x

Οικονομία

Πόσο επηρεάζει τους πολίτες η νέα αύξηση επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα

02 Φεβρουαρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («AP»). Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) προχώρησε την Τετάρτη σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%), για όγδοη συνεχόμενη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, φέρνοντάς το στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας για χαλάρωση του πληθωρισμού καθιστώντας τον δανεισμό πιο ακριβό.

Η αύξηση των επιτοκίων πιθανότατα θα καταστήσει ακόμη πιο δαπανηρό τον δανεισμό για σπίτια, αυτοκίνητα και άλλες αγορές.

Η τελευταία αύξηση επιτοκίου είναι μικρότερη από την προηγούμενη του Δεκεμβρίου κατά μισή μονάδα τον Δεκέμβριο και τις τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις των τριών τετάρτων στις αρχές του περασμένου έτους.

Η επιβράδυνση αντανακλά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός, αν και εξακολουθεί να είναι υψηλός, υποχωρεί και ορισμένα τμήματα της Οικονομίας φαίνεται να επιβραδύνονται σταθερά. Αλλά εξακολουθεί να είναι μια αύξηση, σε ένα εύρος από 4,5% έως 4,75%. Και πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι εξακολουθούν να φοβούνται πως μια ύφεση παραμένει πιθανή – και μαζί με αυτήν, απώλειες θέσεων εργασίας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσκολίες στα νοικοκυριά που ήδη πλήττονται από τον πληθωρισμό.

Στο ερώτημα τι προτρέπει σε αύξηση επιτοκίων, η απάντηση είναι μία και λιτή: Η Υφεση.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ο πληθωρισμός καταναλωτών στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε στο 6,5%. Από τους καταναλωτές επιβαρύνονται όλοι όσοι δανείζονται χρήματα για να κάνουν μια μεγάλη αγορά, όπως ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο ή μια μεγάλη συσκευή. Το νέο επιτόκιο θα αυξήσει επίσης τις μηνιαίες πληρωμές και το κόστος για κάθε καταναλωτή που πληρώνει ήδη τόκους για χρέη πιστωτικής κάρτας.

Σε ό,τι αφορά τις πιστωτικές κάρτες, ακόμη και πριν από την τελευταία κίνηση της Fed, τα επιτόκια δανεισμού πιστωτικών καρτών είχαν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1996, σύμφωνα με το «Bankrate.com», και πιθανότατα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι οι Αμερικανοί βασίζονται όλο και περισσότερο στις πιστωτικές κάρτες για να βοηθήσουν στη διατήρηση των δαπανών τους.

Τα συνολικά υπόλοιπα πιστωτικών καρτών έχουν ξεπεράσει τα $900 δισ., σύμφωνα με τη Fed ένα ρεκόρ, αν και αυτό το ποσό δεν προσαρμόζεται για τον πληθωρισμό.

Οι αυξανόμενες αποδόσεις των λογαριασμών ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης και των πιστοποιητικών καταθέσεων (CD) τις έχουν βάλει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2009, πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά μπορεί να θέλουν να ενισχύσουν τις αποταμιεύσεις, αν είναι δυνατόν.

Μπορείτε επίσης τώρα να κερδίσετε περισσότερα σε ομόλογα και άλλες επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Την περασμένη εβδομάδα, ο αγοραστής στεγαστικών δανείων Freddie Mac ανέφερε ότι το μέσο επιτόκιο του δείκτη αναφοράς για τα 30ετή στεγαστικά δάνεια μειώθηκε στο 6,13% από 6,15%. Πριν από ένα χρόνο, ο μέσος όρος ήταν πολύ χαμηλότερος: 3,55%. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο ενός τυπικού στεγαστικού δανείου εξακολουθεί να είναι σχεδόν διπλάσιο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων δεν κινούνται πάντα παράλληλα με το επιτόκιο αναφοράς της Fed. Αντίθετα, τείνουν να παρακολουθούν την απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού μπροστά στην πρωτοφανή λαϊκή κινητοποίηση και τις διεθνείς αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, εν μέσω φόβων ότι η χειρότερη εθνική κρίση του Ισραήλ εδώ και χρόνια θα μπορούσε να προκαλέσει ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ