με γεμίζει αισιοδοξία, γιατί όταν αποβάλλουν την όποια ιδιότητα έχουν αποκτήσει, κάτω από αυτά, βαθιά κοντά στο είναι τους, ανακαλύπτουν πόσο Ελληνες στην πραγματικότητα είναι.

Και είναι κρίμα που όταν φτάνει η ώρα και στρέφουν την ψυχή τους στην καταγωγή τους, δεν βλέπουν τίποτα άλλο από την Εκκλησία.

Ενώ αν είχαμε σοβαρούς λαϊκούς οργανισμούς, και η Εκκλησία δεν θα έχανε τίποτα και θα εμπλούτιζαν κατά πολύ την Κοινότητά μας με τις γνώσεις, τις ηγετικές τους ικανότητες και με τις συνεισφορές τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Περιοδικό», η εβδομαδιαία μας έκδοση που προσφέρεται δωρεάν (για τώρα)  κάθε Σαββατοκύριακο μαζί με το βασικό φύλλο της εφημερίδας, καλύπτει εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα, και όπως ο αναγνώστης θα συμφωνήσει, γίνεται όλο και καλύτερο, από κάθε άποψη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Απεβίωσε σε ηλικία 66 ετών στην πόλη McKeesport της Πενσυλβάνιας, ο δικηγόρος Πήτερ Παπαδάκος, ο οποίος ήταν από τα πλέον δραστήρια μέλη της Μητρόπολης Πίτσμπουργκ και εκ των καλύτερων ιεροψαλτών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

ΒΙΝΤΕΟ

Βανδάλισαν την εκκλησία του ιερέα που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Αγνωστοι βανδάλισαν τη νύχτα την εκκλησία, στα Κάτω Πατήσια, στην οποία λειτουργούσε ο ιερέας που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης και πορνογραφία ανηλίκων.

Tα Γεγονότα της Εβδομάδας απο τον «Ε.Κ.» με την Αννα Σαρηγιάννη

Η δημοσιογράφος Αννα Σαρηγιάννη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και την επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.