x
 

Υγεία

Πότε είναι η ώρα για έναν ηλικιωμένο οδηγό να «πατήσει φρένο»;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Οι αποφάσεις σχετικά με το πότε ένας ηλικιωμένος (ή κάποιος του οποίου οι σωματικές ή διανοητικές συνθήκες καθιστούν επικίνδυνη τη χρήση οχήματος) θα πρέπει να σταματήσει να οδηγεί είναι συχνά δύσκολες. Μπορούν να κλονίσουν την αίσθηση ανεξαρτησίας και ταυτότητας του οδηγού και να αυξήσουν τις ευθύνες που επωμίζονται πολλοί οικογενειακοί φροντιστές.

«Είναι μια μεγάλη, μεγάλη απώλεια για τους ηλικιωμένους», δήλωσε η Λόρεν Μάσιμο (Lauren Massimo), επίκουρη καθηγήτρια στο Penn Nursing. «Μου το έχουν περιγράψει ως απάνθρωπο».

Αλλά είναι σημαντικό να εκφράζετε τις ανησυχίες σας αμέσως μόλις σας γεννηθούν, είπαν οι ειδικοί, και υπάρχουν τρόποι για να κάνετε τη συζήτηση λιγότερο επώδυνη για τους ηλικιωμένους οδηγούς και τους αγαπημένους τους.

Εξετάστε καλά το πρόβλημα

Πριν ζητήσετε από έναν σύντροφο ή γονέα να σταματήσει να οδηγεί, κάντε την έρευνά σας, λένε οι ειδικοί.

Δυσκολεύονται να διατηρήσουν το όριο ταχύτητας ή να παραμείνουν στη λωρίδα τους; Εχουν μπερδευτεί με τις οδηγίες, ιδίως σε οικείες διαδρομές; Ολα αυτά είναι σημάδια ότι οι ικανότητές τους στην οδήγηση μπορεί να μειώνονται, δήλωσε η Σέρι Γου (Sherrie Waugh), πιστοποιημένη ειδικός σε θέματα οδήγησης στο Brain Center.

Και προσέξτε τον ηλικιακό ρατσισμό, ειδικά όταν σκέφτεστε πώς να προσεγγίσετε τη συζήτηση.

Επιρρίψτε την απόφαση σε κάποιον άλλο

Πολλοί από τους πελάτες της κας Γου έρχονται σε αυτήν μέσω παραπομπών από γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, νευρολόγους ή οφθαλμίατρους, αν και τα μέλη της οικογένειας απευθύνονται επίσης απευθείας. Χρεώνει 175 δολάρια για μια κλινική αξιολόγηση διάρκειας 90 λεπτών και 200 δολάρια για μια οδική αξιολόγηση – αμοιβές που, όπως παραδέχτηκε, μπορεί να είναι απαγορευτικές για ορισμένες οικογένειες. Αλλά, λένε οι ειδικοί, οι επαγγελματικές αξιολογήσεις οδήγησης μπορούν να προσφέρουν αντικειμενικότητα και σαφήνεια.

Να έχετε έτοιμες λύσεις

Αν και η εγκατάλειψη της οδήγησης είναι σπάνια εύκολη υπόθεση, υπηρεσίες όπως η παράδοση ειδών παντοπωλείου μπορούν να μειώσουν την ταλαιπωρία και να προσφέρουν συνεχή αυτονομία και ανεξαρτησία, δήλωσε ο Μάρβελ Ανταμς Τζούνιορ (Marvell Adams Jr.), εκτελεστικός διευθυντής του μη κερδοσκοπικού δικτύου Caregiver Action Network.

Κάντε ένα σχέδιο για το πώς θα βοηθήσετε έναν συνταξιούχο οδηγό να μετακινηθεί. Εκτός από τις σχετικές εφαρμογές, οι ειδικοί ανέφεραν επίσης τις δημόσιες συγκοινωνίες και τη συνεπιβίβαση σε αυτοκίνητα με άλλους (car pools), καθώς και τους φίλους και τα μέλη της οικογένειας που θα μπορούσαν να προσφέρουν μετακινήσεις.

Πηγή: «The New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα προγνωστικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECMWF), που αναδημοσιεύει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ